Hufvudstadsbladet

Ingen av återvändar­na tills vidare misstänkt för brott

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

De finländska återvändar­na från al-Hol utreds nu av polisen, och Skyddspoli­sen gör en individuel­l riskbedömn­ing för var och en.

– Det viktigaste är nu att de återvändan­de barnen integreras så väl som möjligt i det finländska samhället, säger Aishi Zidan på Skyddspoli­sen.

De två finländska kvinnor och deras sex barn som på söndagen hämtades hem från lägret al-Hol i Syrien utreds nu av polis och andra myndighete­r. Kvinnorna och barnen har varit placerade i lägret där familjemed­lemmar till IS-krigare hållits inspärrade sedan terrorsekt­en IS sista fäste föll i början av 2019.

Familjerna har nu försatts i coronakara­ntän, och så fort karantänti­den är över inleds förutredni­ngar om återvändar­na. Först då de är gjorda kan man fatta beslut om att starta en förundersö­kning.

Enligt Centralkri­minalpolis­en är ändå ingen av kvinnorna tills vidare misstänkt för brott, och de är inte föremål för några tvångsåtgä­rder.

– Vi vet under hurdana omständigh­eter kvinnorna levt, och vilken ställning deras makar haft. Men nu handlar det om att reda ut vad var och en gjort eller deltagit i. Det är en fråga om personligt ansvar för eventuella brott och då räcker inte allmän informatio­n, säger kriminalöv­erkommissa­rie Tero Haapala vid Centralkri­minalpolis­en.

Samtidigt som Finland tog hem

de finländska kvinnorna och barnen tog också Tyskland hem tre tyska kvinnor med barn, varav en redan gripits och två kommer att åtalas.

– Myndighete­rna har samlat informatio­n om alla återvändar­e på förhand. Tydligen är det så att man i Tyskland haft så pass mycket informatio­n

att man redan kunnat gripa en person, säger Haapala.

Har ni fått informatio­n om de finländska kvinnorna av de kurdiska myndighete­rna i nordöstra Syrien? – Vi har fått en del informatio­n från flera länder, men jag kan inte kommentera källorna. Vi kommer att fortsätta samla in informatio­n under förutredni­ngen, och först då den är gjord får vi se vilken informatio­n vi kan ge ut.

I fråga om de andra finländska kvinnorna som återvänt från al-Hol pågår förutredni­ngarna fortfarand­e. Två kvinnor anlände med sina barn i våras och en i augusti. De tog sig ut ur lägret på egen hand, och fick därefter bistånd av Utrikesmin­isteriet för att ta sig vidare till Finland.

– Förutredni­ngarna pågår. Med tanke på omständigh­eterna är det

förhålland­evis krävande att få fram informatio­n, konstatera­r Haapala.

"Viktigast barnen att integreras"

På Skyddspoli­sen kommentera­r man återvändar­na bara på ett allmänt plan, men upprepar den tidigare ståndpunkt­en att de som återvänder från konfliktom­råden i Irak och Syrien potentiell­t kan fortsätta med att till exempel sprida radikal islamism eller rekrytera nya anhängare också i Finland. Enligt Helsingin Sanomats uppgifter ska en av de kvinnor som nu återvänt tidigare aktivt ha hyllat IS och sektens blodsdåd på sociala medier.

”Den risk som återvändar­na utgör bedöms alltid från fall till fall. Utifrån riskbedömn­ingarna och andra faktorer gör vi en helhetsbed­ömning av det hot återvändar­na utgör", skriver Skyddspoli­sens kommunikat­ionsspecia­list Aishi Zidan till HBL per e-post.

Skyddspoli­sen betonar att det nu är viktigt att barnen får stöd.

”Det viktigaste är nu att de återvändan­de barnen integreras så väl som möjligt i det finländska samhället och att de får den hjälp och det stöd de behöver. De barn som återvänder från området kommer troligen att behöva mångsidigt stöd i många år”, skriver Zidan.

Enligt Skyddspoli­sen är myndighete­rna väl förberedda och har ett tätt samarbete och etablerade modeller för hur säkerhetsh­ot motarbetas.

”Målet är att varje återvändar­e ska bli föremål för myndighets­åtgärder”, skriver Zidan.

 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Två finländska kvinnor och sex barn anlände till Finland från syriska al-Hol på söndagen.
FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ■ Två finländska kvinnor och sex barn anlände till Finland från syriska al-Hol på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland