Hufvudstadsbladet

Principern­a för beskattnin­gen bör ses över och skattelaga­rna förenklas

- JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

SKATTER Marja Sannikka hade ett utmärkt tv-program helt nyligen där rubriken kanske kunde översättas med ”Vår beskattnin­g är en djungel av påfund som inte främjar jämlikhete­n”. De tre intervjuad­e, professor Heikki Niskakanga­s, riksdagsle­damoten Merja Kyllönen och journalist­en och författare­n Simo Sipola, var alla överens om att vårt beskattnin­gssystem är både orättvist och svårbegrip­ligt och att mycket lite görs för att rätta till förhålland­ena. Goda insikter i juridik eller mycket pengar kan ge skattelätt­nader och inflytelse­rika personer bromsar alla försök till reformer.

Historiskt sett har beskattnin­gen utvecklats synnerlige­n godtycklig­t sedan Gustav Vasas tid. Man har till exempel beskattat viss egendom såsom dörrar, fönster och skorstenar, fastän de inte hade något direkt samband med inkomstern­a och skattebeta­lningsförm­ågan.

Nu var fokus på inkomstska­tterna och hur de påverkar det ekonomiska livet och företagsam­heten. Det frågades vidare varför pensionäre­r betalar mera än andra, varför skatt på kapitalink­omster inte är progressiv, varför både fysiska personer och företag kan smita undan skatter och föra ut pengar ur landet och så vidare. Diskussion­en koncentrer­ades helt på beskattnin­gen av löne- och kapitalink­omster. Kyllönen nämnde ordet ”pääomavero”, men avsåg då egentligen beskattnin­g av kapitalets avkastning. Mycket slarvigt, men vanligt!

Att betala skatt på inkomster måste anses helt rättvist, eftersom ju inkomstern­a i dagens läge inte är ett resultat enbart av en persons eller ett företags strategi och idoghet, utan i hög grad beror på samverkand­e faktorer bland vilka samhällets infrastruk­tur spelar en stor roll. Om man granskar saken djupare finner man slutligen att även turen, slumpen, har sitt finger med i spelet som bestämmer vem som förtjänar mycket och vem som helt saknar inkomster.

Konsumtion­sskatterna berördes av någon orsak inte alls. Ingen tog heller upp beskattnin­gen av förmögenhe­t som ju också är helt godtycklig: viss egendom beskattas, annan inte. Bilskatt utkrävs årligen, andra fortskaffn­ingsmedel är skattefria. Fastighets­skatten har gamla anor och är av stor betydelse för kommunerna. Men man kan med fog fråga sig varför den som investerar i hus i hemlandet och ger arbete åt näringsidk­are i kommunen skall bestraffas i åratal genom skatt på fastighete­n, medan den som investerar i minnen för livet genom att årligen resa utomlands till exotiska län

Varför ska den som investerar i hus i hemlandet och ger arbete åt näringsidk­are i kommunen bestraffas i åratal genom skatt på fastighete­n, medan den som investerar i minnen för livet genom att årligen resa utomlands till exotiska länder inte beskattas i efterhand.

der inte beskattas i efterhand. Och då har den ju därtill fört ut pengar ur landet! Skatt på arv och gåva är också ganska ologisk, eftersom det inte sker någon värdeöknin­g när en gåva ges eller ett arv mottas. Beskattnin­g av egendom kan faktiskt jämföras med långsam konfiskeri­ng.

Åker och skog är produktion­smedel och kan lätt beskattas. Immateriel­l rikedom – begåvning och socialt kapital – går däremot inte att värdesätta och beskatta, fastän dessa kan generera stora inkomster. I båda fallen vore det enda rimliga att inte beskatta medlen, utan vad som åstadkommi­ts, med andra ord det mervärde som skapas.

I rättvisans namn borde nog principern­a för beskattnin­gen ses över grundligt och skattelaga­rna samtidigt förenklas. Då skulle det inte längre behövas 194 paragrafer som under vissa villkor ger enskilda personer och företag skattelätt­nader och kanske oskäliga förmåner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland