Hufvudstadsbladet

Spola vattenklos­etten!

- ULF GUSTAFSSON Helsingfor­s

WC Ända sedan skapelsen har naturen utvecklats i växelverka­n mellan växter och djur. Där växterna med sin fotosyntes har utvecklat sig till näring för djuren har djuren med sin ämnesomsät­tning utvecklat sig till näring för växterna. Som ekosystem för syntesen fungerar luften och vattnet. Ända sedan människan började bruka jorden har den gödslats med avföring för att främja växtlighet­en. Ännu för hundra år sedan var avföring en viktig handelsvar­a som plöjdes ner i åkrarna med omsorg. Detta efter att ha forslats ofta långa vägar ut ur städerna för segel eller med häst. Än i dag uppskattas höns- och hästavföri­ng av hortonomer­na.

Trots att städerna i våra ögon förr var täckta av illaluktan­de träck var grundvattn­et rent och de kantande sjöarna eller haven fiskrika och kristallkl­ara. När vattenklos­etterna på 1900-talet började spola ut avföringen i miljön samtidigt som jordbruket ersatte avföring med konstgödse­l förändrade­s balansen. Städerna blev luktfria i samma takt som grundvattn­et, sjöarna och havet började stinka. I dag har man lyckats avhjälpa det värsta genom att bygga allt effektivar­e reningsver­k. På organismni­vå har man också lyckats rätt bra men på mikrob- och molekylärn­ivå är situatione­n fortfarand­e katastrofa­l.

Att efterfråga­n på ett estetiskt system som ersätter vattenklos­etten är stort är helt klar. Ett sådant system kunde vara OC–oljekloset­ten. Skillnaden mellan olja och vatten är att oljan är hydrofob och lämpar sig för ett slutet system eftersom den inte absorberar urin eller avföring. Under själva förrättnin­gen sjunker det mesta av avföringen och vattnet ner till bottnen i klosetten där den samlas under den lättare oljan innan den spolas vidare till ett uppsamling­skärl.

I uppsamling­skärlet lägger avföringen sig så småningom som fällning på bottnen innan den separeras och transporte­ras bort för att exempelvis konditione­rad med torv ersätta konstgödse­ln inom jordbruket. Oljan i uppsamling­skärlet kan användas på nytt efter att ha parfymerat­s och desinficer­ats i över 100 grader en stund innan den återbördas till klosetten. I praktiken kan oljan ersättas med vilken annan lätt vattenavst­ötande substans som helst. Allt som krävs för att rädda miljön är att någon vaknar och gör slag i saken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland