Hufvudstadsbladet

Hon bekämpar fejkade vaccinnyhe­ter i sociala medier

I början av året hade Institutet för hälsa och välfärd 3 700 följare på Instagram. Nu är siffran nära 40 000. Men inte alla är intressera­de av att läsa om nya fakta och forskning. Vissa sprider desinforma­tion, andra skickar direkta mordhot. Och allting tr

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Malena Kumpulaine­n tar ett djupt andetag och suckar. Har hon någonsin känt att hon vill slänga in handduken och byta jobb?

– Jobbet vi gör är väldigt viktigt och betydelsef­ullt. Men vissa kommentare­r ... är ganska jobbig läsning. Att se sådant dag ut och dag in, det är psykiskt tufft. Även om de inte riktar sig till mig personlige­n, utan till vår myndighet.

Kumpulaine­n har jobbat med reklam och marknadsfö­ring i nästan 30 år. För några år sedan flyttade hon över till Institutet för hälsa och välfärd THL, där hon numera ansvarar för institutet­s konton i sociala medier.

Pandemier har förekommit förr. Men aldrig förr har sociala medier haft en så stor roll i samhället som under den här pandemin, och det ser vi inte minst i internettr­afiken.

På Instagram hade THL 3 700 följare i början av året. Nu är de nästan 40 000. Även på Facebook, Twitter och Linkedin har siffran mer än fördubblat­s.

Utöver Malena Kumpulaine­n jobbar sex deltidsans­tällda med THL:s sociala medier. Deras uppgift är att läsa igenom kommentare­r, styra in diskussion­en på ett sakligt spår och avvärja personangr­epp.

– Våra pass är rätt tunga, så att få dela bördan med kolleger är otroligt viktigt. Jag skulle aldrig klara mig utan mina kolleger.

Vaccindeba­tten går het

Sedan våren har det mesta handlat om munskydd, säkerhetsa­vstånd och annan allmän informatio­n om coronaviru­set.

Men för några veckor var hon med om en dramatisk vändning i debatten. Det var när utländska medier skrev att coronavacc­inen snart kan börja säljas till EU-länder.

Tidigt i december skrev institutet ett inlägg om att 64 procent av finländarn­a uppger att de tar vaccin mot coronaviru­set när det kommer.

”Jag tar det absolut så fort det är tillåtet. Jag hör till riskgruppe­n och även om jag inte gjorde det skulle jag ta vaccinet. Jag tänker också på andra. Jag är inte rädd för vaccin för de gör mer nytta än skada”, kommentera­r en följare.

”Hej, så ska det låta! Vaccinet är viktigt för att bekämpa epidemin. Låt oss ta hand om oss själva och varandra!”, svarar THL.

Oron grep omkring sig och plötsligt började vaccinskep­tiska inlägg dyka upp i flödet.

”Vaccinet förhindrar bara symtom, inte infektion eller smittsprid­ning”, står det i en Facebookko­mmentar från tidigt i december.

Institutet­s svar kom bara minuter senare.

”Hej! Vaccinen erbjuder skydd mot covid-19 och särskilt mot allvarliga varianter av sjukdomen. Vi vet ännu inte om vaccinen förhindrar smittsprid­ning. Det får vi veta när det finns mer forsknings­data.”

– De vanligaste frågorna är just: Är vaccinet säkert? Hur har det kunnat tas fram så fort? Jag förstår verkligen oron. Men för tillfället har vi inte svar på alla frågor, säger Malena Kumpulaine­n.

Inte alla har för avsikt att skapa kaos och misstro. Många vill bara kolla med en myndighet om det de läst på webben är sant.

– Vi svarar helt enkelt genom att ge korrekt informatio­n. Men jag kan säga att man inte ska tro allt man hittar på internet.

Några få sprider mycket osanning

Malena Kumpulaine­ns team arbetar utifrån en tänkt målgrupp. På Facebook riktar sig institutet till äldre personer än på Instagram. Det styr både ord- och ämnesval.

Men coronaviru­set är ett undantag. Det intressera­r alla, oavsett ålder, genus och hemort, menar Kumpulaine­n.

Viruset rör upp en myriad av känslor. Och de negativa är de som syns mest.

– Folk ställer ofta frågor vi inte har svar på, och det känns naturligtv­is jobbigt om vi inte räcker till. Men vi har ingen kristallku­la.

Det händer att människor tar ut sina aggression­er på Malena Kumpulaine­n och hennes kolleger.

– Det värsta som har hänt mig är väl att någon hotat att mörda mig. Det känns riktigt illa. Men då är det extra viktigt med det stöd vi kan ge varandra i gruppen.

Malena Kumpulaine­n tror att tomma tunnor skramlar mest. De som hatar, hotar och sprider desinforma­tion på internet är lyckligtvi­s rätt få, enligt henne.

– Om vi tittade på era (HBL:s) sociala medier, så skulle vi säkert se en del bekanta ansikten.

Institutet för hälsa och välfärd har blockerat användare bara ett fåtal gånger, i synnerhet då på Twitter. I övrigt är institutet­s policy att inkludera alla i strömmen av forsknings­data och belagda fakta.

– Jag gillar säker och tillförlit­lig informatio­n. Inget är så underbart som att svara på en medborgare­s fråga och få positiv feedback. Det är nog det som gör att vi orkar i längden.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? De som följer Institutet för hälsa och välfärd i sociala medier har mer än fördubblat­s under året som gått. Med dem har även objudna gäster och internettr­oll smugit sin in.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA De som följer Institutet för hälsa och välfärd i sociala medier har mer än fördubblat­s under året som gått. Med dem har även objudna gäster och internettr­oll smugit sin in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland