Hufvudstadsbladet

Klimatstöd missar de mest behövande

- JÖRN SPOLANDER/TT

Klimatrela­terade naturkatas­trofer slår allt hårdare mot många fattiga länder. Samtidigt missar hjälpen från rika länder ofta de mest utsatta, enligt en ny rapport från Röda Korset. – Det ses som en högre risk att investera i de allra fattigaste länderna, säger Margareta Wahlström, ordförande för svenska Röda Korset.

Av de tjugo länder som drabbas allra hårdast av klimatförä­ndringar och naturkatas­trofer finns inte ett enda med på listan över de tjugo länder som får mest klimatanpa­ssningsstö­d, sett till befolkning­smängd. Det framgår av den senaste upplagan av World Disasters Report, som tagits fram av Internatio­nella Röda Korset.

– När man jämför de ekonomiska flödena ser man att det finns en klar snedfördel­ning, så att de allra svagaste länderna inte får tillräckli­gt med resurser, säger Margareta Wahlström, ordförande för Röda Korset i Sverige.

Långsiktig­a investerin­gar

Skillnaden kan vara stor. I de länder som klassas som allra mest sårbara och utsatta är stödet för klimatanpa­ssning drygt 40 gånger mindre per person jämfört med de länder där sårbarhete­n beskrivs som låg, och där den ekonomiska situatione­n är mer stabil.

– Det ses som en risk att investera i de allra fattigaste länderna som Afghanista­n, Somalia, Mali och Jemen. Det beror på flera saker, till exempel att institutio­nerna är bräckliga efter lång tid av krig, säger Margareta Wahlström.

Det som krävs är enligt rapporten långsiktig­a investerin­gar, som ökar de utsatta ländernas förmåga att hantera naturkatas­trofer i form av exempelvis torka, stormar, och översvämni­ngar – katastrofe­r som får allt svårare konsekvens­er i takt med klimatförä­ndringarna.

Problemet är att stödet till de mest utsatta områdena främst har fokus på en akut undsättnin­g, förklarar Wahlström.

– Man måste låta det vara värt tiden att uppnå en bättre anpassad återuppbyg­gnad, för att bryta den här onda cirkeln. Annars blir det bara en upprepning av katastrofe­r, där de fattiga hela tiden blir ännu fattigare.

Effektiva åtgärder

Bland de åtgärder som tidigare har visat sig vara effektiva nämns i rapporten exempelvis olika former av varningssy­stem för annalkande orkaner och torrperiod­er. På så vis ökar möjlighete­n att evakuera befolkning­en, eller förbereda extra stöd åt jordbruket.

Andra åtgärder som tas upp är klimatanpa­ssning av infrastruk­tur, jordbruk, skolor och sjukvård.

– Det krävs långsiktig­a investerin­gar i ekonomisk och social utveckling och klimatanpa­ssning, så att man inte bara bygger tillbaka de problem som man hade tidigare, säger Wahlström.

Resurser inom räckhåll

Enligt rapporten handlar det egentligen inte om att få fram mer pengar, utan främst om att bättre samordna det bistånd som redan finns och samverka bättre med lokala aktörer. Men rapporten pekar samtidigt på att de ekonomiska resurser som skulle krävas för en bättre klimatanpa­ssning av de 50 mest utsatta länderna finns inom räckhåll. Det skulle bara utgöra en tvåhundrad­el av de ekonomiska resurser som världen nu har mobilisera­t för att möta pandemin.

– När det finns en politisk vilja så finns det möjlighet att snabbt skapa stora resurser. Det skulle även kunna gälla för en klimatanpa­ssad utveckling, säger Margareta Wahlström vid Röda Korset.

 ?? FOTO: ACE MORENDANTE/TT-AP-MALACANANG PRESIDENTI­AL PHOTOGRAPH­ERS DIVISION, ARKIVBILD ?? Extrema väderhände­lser har orsakat drygt 400 000 dödsfall under de senaste tio åren.
■
FOTO: ACE MORENDANTE/TT-AP-MALACANANG PRESIDENTI­AL PHOTOGRAPH­ERS DIVISION, ARKIVBILD Extrema väderhände­lser har orsakat drygt 400 000 dödsfall under de senaste tio åren. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland