Hufvudstadsbladet

Snart har 13 avrättats under Trumps styre

När Donald Trump lämnar Vita huset kommer hans styre att ha avrättat fler fångar på federal nivå än någon president i modern tid. Ett av efterträda­ren Joe Bidens vallöften är att avskaffa dödsstraff­et.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Trots känsloladd­ade protester och offentliga vädjanden släcktes Brandon Bernards liv strax före jul. Han avrättades med en dödlig injektion för mordet på ett prästpar 1999. 40-årige Bernard var den yngste att avrättas på federal nivå på nära 70 år – och den förste vars federala dödsstraff verkställd­es under en övergångsp­eriod på nära 130 år.

Dagen därpå var det dags igen. Då avrättades Alfred Bourgeois som dömts för att ha mördat sin dotter.

Trumpstyre­t verkar onekligen ha bråttom. Ytterligar­e tre federala avrättning­ar är planerade före den 20 januari då presidente­n lämnar Vita huset.

– Donald Trump är och har varit en anhängare av dödsstraff­et i alla år, konstatera­r författare­n och USA-kännaren Karin Henriksson.

Svartvit syn

Genomförs de planerade avrättning­arna kommer staten att ha tagit 13 personers liv under Donald Trumps tid i Vita huset. Det kan jämföras med tre under perioden mellan 1988, då det federala dödsstraff­et återinförd­es efter att 1972 ha förbjudits av Högsta domstolen som grundlagsv­idrigt, och Trumps tillträde.

Enligt Henriksson, som skrivit en biografi om presidente­n och som medverkar på bloggen Amerikaana­lys, är en förklaring till Trumps förkärlek för dödsstraff­et hans kategorisk­a syn på världen, där det mesta är svart eller vitt.

– För honom är en mördare den största förloraren, en person som inte förtjänar något annat än att dö. Donald Trump har ingen större förmåga att tänka mer nyanserat eller på ett öppnare sätt, säger hon.

Elektrisk stol?

De flesta brotten i USA prövas lokalt i de 50 delstatern­a. De federala domstolarn­a hanterar vissa av de mer allvarliga förbrytels­erna som terrorism, förräderi och mord.

Vid sidan av den federala staten och inom försvaret tillämpas dödsstraff hos 28 av de 50 delstatern­a och det är i allmänhet vanligare att fångar avrättas i delstater än federalt. De senaste tio, femton åren har dock färre dödsstraff utdömts och verkställt­s än tidigare och allmänhete­ns stöd för att straffa brottsling­ar med döden har minskat.

Under Trumps tid har tempot dock varit ovanligt högt i de federala fängelsern­a. I nuläget väntar 52 dödsdömda på att deras straff ska verkställa­s, de flesta i högsäkerhe­tsanläggni­ngen Terre Haute i Indiana där avrättning­arna också sker. Nyligen godkände Trumps justitiemi­nisterium en bestämmels­e som säger att straffet kan verkställa­s med hjälp av andra medel än dödsspruta­n.

– Det hänger sannolikt ihop med att det råder brist på de preparat som används vid avrättning­ar, säger Henriksson.

Anledninge­n till det är att vissa läkemedels­tillverkar­e av moraliska skäl har sagt nej till att deras substanser får användas för att verkställa dödsstraff.

Vill avskaffa

Hur ser då Trumps efterträda­re Joe Biden på dödsstraff­et? I den kriminalvå­rdsplan han lade fram före presidentv­alet lovar Biden att lagstifta för att avskaffa dödsstraff­et på federal nivå och försöka sporra delstater att ta bort det. Han motiverar ståndpunkt­en med att över 160 personer som dömts till döden senare visat sig vara oskyldiga.

Om en sådan lagstiftni­ng går att få igenom beror mycket på hur det går i det avgörande senatorsva­let i Georgia den 5 januari. Det är då det fastställs om senaten kommer att styras av Bidens parti Demokrater­na eller av Republikan­erna – och om det blir lätt eller svårt för Biden att få igenom nya lagar.

– Men han kan ju också skapa någon form av moratorium, som under Obamaadmin­istratione­n. Det kräver inte kongressen­s godkännand­e, säger Henriksson.

Värt att minnas är dock att Biden tidigare i sin karriär på 1980- och 90-talen, då han var Delawares senator, drev igenom tuffare lagstiftni­ng som innebar att fler brott kunde leda till dödsstraff. Det har han senare beklagat.

Hans tillträdan­de vicepresid­ent Kamala Harris har dock uttalat sig skarpt mot dödsstraff­et under sin tid som Kalifornie­ns högsta juridiska chef.

 ?? FOTO: AUSTEN LEAKE/TT-AP ?? Demonstrat­ioner mot dödsstraff­et utanför högsäkerhe­tsanläggni­ngen Terre Haute i Indiana, där många av de federala dödsstraff­en verkställs.
FOTO: AUSTEN LEAKE/TT-AP Demonstrat­ioner mot dödsstraff­et utanför högsäkerhe­tsanläggni­ngen Terre Haute i Indiana, där många av de federala dödsstraff­en verkställs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland