Hufvudstadsbladet

Laboratori­eframkalla­t virus plågar mänsklighe­ten i ny pandemiser­ie

När Stephen Kings mastodontv­erk Pestens tid har blivit tv-serie är det svensken Alexander Skarsgård som står för ondskan. – Alex är den bästa djävulen någonsin, säger motspelare­n Amber Heard.

- HBL-GUNNAR REHLIN/TT

När Taylor Elmore, en av producente­rna bakom den nya tv-serieversi­onen av Stephen Kings epos The stand/Pestens tid först uttalar sig om den svenske skådespela­ren i en Zoom-intervju är han full av entusiasm.

– Alexander Skarsgård är ett vackert prov på människa, säger han och lägger genast till:

– Han är läskig och skrämmande och han bidrog till att ge rollen ett nordiskt hot.

Laboratori­eframkalla­t virus

Pestens tid, som publicerad­es för 42 år sedan, är en tegelstens­roman (i sin oavkortade version närmare 1 200 sidor lång) om hur ett laboratori­eframkalla­t virus kommer ut i samhället och raderar ut 99 procent av jordens befolkning.

De överlevand­e i USA drabbar samman i en kamp mellan gott och ont – de goda leds i tv-serien av den uråldriga Mother Abigail (Woopie Goldberg), de onda av den karismatis­ke Randall Flagg (Alexander Skarsgård), också känd som The Dark Man.

Benjamin Cavell, som har skrivit manuset, konstatera­r att det var krävande att kondensera Stephen Kings tjocka bok till en tvserie.

– Vi jobbade mycket försiktigt. Man får bestämma vilken story man vill berätta, vad man kan dramatiser­a, och sedan är det vårt jobb att få det att fungera i tv-rutan. Vi ser det som en nio timmar lång film, med ett foto som får fram dessa enorma, tomma landskap som personerna vandrar genom.

King skrev nytt slut

Har Stephen King varit involverad? Ja, minst sagt.

– King blev övertygad av det vi hade skrivit. Han har sedan skrivit ett nytt slut, han har skrivit hela avsnitt nio.

En tv-serie om en pandemi som orsakas av ett förkylning­svirus är minst sagt aktuellt idag. Greg Kinnear, som spelar Glen Bateman, håller med om att det finns parallelle­r mellan The stand och den verklighet som många lever under i dag.

– Vi måste alla anpassa oss, vi måste ändra oss, vi måste utvärdera vår tillvaro på nytt. Serien handlar om de personer som överlever, hur de agerar sinsemella­n, hur relationer förändras och hur svartsjuka och ilska förändrar dem.

"Fick mig att begå mord"

När TT via Zoom talar med merparten av skådespela­rna är Alexander Skarsgård inte med. Han befinner sig på Nordirland, där han i sällskap med bland andra Nicole Kidman, Anya Taylor Joy (från The Queen's gambit) och Claes Bang filmar vikingadra­mat The Northman.

Men hans medskådesp­elare i The stand talar gärna om honom. Amber Heard, som spelar den svekfulla Nadine i serien, säger:

– Alex är den bästa djävulen någonsin.

Nat Wolff, som spelar Lloyd Henreid, fyller i:

– Vi har gjort en serie tillsamman­s tidigare, även då fick han mig att begå ett mord. Han har dåligt inflytande på mig. Nej, han är en god vän, och den längsta och blondaste person jag känner. Alex är en underbar människa och en fantastisk skådespela­re. Han dyker rakt in i det han ska göra. Han är också skrämmande, fängslande och karismatis­k som Flagg. Och så är han så lång, säger Nat Wolff.

The stand hade premiär på HBO Nordic den 17 december.

 ?? FOTO: ROBERT FALCONER/HBO NORDIC ?? Alexander Skargård som Randall Flagg och Nat Wolff som Lloyd Henreid i Stephen King-serien "The stand".
FOTO: ROBERT FALCONER/HBO NORDIC Alexander Skargård som Randall Flagg och Nat Wolff som Lloyd Henreid i Stephen King-serien "The stand".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland