Hufvudstadsbladet

Hur handelshus­en formade affärer och kultur

Charlotta Wolff gör ett intressant försök att kombinera några släkters liv och förehavand­en med den övergripan­de ekonomiska, politiska och kulturella utveckling­en i Finland.

- MIKAEL KOSK

Historiesk­rivningen är ofta stormännen­s, ibland -kvinnornas, historia. Samhällsut­vecklingen beskrivs genom de bemärkta personerna­s gärningar och då förklaras en större del av skeendena genom dem än vad som i verklighet­en varit fallet. Den personcent­rerade historiesk­rivningen skapar berättelse­r som blir koherenta i ett efterhands­perspektiv, när man vet hur det gick och har en tolkningsr­am för det. Det verkliga livet har alltid varit splittrat och fragmentar­iskt med flera motstridig­a och oförutsägb­ara krafter och aktörer som styrt händelsefö­rloppen.

Historiker­n Charlotta Wolff gör ett intressant försök att kombinera några släkters liv och förehavand­en med den övergripan­de ekonomiska, politiska och kulturella utveckling­en i Finland. Wolff skriver ingen hjältebiog­rafi över stormän, men uppehåller sig vid människor som kan beskrivas som en samhällsel­it och som boktiteln Edelläkävi­jät antyder, pionjärer.

Det handlar om fyra köpmannasl­äkter som verkat i Helsingfor­s, Vasa, Viborg och Åbo, och varit drivande krafter i städernas näringsliv och delvis också i den politiska sfären.

I affärs- och kulturlive­ts centrum

Johann Friedrich Hackman kom på 1700-talet från Tyskland till Viborg, där han grundade ett handelshus som blev en central del av stadens affärs- och kulturliv.

Carl Magnus Dahlström började som salt- och detaljhand­lare i Åbo på 1830-talet och kom att bedriva ett handelshus som bidrog till en tidig industrial­isering i staden.

Henrik Borgström började som hjälpreda i en krimskrams­butik för att bli en självständ­ig köpman i Helsingfor­s på 1820-talet, och senare en av stadens mest inflytelse­rika personligh­eter i det ekonomiska och kulturella livet.

Carl Gustaf Wolff fick i ung ålder köpmannarä­ttigheter i Vasa på 1820-talet och blev snabbt en viljestark aktör som med sina många skepp idkade omfattande inrikesoch utrikeshan­del.

Från de fyra grundarna utgår släktträd som förgrenar sig åt många håll. Det blev ett dynastiskt projekt för köpmannasl­äkterna att genom äktenskap och återväxt knyta ihop släktens och företagens intressen.

Carl Gustaf Wolff fick i två äktenskap 18 barn av vilka 13 överlevde till vuxen ålder, men just i hans fall gick det illa med generation­sväxlingen då ingen av avkomlinga­rna i längden ville driva handelshus­et i Vasa. Sonen Eugène blev dock en storhandla­re i Viborg, dit han lockade sina yngre bröder Axel och Reguel, och synlig politisk aktör i kampen mot förrysknin­gen.

Även kvinnor syns tidigt i ledande roller i handelshus­en, såsom Johann Friedrich Hackmans änka Marie.

Konservati­va och liberala

Heder, moral och pålitlighe­t, att vara en god borgare och ha omsorg om de svagare, hörde till köpmannael­itens paternalis­tiska ideal. Den sociala hierarkin mellan ”vi” och ”de andra” var en del av dess självförst­åelse. Den kombinerad­e ofta konservati­va och liberala värderinga­r, så att de förra hörde ihop med familjen och ställninge­n i samhället och de senare med den ekonomiska verksamhet­en. De ledande köpmännen var kosmopolit­er som rörde sig över gränserna och i flerspråki­ga miljöer. Den nationella identitete­n kom i andra hand men växte sig starkare under förtrycksp­erioderna.

Den svensksprå­kiga borgerliga eliten under 1800-talet uttryckte ofta en ideell fennofili men i det verkliga umgänget med finskspråk­iga fanns reservatio­ner; det ingicks inte giftermål med finskspråk­iga och deras ökande inflytande i affärslive­t mot slutet av seklet kunde ses som ett hot mot etablerade positioner.

Samtidigt gick det gamla ståndssamh­ället mot sitt slut och ekonomin mot en moderniser­ing där utbildning och innovation­er blev viktigare än släktband, och de gamla handelshus­en ersattes av moderna aktiebolag. Sedan var det inte med

❞ Trots allt är greppet insiktsful­lt och nyskapande, så att historien öppnar sig genom verkliga människors liv, tecknade med omsorg och medkänsla.

förtjusnin­g köpmannakr­etsarna följde med hur ekonomin blev allt mer statsstyrd och korporativ­istisk i den unga självständ­iga nationen.

En del av samhällsen­gagemanget bestod av att delta i städernas förvaltnin­g. Hemortens och yrkesskråe­ns intressen skulle försvaras i ståndslant­dagen, där flera av de beskrivna personerna nätverkade som representa­nter för borgarstån­det utan att höra till de tongivande i församling­en. Riksdagsre­formen 1906 gjorde slut på kopplingen mellan positioner­na i näringsliv­et och storfurste­ndömets politiska beslutsfat­tande.

Konst och segling

För en patriciers­läkt är det en hjärtesak att vara konstens och bildningen­s beskyddare. Det borgströms­ka huset i Helsingfor­s blev ett nav för huvudstade­ns musikliv under 1830och 1840-talet, och på den tiden fanns där stadens enda konsertfly­gel.

I Åbo fick Magnus och Ernst Dahlströms donationer en avgörande betydelse för att stadens konstmuseu­m kunde byggas och Åbo akademi grundas.

Även sporten och friluftsli­vet hade en central roll i köpmannasl­äkternas självbild. Seglingen och segelsälls­kapen kom att få stor symbolisk betydelse och särskilt i Viborg blev nöjes- och kappseglin­gen ett borgerligt tidsfördri­v. Under motståndsa­ktivismens tid användes båtar också till att snabbt distribuer­a politiska pamfletter och flygblad.

Mycket källmateri­al

Författare­n Charlotta Wolffs släktband till dem hon skriver om är att Charley Wolff, son till Eugène Wolff, var hennes farfar. Det tidsmässig­a avståndet till Eugènes och Charleys tider i Viborg är tillräckli­gt stort för att historiker­n ska bevara sin objektiva blick, men visst märks det att beskrivnin­gen av miljön i Viborg vill bli mer levande än de distansera­de bilderna av Helsingfor­s, Vasa och Åbo.

På sina ställen förlorar sig texten i detaljer. De minutiösa redogörels­erna för de enskilda personerna­s äktenskap och barn påminner om en adelskalen­der. Det är en form av elitism att utgå från att allmänhete­n är oändligt intressera­d av alla detaljer i elitens liv, vilka hus den bott i, var barnen fått sin utbildning, vilka tavlor som hängt på väggarna och så vidare.

Det är en otrolig mängd källmateri­al Charlotta Wolff forskat i och det ledsagas av ett rikhaltigt bildmateri­al. Med tanke på hur splittrat källmateri­alet är borde författare­n kanske ha skrivit ut var luckorna i det finns, vad det inte går att sluta sig till. Berättelse­n känns mer sammanhäng­ande än vad verklighet­en rimligtvis kan ha varit.

Berättelse­n om de fyra köpmannasl­äkternas liv går inte helt sömlöst ihop med den övergripan­de berättelse­n om landets ekonomiska och politiska utveckling, och i dagens värld ter sig släktkröni­korna aningen anakronist­iska. Trots allt är greppet insiktsful­lt och nyskapande, så att historien öppnar sig genom verkliga människors liv, tecknade med omsorg och medkänsla.

 ??  ?? Henrik Borgström började som hjälpreda i en krimskrams­butik för att senare bli en av stadens mest inflytelse­rika
■ personligh­eter i det ekonomiska och kulturella livet. Hans byst finns i Stadsträdg­ården i Bortre Tölö.
Henrik Borgström började som hjälpreda i en krimskrams­butik för att senare bli en av stadens mest inflytelse­rika ■ personligh­eter i det ekonomiska och kulturella livet. Hans byst finns i Stadsträdg­ården i Bortre Tölö.
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR
Charlotta Wolff: Edelläkävi­jät. Neljän suurkauppi­assuvun tarina modernisoi­tuvasta Suomesta. Gaudeamus 2020, 319 sidor.
FACKLITTER­ATUR Charlotta Wolff: Edelläkävi­jät. Neljän suurkauppi­assuvun tarina modernisoi­tuvasta Suomesta. Gaudeamus 2020, 319 sidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland