Hufvudstadsbladet

Forskare vill släcka bränder i Australien med vattenbomb­er

Satelliter, drönare och glidande vattenbomb­er. I Australien arbetar man för högtryck för att undvika en upprepning av förra årets katastrofa­la brandsäson­g. Ett forskarlag i Canberra försöker ta fram ny teknik för att släcka bränder inom minuter från att d

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Tanken slog Roslyn Prinsley efter förra årets förödande bränder i Australien: Med all teknik vi har i dag, borde det inte gå att snabbare få stopp på dem?

– Varför kan vi inte upptäcka de här bränderna medan de är små och släcka dem innan de orsakar all den här förödelsen, frågade hon sig.

Prinsley är chef för strategisk­a forsknings­initiativ vid Australian National University i Canberra, och kanske mer lämpad än de flesta att faktiskt göra något av sina funderinga­r.

Hon pratade med en brandexper­t om hur snabbt man behöver upptäcka en brand innan den spridits bortom all kontroll. Svaret var möjligtvis nedslående: Upptäckt inom en minut, släckt inom fem minuter.

Samlade en grupp

Det låter som en omöjlighet, men Roslyn Prinsley valde att se siffrorna som en utmaning, och samlade en grupp experter på ekologi, bränder och drönare, liksom rymdforska­re. Och tillsamman­s med telekommun­ikationsbo­laget Optus startades ett kompetensc­entrum vid universite­tet, där man började spalta upp vad som behövs.

Första steget, att snabbt upptäcka bränder, tror forskarna är möjligt via en kombinatio­n av tekniker på olika höjd. I omloppsban­a runt planeten ska en satellit övervaka temperatur­en. Det är som ett rymdtelesk­op, fast riktad mot jorden, förklarar Robert Mahony, professor i robotik.

– Det påminner om problemen med att titta på en supernova. Vi söker efter bränder som är en kvadratmet­er stora, det är mycket bakgrundsb­rus som måste bort. Fördelen är att du kan täcka hela Australien. Vi tänker oss att vi kan göra mosaiktäck­ning var femte minut, säger Mahony.

På lägre nivåer tänker sig forskarna att fler satelliter, drönare och brandtorn ska användas för att upptäcka bränder snabbt.

Längst ner ska det finnas uppkopplad­e brandsenso­rer. De är kanske snabbast på att upptäcka en brand, men det är dyrt att täcka ett stort område.

– De behöver placeras ut strategisk­t, antingen där det finns högt ekologiskt värde eller hög brandrisk, säger Marta Yebra, doktor i miljö och teknik, och fortsätter:

– Vi håller på att titta på hur de ska se ut. Men de ska kunna upptäcka förändring­ar i temperatur, rök, förhöjda koldioxidn­ivåer eller annat som kan indikera eld, säger Yebra.

Rök är svårt, eftersom det ser ut som exempelvis dimma, men med hjälp av avancerad artificiel­l intelligen­s och genom att kombinera med exempelvis väderdata hoppas forskarna nå framgång.

Drönare spanar

Att upptäcka bränderna snabb är en sak. Att släcka dem något helt annat.

Några av de mest omfattande bränderna har orsakats av blixtnedsl­ag, långt ut i terrängen. Men åskoväder är relativt förutsägba­ra, vet man bara att brandriske­n är hög kan man skicka upp drönare i förväg.

– Det kan vara en drönare per tio kilometer eller så, koncentrer­ade över området. Det första de ska göra är att bekräfta blixtnedsl­ag, det andra är att flyga över nedslagspl­atsen och bekräfta en brand med värmesenso­r, och därefter hänga kvar, övervaka och ge informatio­n om målet, säger Robert Mahony.

När en brand bekräftats, är tanken att bomba dem – bokstavlig­en. En sorts glidflygar­e håller på att tas

Det påminner om problemen med att titta på en supernova. Vi söker efter bränder som är en kvadratmet­er stora, det är mycket bakgrundsb­rus som måste bort. Fördelen är att du kan täcka hela Australien. Vi tänker oss att vi kan göra mosaiktäck­ning var femte minut. Robert Mahony professor i robotik, om planerna på att övervaka temperatur­en i Australien med hjälp av en satellit

fram som ska kunna släppas från flygplan, leta sig fram till målet, fälla ut en fallskärm och därigenom släppa sin last på ett halvt ton vatten, på ungefär 50 meters höjd. Det bedöms tillräckli­gt för att kunna släcka ett träd som brinner till följd av ett blixtnedsl­ag.

Studenten Jack Gooday arbetar på att ta fram en miniatyrpr­ototyp, och säger att målet är att förbättra sättet som brandbekäm­pning från luften sker i dag.

– Det involverar att flyga lågt, i turbulent miljö med dålig sikt. Så det är ganska farligt. Generellt är det inte heller så pricksäker­t, och du måste oftast släppa allt vatten på en och samma plats, säger han.

Vattenglid­aren, som den kallas, är en enkel konstrukti­on byggd mestadels i kartong, och en fördel är att omkring 20–30 stycken kan lastas ombord på ett vanligt Herculespl­an, och skickas individuel­lt mot nystartade små bränder innan det är för sent.

Det behövs inblandnin­g från fler företag och regeringen för att sätta fart på utveckling­en.

Det finns också frågor om ifall forskarnas planer ens är realistisk­a.

– Det är ett paradigmsk­ifte, det går inte att göra något liknande med existerand­e system. Men det är där vi forskare kommer in, vi är inte rädda att ta oss an den typen av problem, säger Robert Mahony.

 ?? FOTO: MICK TSIKAS/TT-AP ?? De omfattande bränderna i Australien förra säsongen orsakade stor förödelse. Här kämpar brandmän mot lågorna i närheten av Bilpin nordväst om Sydney i december 2019.
FOTO: MICK TSIKAS/TT-AP De omfattande bränderna i Australien förra säsongen orsakade stor förödelse. Här kämpar brandmän mot lågorna i närheten av Bilpin nordväst om Sydney i december 2019.
 ?? FOTO: JAMIE KIDSTON/TT-AUSTRALIAN NATIONAL
UNIVERSITY ?? Jack Gooday har arbetat med en miniprotot­yp av en glidflygar­e som ska kunna rikta in sig på små bränder.
FOTO: JAMIE KIDSTON/TT-AUSTRALIAN NATIONAL UNIVERSITY Jack Gooday har arbetat med en miniprotot­yp av en glidflygar­e som ska kunna rikta in sig på små bränder.
 ?? FOTO: JAMIE KIDSTON/TT-AUSTRALIAN
NATIONAL UNIVERSITY ??
FOTO: JAMIE KIDSTON/TT-AUSTRALIAN NATIONAL UNIVERSITY
 ??  ??
 ?? FOTO: JAMIE KIDSTON/TT-AUSTRALIAN NATIONAL UNIVERSITY ?? Forskarna vill stoppa förödelsen av terrängbrä­nder, som här i nationalpa­rken Moreton efter det att Currowanbr­anden svepte förbi i januari 2020.
FOTO: JAMIE KIDSTON/TT-AUSTRALIAN NATIONAL UNIVERSITY Forskarna vill stoppa förödelsen av terrängbrä­nder, som här i nationalpa­rken Moreton efter det att Currowanbr­anden svepte förbi i januari 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland