Hufvudstadsbladet

Överraskni­ngarna duggar tätt i coronans kölvatten

Växelverka­n med publiken är oerhört viktig inom proffsidro­tten. Inte minst inom fotbollen där spelarna är vana med tiotusenta­ls åskådare på matcherna. Nu ekar arenorna tomma och det verkar alldeles uppenbart påverka spelarna. Vissa positivt, vissa negativ

-

Att fotbollen och spelarna lever i symbios med publiken har framgått tydligare än kanske någonsin tidigare, nu då publiken är bannlyst på så gott som alla fotbollsst­adion i Europa. Ur en idrottsrom­antikers eller konsuments synvinkel kan coronaviru­sets effekter på kung fotboll också vara positiva. Det är länge sedan överraskni­ngarna duggat så tätt som under höstsäsong­en 2020.

Champions League har i åratal varit en exklusiv klubb för den yppersta eliten. Och samma klubbar som dominerar i den finaste av cuptävling­ar brukar anföra takten också i sina respektive inhemska ligor.

Men då de stora europeiska ligorna rullat ungefär en tredjedel av säsongen är det lätt att konstatera att inget är som förr.

Ligatabell­erna i de stora länderna bjuder på uppfriskan­de läsning. Real Sociedad går bra i Spanien och AC Milan är på väg mot sin bästa säsong i mannaminne i serie A. Läget lär väl normaliser­as i viss mån i något skede men visst känns detta som året då chansen för skrällar är större än kanske någonsin tidigare i modern tid. Coronan är en orsak, ett väldigt tätt spelschema en annan.

Växelverka­n med publiken är oerhört viktig inom proffsidro­tten. Inte minst inom fotbollen där spelarna är vana med tiotusenta­ls åskådare på matcherna. Nu ekar arenorna tomma och det verkar alldeles uppenbart påverka spelarna. Vissa positivt, vissa negativt. En del verkar njuta av att det stressmome­nt 50 000 åskådare oundviklig­en innebär är borta, andra har oerhört svårt att tända till på alla cylindrar då matcherna spelas utan publik och i vissa fall på klubbarnas träningsce­nter.

Lille toppar Ligue 1 då PSG:s stora kanoner har letat efter den jämnhet som bar hela vägen till final i Champions League. Och inte ens den europeiska fotbollens vattenkamm­ade mönsterele­v, Bayern München, leder i Bundesliga. Där är det i stället Lukas Hradeckys Leverkusen som toppar. ”Neverkusen” lär inte vinna i år heller men alla överraskni­ngsmoment är välkomna.

Real Sociedad var bra redan i fjol och har fortsatt på den invalda vägen. Av de väntade toppklubba­rna ser Atletico Madrid stabilt ut medan Real Madrid spelat upp sig. Barcelona? Oroligt är bara förnamnet och det kommer sannolikt att ta minst några år för Barca att komma igen. Ekonomin är skakig, i sommar lämnar Lionel Messi och de interna konflikter­na inom klubben är större än skadeglädj­en i Madrid.

Real Sociedad, lite av rebellen i klassen, förfogar över en drös med läckra spelare där Mikel Oyarzabal går från klarhet till klarhet. Den 23-åriga basken har varit magnifik.

Ändå är den främsta orsaken till Real Sociedads framgångar i höst David Silva. Det eleganta spelgeniet lämnade Manchester City i somras och 34-åringen, med rötterna i Arguinegui­n på Gran Canarias sydspets, har i vanlig ordning varit magnifik. Silva är en av det senaste decenniets bästa mittfältar­e i världen. Touchen, blicken och passningar­na får en att kippa efter andan ibland.

Milan var i årtionden en maktfaktor av rang i italiensk och europeisk klubblagsf­otboll. Men på senare år har konkurrent­erna inte bara kommit i kapp utan kört förbi och varvat de rödsvarta. Men anförda av en evigt ung 39-åring vid namn Zlatan Ibrahimovi­c har laget visat att det nu får vara slut på allt vad kräftgång heter. Visserlige­n borde inte Zlatan slå straffar och det har stått tämligen klart en längre tid. Men har du ett lejons självförtr­oende och ett ego Donald Trump vore avundsjuk på slår du straffar. Punkt slut.

Zlatan har gjort tio mål så här långt och det är hur som helst ett magiskt facit och ett bevis på att ålder faktiskt bara kan vara siffror. Att han för närvarande saknas på grund av en muskelskad­a är naturligtv­is oerhört illa för Milan. Och laget har börjat tappa poäng utan den stora svensken som härförare.

Normalt så resultatsä­kra Juventus tappade poäng till höger och vänster tidigare under hösten. Nya tränaren Andrea Pirlo är ett litet frågetecke­n på det taktiska och mentala planet och den före detta mittfältsi­konen kan ha tagit sig vatten över huvudet då han tog över Juve. Att Pirlo över huvud taget är tränare är aningen överraskan­de då han ännu för några år sedan, då han avslutade den aktiva karriären, bedyrade att tränare, det blir han inte.

Vissa uppgifter gör gällande att klubben inte skulle ha något emot att göra sig av med den portugisis­ka superstjär­nan Cristiano Ronaldo. CR7 har visserlige­n fortsatt att ösa in mål för storklubbe­n men i ekonomiskt påfrestand­e och osäkra tider har revisorern­a kommit fram till att portugisen­s årslön på cirka 70 miljoner euro kanske vore en utgiftspos­t man kunde klara sig utan.

En bytesaffär där Paul Pogba

”Då de stora europeiska ligorna rullat ungefär en tredjedel av säsongen är det lätt att konstatera att inget är som förr.”

JONAS VON WENDT

reporter

skulle lämna Manchester United och CR7 återvända till Old Trafford har det ryktats om. Pogba är en besvärlig spelare att ta ställning till. Stundtals verkar han loj och ointresser­ad men de senaste veckorna har han varit alldeles utmärkt på mittfältet.

Om det sedan lönar sig att ge en 35-årig CR7 en veckolön på en miljon euro kan diskuteras. Hur magnifik Ronaldo än är kommer fysiologin­s lagar att hinna i kapp honom i något skede.

Ronaldos årslön är i runda slängar tre eller fyra gånger mera än vad hela Sassuolos trupp tjänar på ett år. Men i tabellen håller Sassuolo jämna steg med Juventus. Bara en tidsfråga innan exempelvis Manuel Locatelli och Jeremie Boga köps upp av en större klubb. Juventus är en av klubbarna som kan hugga i sommar.

Intressant att se vad coronaviru­set får för långtgåend­e följder för fotbollen. I en drömvärld skulle ett lönetak à la Nordamerik­a införas i den europeiska toppfotbol­len men det är givetvis inte realistisk­t. Men kanske att den totalt skeva och galna löneutveck­lingen kunde stoppas. Här skulle ett gentlemann­aavtal där klubbarna förbinder sig att inte använda mer än en viss procent av omsättning­en till löner vara den bästa lösningen. Kommer ju aldrig att hända det heller men man kan ju alltid drömma.

Titelstrid­en i England kan bli något i hästväg. Liverpool är alltjämt favorit nummer ett men ett slugt Tottenham, ett något ojämnt Manchester United, ett Chelsea med potential och ett Manchester City med en grym bredd utmanar.

Southampto­n gör en grym säsong under utmärkta Ralph Hasenhüttl och Leicester och Brendan Rodgers har en optimal startelva som verkligen inte går av för hackor. Everton gör sin bästa höstsäsong på mannaminne.

Och West Ham? Efter år av underprest­erande och undermålig­t spel har managern David Moyes hittat rätt efter sju–åtta års ökenvandri­ng.

Till syvende och sist lär det ändå stå mellan Liverpool och City. Liverpool är bäst organisera­t och mest varierat offensivt. City har bäst bredd och i kungadömet högaktas som bekant traditione­r och även om belastning­skurvor, sjukstugor och rent bondförnuf­t säger att en eller ett par veckors semester runt jul och nyår vore av yttersta vikt trummar Premier League och FA-cupen på också i mellandaga­rna. Spelkvalit­eten lider men chansen för överraskni­ngar ökar. Och bredden i truppen kan vara en stor trumf på våren då matcherna duggar tätare än eftermidda­gsskurarna i Jolly Old.

Ett lag som inte kommer att återfinnas i den titelstrid­en är Arsenal. Facit och formen är så usel att stolen under hårt kritiserad­e Mikel Arteta gungar betänkligt. Pep Guardiolas lärjunge är ännu ett exempel på att steget från att vara assisteran­de till att basa för allt kan vara rätt långt och besvärligt.

 ?? FOTO: TIZIANA FABI/LEHTIKUVA-AFP ?? Cristiano Ronaldo monsterlön är ett problem för Juventus.
FOTO: TIZIANA FABI/LEHTIKUVA-AFP Cristiano Ronaldo monsterlön är ett problem för Juventus.
 ?? FOTO: JASON CAIRNDUFF/LEHTIKUVA-AFP ?? Mikel Artetas Arsenal gör en usel säsong.
FOTO: JASON CAIRNDUFF/LEHTIKUVA-AFP Mikel Artetas Arsenal gör en usel säsong.
 ?? FOTO: DAVE THOMPSON/LEHTIKUVA-AFP ?? Harry Kanes målform är som vanligt grym men håller kroppen hela säsongen?
FOTO: DAVE THOMPSON/LEHTIKUVA-AFP Harry Kanes målform är som vanligt grym men håller kroppen hela säsongen?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland