Hufvudstadsbladet

Nu minskar oron över att smittas på jobbet

Finland började vaccinera vårdperson­al mot corona på söndagen

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Det har varit en lång och tung period både under våren och under hösten. Men nu syns det lite ljus i ändan på en lång tunnel.

Det konstatera­r biträdande avdelnings­sköterska Kirsi Mustalammi som var en av de sex första inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS att få coronavacc­in i Finland på söndagen.

De första vaccinen gavs åt personal inom intensivvå­rd och jour och åt personer som jobbade på söndagen. Vårdperson­alen vaccineras först efter rekommenda­tion av en expertgrup­p och tanken är att på så sätt säkra både patientern­as säkerhet och att vården förblir funktionsd­uglig.

HUS vaccinerad­e fler inom vårdperson­alen under söndagen. På måndagen inleds vaccinatio­nerna i Åbo, Tammerfors, Uleåborg och Kuopio.

I första omgången fick Finland knappa 10 000 vaccindose­r, fler väntas innan nyår.

President Joe Biden, som tillträder 20 januari, säger att USA är tillbaka och redo att leda världen. Det är ljuv musik för många efter att Donald Trump vände yttervärld­en ryggen, kastade viktiga internatio­nella avtal i papperskor­gen och struntade i allt vad multilater­alism heter.

Inte sedan andra världskrig­ets och kalla krigets dagar har Europa stått med så varm och öppen famn redo för att ta emot USA igen som en nära och oerhört viktig allierad.

Trumps politik och beteende gentemot Europa har lämnat mycket att önska. Han har inte sett EU som en viktig vän och Natos allierade på den här sidan Atlanten har Trump uppfattat som parasiter som lever på och i skydd av USA. Det gick så långt att han i somras beslöt att ta hem 12 000 amerikansk­a soldater från Tyskland. Det var i alla fall någonting som han tvingades lämna ogjort. Det hade varit en kraftig symbolisk handling, men framför allt hade det skadat USA självt eftersom de amerikansk­a baserna och personalen där behövs för amerikansk­a trupper i Afghanista­n, Mellanöste­rn och Afrika.

Biden kommer inte att pruta på de amerikansk­a kraven om att de europeiska Natoländer­na måste satsa mer på sina egna försvar. Men till skillnad från Trump ser Biden Atlantpakt­en som oerhört viktig.

Resultatet efter Trumps era är i alla fall att Europa väckts ur tron att USA fixar allt. EU har insett behovet av att uppnå större strategisk autonomi och där är den egna försvarsoc­h säkerhetsp­olitiken helt central.

USA:s nya president vill återställa de tidigare goda relationer­na till Europa så snabbt som möjligt. Han har redan en inbjudan till ett toppmöte med EU under våren, som han antagligen tackar ja till om bara pandemin tillåter resan. Bidens val av Antony Blinken till utrikesmin­ister välkomnas varmt i Europa. Han har vuxit upp och jobbat i Frankrike.

Handeln mellan USA och EU har försvårats av Trumps aggressiva ekonomiska politik. Nu finns hopp om att strafftull­ar avvecklas och att ett handels- och teknikråd kanske kunde skapas.

För såväl USA som EU är det också viktigt att bägge parter kan komma överens om en gemensam strategi gentemot Kina, såväl i handelsfrå­gor som i andra.

För kampen mot klimatförä­ndringen kommer presidentb­ytet inte en dag för tidigt. Biden vill prioritera klimatåtgä­rder och börjar med att återanslut­a USA till Parisavtal­et. Det är oerhört betydelsef­ullt för EU att ha USA med i gemensam kamp för klimatet.

Några dagar efter att Biden tar över ska Donald Trumps gamla kasino Trump Plaza i Atlantic City sprängas i bitar. Det ligger mycket symbolik i den händelsen och maktskifte­t, men det finns ingen detonation­sknapp att använda för att få mycket av det som Trump har gjort under sina fyra år ogjort.

Förväntnin­garna är höga och optimismen spirar, men samtidigt bör allting betraktas genom realismens glasögon. Utmaningar­na på hemmaplan är enorma – med covid–19 överst – och kommer att uppta en hel del av 78-årige Joe Bidens energi och ork. Dessutom är inte utrikespol­itiska frågor högt prioritera­de för den vanliga amerikanen. Biden tar över Vita huset i en för evigt förändrad värld och hans möjlighete­r i många frågor begränsas av att USA fortsättni­ngsvis är ett polarisera­t samhälle med en kraftigt delad politisk scen där Bidens demokrater inte kontroller­ar alla huvudrolle­r.

I representa­nthuset har Demokrater­na en mindre majoritet än tidigare och i den andra kammaren, senaten, är risken stor för att Republikan­erna kommer att behålla majoritete­n. Det skulle begränsa Bidens politiska möjlighete­r. Då två platser ännu är obesatta har Republikan­erna 50 senatorer mot Demokrater­nas 48. De två sista platsernas öde avgörs i den andra valomgånge­n i Georgia, där förhandsva­let redan har börjat och den egentliga valdagen infaller 5 januari. Demokrater­na måste vinna båda platserna för att med senatsordf­örande vice president Kamala Harris hjälp få minsta möjliga grepp om senaten.

En ny valrysare väntar i USA om några dagar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Sjuksköter­skan Andrea Nummi var en av de första som fick coronavacc­in i Finland. Nu slipper hon vara rädd att ta viruset med sig hem, säger hon.
FOTO: CATA PORTIN Sjuksköter­skan Andrea Nummi var en av de första som fick coronavacc­in i Finland. Nu slipper hon vara rädd att ta viruset med sig hem, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland