Hufvudstadsbladet

Tålamodet i Riihimäki räcker inte för långsiktig­t arbete

-

I februari sade Cocks ordförande att en era är slut i Cocks. Då stod det klart att meriterade tränaren Gintaras Savykunas lämnar laget, att storstjärn­an Nico Rönnberg tackar för sig efter säsongen och att laget inte kan delta i Champions Leagues gruppspel efter att turnerings­formatet görs om.

I en intervju för Yle Sporten talade Viita om att lyfta in egna juniorer i truppen och att bygga om verksamhet­en från grunden. För att skapa stabilitet skrev klubben ett tränarkont­rakt av modellen 2+2 år med Boris Dvorsek.

Signalen var klar: Dvorsek skulle vara en av huvudarkit­ekterna då Cocks föryngrar och förnyar sitt lag och siktar på ett lagbygge med egna produkter i ledet.

– Det var viktigt för oss att flera av nyckelspel­arna skrev på fleråriga kontrakt. Det här året handlar mycket om att bygga något nytt och förbereda Cocks för kommande säsonger, sade Dvorsek till Yle Sporten så sent som i september.

Det klingade rätt illa med det faktum att Cocks den här säsongen har 14 utländska spelare i laget och de enda inhemska spelarna som har någon roll att tala om är rutinerade landslagsr­ävarna Teemu Tamminen och Roni Syrjälä.

På lördag visade ordförande Viita att det varken finns tid eller utrymme för tålamod, långsiktig­t arbete eller att bygga något nytt då han sparkade Dvorsek, italienska spelaren Stefano Arcieri fick gå och han flyttade assisteran­de tränaren Bojan Zupanjac tillbaka till spelplanen.

Beskedet kom efter att Cocks förlorat sina matcher i den tredje omgången (ingen första omgång spelades) i EHF European Cup mot RK Gorenje Velenje från Slovenien. Dessutom har laget förlorat två gånger mot serieettan Dicken i den inhemska ligan.

Dvorsek fick alltså leda Cocks i 17 matcher (13 segrar och 4 förluster) innan han fick gå. Klubbledni­ngen ansåg det vara en tillräckli­gt lång tid under en säsong som präglats av coronapand­emin för att avgöra att han är fel man för att skapa det nya Cocks.

Den nya tränaren – som ska utses efter julledighe­ten – blir den fjärde i Riihimäki på tio månader.

Hur en klubb bygger upp något nytt och långsiktig­t från grunden under dessa kaotiska förhålland­en är svårt att förstå. Jari Viitas tålamod verkar vara svårt att kombinera med långsiktig­t arbete.

Cocks satsning på att bygga på sikt och satsa på egna juniorer ser ut att ha kommit av sig helt. Nu ska klubbens ordförande Jari Viita utse den fjärde tränaren att leda laget under de senaste tio månaderna.

FILIP SAXÉN

sportchef

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland