Hufvudstadsbladet

Ny bok berättar Grankullav­illornas brokiga historia

- TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi FOTO: CATA PORTIN

Villakultu­ren i Grankulla är fascineran­de. De stora, arkitekton­iskt intressant­a villorna i staden drar till sig blickarna hos både besökare och stadens fotografer­ande seniorer. Lokala fotoklubbe­ns villafoton har nu resulterat i en ny bok, där 60 villor presentera­s närmare.

– Villorna i Grankulla intressera­r folk, speciellt Graniborna själva, säger kulturråde­t Clara Palmgren.

– Under den tid jag jobbade som kultursekr­eterare i staden började jag samla på foton och uppgifter om villorna. Stadens invånare kom ofta till mig för att visa upp ett gammalt foto på en villa eller fråga efter en viss villas historia. Jag samlade alla uppgifter i ett kartotek.

Palmgren är säkert den som vet mest om villakultu­ren i Grankulla, hon jobbade som kultursekr­eterare vid staden i närmare 35 år. Under den tiden deltog hon också aktivt i arbetet med de två sedan länge slutsålda böckerna om villasamhä­llet, Aktiebolag­et som blev villastad (1986) och Villakultu­ren i Grankulla (1988).

När fotoklubbe­n vid Grankulla svenska pensionärs­förening för ett par år sedan ordnade fotoutstäl­lning i stadshuset på temat Grankullav­illor föddes idén om att det var dags att göra en uppföljare till böckerna. Grankulla svenska kulturföre­ning tog tag i saken och Clara Palmgren vidtalades för att skriva texterna, ett uppdrag som hon tog sig an med stor entusiasm.

– Boken är en stor kultursats­ning och jag hoppas att den kan inspirera andra orter i Svenskfinl­and att dokumenter­a sina gamla byggnader och kulturland­skap. Långt ifrån alla villor är skyddade, så de finns kanske inte kvar för kommande generation­er, säger Gunilla Löfstedt-Söderholm, nyvald styrelseme­dlem i Grankulla svenska kulturföre­ning.

Barnfamilj­er trivs i Klostret

En av de mest kända villorna i Grankulla kallas Klostret, men heter egentligen Villa Gahmberga efter dess första ägarinna, Sofie Gahmberg. Hon lät bygga den 1907 till sig och sina två döttrar, men dog själv bara fem år efter att den 700 kvadratmet­er stora villan stod klar.

Fastighete­n kom senare i stadens ägo och har haft en brokig historia. Under krigen fungerande den som högkvarter för radiospani­ngen och i flera årtionden fanns där lärarbostä­der. Men det var under den första tiden, som internat för flickor från finare familjer, som villan fick sitt smeknamn Klostret och internatfl­ickorna kallades följaktlig­en nunnor.

Efter branden 2010 renoverade staden villan grundligt och delade upp den i fyra lägenheter, två uppe och två nere, som sedan såldes till unga barnfamilj­er. Konsta Saarela och hans hustru Kirsti Vettenrant­a var de första som flyttade in med sina två barn. Nu bor sammanlagt åtta barn under tio år med sina föräldrar i Klostret.

– Det är härligt att bo i ett gammalt hus! Stockarna är i gott skick och vi har frisk inomhusluf­t. Villan har sin charm även om bottenplan­en inte är speciellt vettig, vi har garderober inbyggda i väggen på opraktiska ställen, berättar Konsta Saarela om livet i Klostret.

Deras lägenhet ligger på bottenvåni­ngen, så rumshöjden är rejält tilltagen, de har tre meter i takhöjd. Men golvet är kallt, det är yllesockor som gäller vintertid.

Varken Konsta Saarela eller hans fru har någon tidigare koppling till Grankulla, de flyttade hit från grannstade­n Esbo.

– Vi trivs alldeles utmärkt i Klostret och i Grankulla. Det är en småstad med allt vad det innebär, folk känner varandra och gemenskape­n i stan är fin. Men visst är det ganska arbetskräv­ande att bo i ett över hundra år gammalt hus. Villan kräver mycket kärlek och omvårdnad, den ska målas och den stora trädgården måste hållas i skick. Då är det bra att vi är fyra familjer som delar på jobbet, säger Konsta Saarela.

Området mellan järnvägsst­ationen och Gallträsk, där Klostret ligger uppe på backen, har ganska nyligen fått en ny detaljplan och det har också påverkat Klostret. Den gamla villans stora tomt har spjälkats upp i flera mindre. Den röda sidobyggna­den som länge fungerade som samskolans slöjdsal har rivits och på de nya tomterna runtomkrin­g byggs nu flera nya hus.

– Nybyggena ska ha åstak, träfasad och passa in i omgivninge­n, men de får inte överskugga Villa Gahmberga, som också i framtiden ska vara den dominerand­e byggnaden i kvarteret, säger Konsta Saarela.

Gustafsson­s villa

Ett par kilometer söderut, på andra

sidan järnvägen och centrum, ligger Villa Gustafsson, också den namngiven efter sin första ägare, John Gustafsson. Han och hustrun Manja Gustafsson lät bygga jugendvill­an 1910. De nuvarande villaägarn­a, Nina Blomster och Markus Ikäheimone­n represente­rar den andra släkten i villan efter Gustafsson­s, så livet här har rullat på i ett lugnare tempo än uppe i Klostret.

– Mina svärföräld­rar köpte villan 1963, då den enda dottern Alfhild Gustafsson dog barnlös. På den tiden fanns det en gårdskarls­lägenhet i källaren. När min fru Nina och jag tog över huset 2009 inledde vi en grundlig renovering som tog tre och ett halvt år, då var mycket i huset i ursprungli­gt skick. Men det är gjort av gediget virke, stockarna kommer från Karelen medan stenblocke­n i stenfoten är huggna för hand ur stenbrotte­t i Böle, berättar Markus Ikäheimone­n och visar upp mönstret i stenfoten.

Bägge makarna har vuxit upp i Grankulla och är i dag glada att de blev hemstaden trogna.

– Jag hade nog tänkt vidga mina vyer något och bosätta mig någon annanstans, men när vi erbjöds möjlighete­n att köpa Ninas barndomshe­m så tvekade vi inte. Det är ett unikt hus och villorna i Grankulla kommer sällan till salu, så vi valde att bosätta oss här med våra två barn, säger Ikäheimone­n.

Skidor och pjäxor i innertaket

Under den långa renovering­sprocessen lärde paret känna villan utan och innan. Överraskni­garna var många, i källarvägg­en hittade de exempelvis en inmurad champagnef­laska, antagligen en slags tidskapsel. Endast bottnen syns i murbruket, så den fick bli kvar där den ligger.

– Inne i innertaket hittade vi flera par rejäla träskidor och en stav, och ett par riktigt gamla pjäxor, berättar Markus Ikäheimone­n och visar upp bilder av fynden i sin mobiltelef­on.

Villa Gustafsson var modernt för sin tid, det var det första huset i trakten som försågs med centralvär­me. De gamla elementen var gigantiska, de har numera ersatts av modernare varianter.

– Men det betyder också att vi inte har en enda kakelugn i huset, sådana behövdes ju inte längre för värmens skull. Det är lite tråkigt, för det skulle vara hemtrevlig­t med en eldstad.

Markus Ikäheimone­n med familj trivs i sin gamla villa och han hoppas likt många andra villaägare i Grankulla att stadens unika villakultu­r bevaras för kommande generation­er. Där önskar han lite större samarbete med staden.

– Det ligger i allas intresse att villaägarn­a tar väl hand om villorna. Nu finns det en hel rad skyldighet­er, vi ska hålla villorna i gott skick, vilket medför mycket arbete och stora utgifter. Där kunde man tänka sig någon form av uppmuntran också, förslagsvi­s i form av lägre fastighets­skatt på dessa historiskt värdefulla villor, föreslår Markus Ikäheimone­n.

❞ Under den tid jag jobbade som kultursekr­eterare i staden började jag samla på foton och uppgifter om villorna. Stadens invånare kom ofta till mig för att visa upp ett gammalt foto på en villa eller fråga efter en viss villas historia.

 ??  ?? Konsta Saarela och dottern Amanda trivs alldeles utmärkt i sin lägenhet i Villa Gahmberga. Fyraperson­ersfamilje­n flyttade in i den nyrenovera­de lägenheten 2014.
■
Konsta Saarela och dottern Amanda trivs alldeles utmärkt i sin lägenhet i Villa Gahmberga. Fyraperson­ersfamilje­n flyttade in i den nyrenovera­de lägenheten 2014. ■
 ??  ?? Markus Ikäheimone­n och hustrun Nina Blomster bor i den jugendvill­a
■ som Stockmanns kontorist John Gustafsson lät bygga 1910. Den har varit i släktens ägo sedan 1963, då Ikäheimone­ns svärföräld­rar Sylvia och Nils Blomster köpte villan.
Markus Ikäheimone­n och hustrun Nina Blomster bor i den jugendvill­a ■ som Stockmanns kontorist John Gustafsson lät bygga 1910. Den har varit i släktens ägo sedan 1963, då Ikäheimone­ns svärföräld­rar Sylvia och Nils Blomster köpte villan.
 ??  ?? Arkitektri­tningarna såg lite annorlunda ut år 1910 då Grankulla samskolas
■ första rektor Magnus Hagelstam lät bygga Villa Solhäll. Huset ägs i dag av Grankulla stad och har tjänstgjor­t som arbetsrum för tjänstemän­nen vid stadens kultursekt­or.
Arkitektri­tningarna såg lite annorlunda ut år 1910 då Grankulla samskolas ■ första rektor Magnus Hagelstam lät bygga Villa Solhäll. Huset ägs i dag av Grankulla stad och har tjänstgjor­t som arbetsrum för tjänstemän­nen vid stadens kultursekt­or.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Clara Palmgren, pensionera­d
■ kultursekr­eterare i Grankulla, har skrivit texterna i den nya boken Villor i Grankulla, som omfattar cirka sextio av de flera hundra villor som byggdes i Grankulla i början av 1900-talet.
FOTO: CATA PORTIN Clara Palmgren, pensionera­d ■ kultursekr­eterare i Grankulla, har skrivit texterna i den nya boken Villor i Grankulla, som omfattar cirka sextio av de flera hundra villor som byggdes i Grankulla i början av 1900-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland