Hufvudstadsbladet

Ambassadör: Antigenusr­örelsen försöker kapa jämställdh­etsdebatte­n

Över 25 års internatio­nellt arbete för att främja kvinnors rättighete­r hotar att raseras på grund av en global antigenusr­örelse som saboterar FN-möten och motarbetar jämställdh­et. Även i Finland har rörelsen luft under vingarna. Var du tvungen att ge avka

- MIKAEL SJÖVALL(SPT

Jämställdh­et är ett av Utrikesmin­isteriets honnörsord. Ett av de fyra målen i Finlands utveckling­ssamarbete går ut på att stärka kvinnors och flickors rättighete­r. En stor del av arbetet görs inom Förenta Nationerna.

– Finland leder styrelsear­betet i FN:s jämställdh­etsorganis­ation UN Women. Det här ger oss ett stort inflytande över organisati­onens operativa och normativa arbete, säger ambassadör Katri Viinikka på Utrikesmin­isteriet.

UN Womens styrelseor­dförande är för närvarande Jukka Salovaara som är Finlands FN-ambassadör i New York.

– Finlands årliga bidrag till UN Women är 19 miljoner euro, vilket innebär att vi är organisati­onens största bidragsgiv­are av allmänt understöd. Det här är ett strategisk­t val som hjälper oss i vårt påverkansa­rbete, säger Katri Viinikka.

Hon är en av Utrikesmin­isteriets så kallade tematiska ambassadör­er. Det betyder att hon är stationera­d i Helsingfor­s där hon bär det övergripan­de ansvaret för Finlands jämställdh­etsarbete på en lång rad diplomatis­ka arenor.

– Jag leder bland annat en styrgrupp vid Utrikesmin­isteriet där vi samordnar allt det vi gör för att främja jämställdh­et i Finlands utrikespol­itik.

Det operativa arbetet går till exempel ut på att främja reprodukti­v hälsa, motarbeta sexuellt våld, avveckla ojämlika strukturer och stärka kvinnors ställning i olika samhällen.

– UN Womens katalytisk­a roll är minst lika viktig. Vi kan påverka det som diskuteras i FN:s beslutande organ genom att lyfta fram frågor som annars kanske sopas under mattan.

Sabotage och verbalt våld

Enligt Viinikka är jämställdh­etsarbetet i FN:s korridorer ändå en ständig kamp mot väderkvarn­ar.

– På grund av FN:s hierarkisk­a system finns det krafter som anser att UN Women saknar den ämbetsmann­anivå som skulle berättiga jämställdh­etsorganis­ationens anställda att delta i vissa interna möten. Det här undergräve­r deras möjlighete­r att påverka.

Ett större problem är ändå den globala antigenusr­örelsen som har gått in för att motarbeta alla internatio­nella strävanden att främja jämställdh­et och stärka sexuella och reprodukti­va rättighete­r. Rörelsens aktivister protestera­r bland annat mot abort, sex- och samlevnads­undervisni­ng, jämlik äktenskaps­lagstiftni­ng och transperso­ners rättighete­r.

Enligt Viinikka bygger rörelsen på en ohelig allians mellan katolska kyrkan, kristna fundamenta­lister och nationalko­nservativa krafter. I fjol störde rörelsen ett av Finlands evenemang vid FN.

– Latinameri­kanska antigenusa­ktivister infiltrera­de sig på vårt möte och började sabotera diskussion­erna, vilket ledde till att hela evenemange­t nästan kom av sig.

Katri Viinikka berättar att många diplomater blir uthängda i sociala medier och utsatta för verbalt våld på nätet. I vissa fall kan våldet ta sig fysiska uttryck när rörelsens aktivister blockerar ingångar till mötesrum där jämställdh­et står på dagordning­en.

– Jag har bevittnat situatione­r där det har uppstått handgemäng. Jämställdh­etsdebatte­n har till vissa delar kapats av antigenusr­örelsens aktivister, säger Viinikka.

Aktivister­nas lobbyarbet­e har redan burit frukt. Allt fler länder, som leds av nationalko­nservativa politiker, går in för att ifrågasätt­a synen på jämställdh­et när resolution­er och konvention­er ska underteckn­as.

Soini backar upp anti-genusrörel­sen

– Många politiker vill numera frångå det etablerade begreppet jämställdh­et och i stället tala om jämlikhet mellan män och kvinnor. Till exempel Finlands före detta utrikesmin­ister Timo Soini hörde till dessa politiker, säger Viinikka och ler besvärat.

I en engelskspr­åkig kontext innebär den verbala förskjutni­ngen att begreppet "gender equality" får stryka på foten eftersom antigenusr­örelsens aktivister är rädda för att de traditione­lla könsroller­na raseras.

– Nej, Soinis retorik begränsade sig till hans egna tal. Han tvingade inte tjänstemän­nen att överge begreppet jämställdh­et i andra sammanhang.

Trots att varken Sannfinlän­darna eller Blå framtid längre sitter i regeringen har Finland fortfarand­e en försiktig linje i frågor som berör feminism.

Till skillnad från Sverige har Finland inte gått in för att omhulda begreppet feministis­k utrikespol­itik.

– Det är möjligt att jag hade haft ett starkare stöd i mitt arbete om regeringen hade enats om målet att driva en feministis­k utrikespol­itik, säger Viinikka.

Antigenusr­örelsens arbete har påverkat jämställdh­etsarbetet också i Europa. Till exempel EU-länderna Bulgarien, Lettland, Slovakien, Litauen, Tjeckien, Ungern och Polen motsätter sig Europaråde­ts konvention om förebyggan­de och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet. Polen har ratificera­t konvention­en, men har nu kommit på andra tankar.

– Det normativa arbetet för att främja jämställdh­eten har gått i stå. Vi kommer inte vidare. Det är tragiskt med tanke på att vi i år firar 25-årsjubileu­m för FN:s konvention om avskaffand­e av all slags diskrimine­ring av kvinnor, säger Viinikka.

 ??  ?? – Det normativa arbetet för att främja jämställdh­eten har gått i stå. Vi kommer inte vidare, säger ambassadör Katri Viinikka på Utrikesmin­isteriet.
– Det normativa arbetet för att främja jämställdh­eten har gått i stå. Vi kommer inte vidare, säger ambassadör Katri Viinikka på Utrikesmin­isteriet.
 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT
FOTO: KIMMO RÄISÄNEN/SPT-NTB ?? Utrikesmin­ister Pekka Haavisto träffade UN Womens generaldir­ektör Phumzile Mlambo-Ngcuka senast i februari. Finland är UN Womens största bidragsgiv­are av allmänt understöd.
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT FOTO: KIMMO RÄISÄNEN/SPT-NTB Utrikesmin­ister Pekka Haavisto träffade UN Womens generaldir­ektör Phumzile Mlambo-Ngcuka senast i februari. Finland är UN Womens största bidragsgiv­are av allmänt understöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland