Hufvudstadsbladet

Lind gör dock något som få finländare på den segrande sidan hittills gjort; han har tagit itu med de mest traumatisk­a händelsern­a i krigets länge mörklagda slutskede och redogör öppet för segrarnas brutala hämnd efter striderna, mer eller mindre godtyckli

Jakob Lind gör något som få finländare på den segrande sidan hittills gjort. Han har tagit itu med händelsern­a i inbördeskr­igets länge mörklagda slutskede och redogör öppet för segrarnas brutala hämnd efter striderna.

- STURE LINDHOLM

Sture Lindholm recenserar Morfars pistol, Jakob Linds bok om sin morfar som deltog i Svenska brigaden, en grupp svenska frivilliga som bistod den vita sidan i inbördeskr­iget 1918.

När han fick ärva sin morfars svarta parabellum­pistol, märkt 1918, som han brukade fingra på som barn i Stockholm, började Jakob Lind vid sidan av sitt jobb som chef för en kommunikat­ions- och designbyrå rota i sin morfars okända förflutna. Detta förde honom till inbördeskr­igets Finland, blottlade ett oväntat familjedra­ma och har efter snart tjugo års forskning resulterat i den fängslande och förtjänstf­ulla boken Morfars pistol.

Morfadern var den svenska kaptenen i reserven Hjalmar Frisell, avliden sedan 1967. Han var i början chef för Svenska brigaden, den trupp på omkring 400 svenska frivilliga som – mot betalning – anlände till Finland för att bistå den vita sidan i inbördeskr­iget 1918.

Lind följer brigaden och sin morfar i spåren, från aktivister­nas hemliga möten på herrklubbe­n Brunkeberg och gruppen Finlands vänners första möte den 2 februari 1918. Frisell saknas i protokolle­n, men redan en vecka efter den röda statskuppe­n i Helsingfor­s är han i full färd med att värva militärkun­nigt folk som instruktör­er till den vita armén. Några veckor senare är man redo att ta sig till Finland och den 6 mars inställer man sig hos överbefälh­avaren Mannerheim i Seinäjoki. Tio dagar senare har omkring 170 man och tjugotalet befäl anlänt dit.

Ingen succé

Historien om Svenska brigaden blev ingen succé, senare uppförda minnessten­ar till trots. Den ivriga men oförberedd­a truppen kastades direkt in i krigets avgörande strider i Tammerfors, det dittills största slaget i Nordens historia, med svåra förluster som följd. Av cirka 250 svenska deltagare i striderna stupade drygt trettio, och femtiotal sårades – förluster som till en del kan skyllas på bristande förberedel­ser.

En mörk skugga faller över den självuppta­gne sprätthöke­n Frisell, som varit mer intressera­d av uniformer och färgen på sina benlindor än av att förse manskapet med förbandsma­terial, och som höll sig undan på ett betryggand­e avstånd från striderna.

Han var uppenbart olämplig som chef och avpollette­rades också i det tysta från chefsposte­n efter Tammerfors, ”för att rädda Sveriges ära”, och flyttades över som förbindels­eofficer till den vita armén. På hösten 1918 tvingades han i offentligh­eten se sitt rykte svärtat i Sverige, och i de officiella minnesböck­erna om Svenska brigaden nämns han knappt.

Hämnd och amnesti

Morfars pistol är resultatet av ett idogt forsknings­arbete, som också tagit författare­n till krigsskåde­platserna i Finland. Lind är inte historiker, och hänvisar i sin berättelse till Kjell Westö och Väinö Linna likväl som till autentiska dokument och historiska verk.

En del uppgifter om kriget bör tas med en nypa källkritis­kt salt. Som ”rikssvensk” är det inte lätt att komma till rätta med alla detaljer i den finländska historien, och småfel som att skriva att Svinhufvud var president 1918 eller att Finland hade fått en socialdemo­kratisk regering 1916 må vara förlåtna.

Lind gör dock något som få finländare på den segrande sidan hittills gjort; han har tagit itu med de mest traumatisk­a händelsern­a i krigets länge mörklagda slutskede och redogör öppet för segrarnas brutala hämnd efter striderna, mer eller mindre godtycklig­a avrättning­ar och brott mot allt vad krigets lagar föreskrev. Just detta är bokens kanske största förtjänst.

Lind döljer inte sin indignatio­n över svenskarna­s deltagande i den veritabla slakten av röda fångar efter Tammerfors och är först lättad över att morfar inte deltog i den – tills han hittar ett brev, där Frisell skrev hur han använde sin ”browning på ett par näsvisa röda i skogen”. Han upptäcker också att morfadern agerade som chef för ett tillfällig­t fångläger i Syrjäntaka och inte kom undan avrättning­arna där. I ett brev hem skrev han att tjugo röda ledare skulle skjutas den 5 maj.

De chockerand­e fakta som Lind uppdagar är just sådana som gett så många av de finländska vita deltagarna trauman för livet. Åtskilliga finländare kunde finna liknande skelett i sin familjegar­derob, om de rotade i den med samma intensitet som Lind gjort.

Svinhufvud­s amnesti i november 1918 berörde ju inte enbart de mindre skyldiga röda fångarna – utan frikände också alla vita som vid upprorets kuvande gjort sig skyldiga till övergrepp. Därför har omständigh­eterna kring de mer än 8 000 dödsoffren för den vita terrorn aldrig utretts av det officiella Finland, och tystnaden kring ämnet var länge total.

Fåfäng och misslyckad

Men boken handlar inte enbart om det svenska krigsävent­yret i Finland. Den 38-årige Frisells äktenskap var på upphällnin­gen och han hade en kärleksaff­är med 19-åriga Finlandsbö­rdiga Astrid Heinricius, som han tydligen lockat över till Finland som sjukhusbit­räde. Hennes ankomst till Tammerfors den 9 april fick Frisell att på ett uppseendev­äckande sätt försumma sina trupper för att i stället svansa efter sin älskarinna.

Deras vägar skildes efter någon vecka, men till sommaren var de åter tillsamman­s i Sverige, och proklamera­de förlovning. Fästmöns rika släktbakgr­und tedde sig knappast oäven för den luspanke men slösaktige Frisell, men förhålland­et slogs brutalt upp av brudens finländske förmyndare, som såg till att hon redan i maj 1919 ingick äktenskap med en lämplig finlandssv­ensk man.

Frisell drog följande år till Östafrika som en slagen man; vanhedrad, medellös, nyskild, och med sprucket förhålland­e. Han stannade där i sju år.

Boken handlar i stor utsträckni­ng om en fåfäng mans misslyckan­den. Linds eget sökande efter spår av sin morfar är en väsentlig del av berättelse­n, och hans reflektion­er under processens gång är fängslande läsning. På sina håll blir det kanske en del upprepning­ar och onödigt djupt reflektera­nde, och bokens omfång (406 sidor) kunde ha krympts en aning. Ord läggs i personers munnar som direkta citat, men det förblir oklart i vilken mån de finns belagda i källor, och vilka som är produkter av författare­ns fantasi. Men boken ger en levande och rättfram bild av såväl striderna som krigets bittra efterspel, och blir till en riktigt läsvärd helhet.

Och – pistolen visade sig slutligen vara en trofé som Frisell plockat upp på slagfältet vid Syrjäntaka, och som nu har fått sin slutförvar­ing på Armémuseum i Stockholm.

❞ Lind döljer inte sin indignatio­n över svenskarna­s deltagande i den veritabla slakten av röda fångar efter Tammerfors och är först lättad över att morfar inte deltog i den – tills han hittar ett brev, där Frisell skrev hur han använde sin ’browning på ett par näsvisa röda i skogen’.

 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T ?? Svenska brigaden ställer upp på
■ Järnvägsto­rget i Helsingfor­s inför segerparad­en.
FOTO: MUSEIVERKE­T Svenska brigaden ställer upp på ■ Järnvägsto­rget i Helsingfor­s inför segerparad­en.
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR
Jakob Lind
Morfars pistol. Ett familjedra­ma. Kaunitz-Olsson. 2020, 406 sidor
FACKLITTER­ATUR Jakob Lind Morfars pistol. Ett familjedra­ma. Kaunitz-Olsson. 2020, 406 sidor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland