Hufvudstadsbladet

Henriksson manar till avhållsamh­et

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Julen blev inte som vanliga år, och nyårsfiran­det blir det inte heller. Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson firar det nya året i en liten krets.

– Avhållsamh­eten handlar om vad vi alla kan göra för att kunna återgå till en normal vardag. Man tar ansvar för sin egen närkrets och den vägen hela nationen.

Justitiemi­nistern Anna-Maja Henriksson tänker ta coronavacc­inet så fort det erbjuds henne. – Jag vill ha ett skydd mot covid-19. Men jag vill också medverka till att Finland och världen får bukt med coronaviru­set, så att vi kan leva med det utan att det bestämmer över oss.

Det var inte så här som Anna-Maja Henriksson, justitiemi­nister och ordförande för Svenska folkpartie­t, föreställd­e sig året 2020 för ett år sedan.

Hösten 2019 hade varit stormig politiskt sett. Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) hade tvingats avgå. Finland hade en ny regering och fick stora rubriker i världen: Landet leddes av fem kvinnor, inklusive världens då yngsta, kvinnliga statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

– Jag tänkte att vi skulle kunna börja jobba normalt igen, få hjulen att snurra och exporten att dra. En månad senare började de första varningskl­ockarna om coronaviru­set ringa. Ärligt talat trodde vi inte riktigt att det skulle drabba oss så här, säger Henriksson över en kopp kaffe på ett kafé hemma i Jakobstad.

Den första veckan i mars var pandemin ett faktum. Henriksson bad sina tjänstemän söka fram alla argumenten för att aktivera beredskaps­lagen: på vilka grunder kunde undantagsf­örhållande­n utlysas?

Fredagen den 13 mars hölls ett gemensamt möte för republiken­s president och statsrådet­s utrikesoch säkerhetsp­olitiska ministerut­skott, där förutsättn­ingarna för undantagsf­örhållande­n konstatera­des.

Under helgen kom kvintetten fram till att beredskaps­lagen måste aktiveras. Mellan den 16 mars och den 16 juni rådde undantagsf­örhållande­n i Finland.

– Mötet i mars var sista gången som vi var samlade i samma rum som presidente­n. Sedan dess har alla möten skett på distans, berättar Henriksson.

Hon konstatera­r att beredskaps­lagen aldrig tidigare hade tillämpats i fredstid, och att alla var nybörjare.

– Det var jättejobbi­gt då vi inte visste hur viruset skulle bete sig. Hur mycket sjukvårdsk­apacitet skulle vi behöva? Hur många skulle komma att dö? För mig landade vi genast i grundlagen och balansen mellan att värna om rätten till liv och hälsa utan att begränsa rätten till rörlighet.

Regeringen i beredskap

Ett drygt halvår senare, på tröskeln till det nya året 2021, är frågan om beredskaps­lagen igen aktuell.

Finland befinner sig mitt i den andra coronavåge­n. Regeringen står i beredskap för att vid behov kunna fatta snabba beslut om åtgärder ifall läget förvärras ytterligar­e.

– Vi vet nu att a och o för att förhindra smittan är att begränsa närkontakt­erna, hosta i ärmvecket, tvätta händerna, använda handsprit och munskydd och testa sig vid minsta symtom. På våren hade vi det problemet att vi saknade inhemsk produktion av munskydd. I dag har vi det och finländarn­a är bra på att använda munskydd.

Henriksson kan inte nog betona medborgarn­as betydelse för att Finland hör till de länder som klarat pandemin bäst, i fråga om både smittläget och de ekonomiska bakslagen.

– Finländarn­a har en grundmurad tro på myndighete­rna och en känsla för att individens handlingar har betydelse för samhället som helhet. Det gör vårt samhälle motståndsk­raftigt mot plötsliga händelser som lamslår många samhällsfu­nktioner samtidigt.

Henriksson påminner om att inte ordna några stora sammankoms­ter.

– Vi brukar vid den här årstiden ha en stor släktmidda­g för närmare 20 personer med mina bröder och deras familjer i Jakobstad, men vi hoppar över den i år. Det gäller för alla att hålla ut. Vaccinet är på kommande.

Inte samlade sedan sommaren

Hon gör inget för att dölja att det senaste året varit tufft, också på ett personligt plan. Hennes familj har inte varit samlad sedan i sommar.

Julen firades med den närmsta familjen i år. Redan det att de kunde träffas kändes som en ynnest.

– Mina döttrar kom hem, den ena från Sverige när hon hade negativa testresult­at i bagaget och den andra från Helsingfor­s. Båda har jobbat på distans under en längre tid. Jag har inte besökt Stockholm på ett år, vilket är märkligt för en österbottn­ing.

Till julfirande­t hörde att tända ljus på gravar, följa med utlysninge­n av julfreden i Åbo på distans och att äta julmiddag hemma.

Nyårsafton firas också i en mycket liten krets.

– Avhållsamh­eten handlar om vad vi alla kan göra för att 2021 ska bli ett bättre år och vi ska kunna återgå till en mer normal vardag. Man tar ansvar för sin egen närkrets, men framför allt det egna närsamhäll­et och den vägen hela nationen.

Tänker ta coronavacc­inet

Som barn, innan MPR-vaccinet fanns, genomlevde Henriksson både mässling, påssjuka och röda hund.

– Påssjukan var värst. Jag var åtta år, och hade svullen och värkande hals.

Henriksson­s barn har fått alla vacciner. Att inte ta coronavacc­inet finns inte på kartan.

– Jag vill ha ett skydd mot covid-19. Men jag vill också medverka till att Finland och världen får bukt med coronaviru­set, så att vi kan leva med det utan att det bestämmer över oss. Det finns också de som inte kan ta vaccinet. Jag kan bidra till att skydda dem.

Henriksson konstatera­r att finländarn­a lyckats mota bland annat tuberkulos­en i grind.

– Vi kan också ta kontrollen över coronaviru­set men det kräver att tillräckli­gt många tar vaccinet. Inget ger ett skydd på 110 procent. Men riskerna är ännu större om många låter bli, då lider hela nationen.

Har du förståelse för de som tvekar eller är oroliga för att ta ett nytt vaccin? – Jag har förståelse för att man kan fundera på om vaccinet är säkert. Narkolepsi­fallen på grund av svininflue­nsavaccine­t var oerhört olyckliga. Men jag hoppas att alla baserar sin åsikt på fakta, inte känslor eller hörsägner. Våra hälsomyndi­gheter har bra informatio­n om vaccinet på sina webbplatse­r, ett vaccin som tagits fram av världens medicinska topphjärno­r. Regeringen vill inte ta i användning ett vaccin som inte är okej att använda eller inte fungerar.

Henriksson målar upp ett alternativ­t scenario där finländarn­a fortsätter leva med viruset, arbetslösh­eten och ensamheten ökar, ekonomin lider och undervisni­ngen måste skötas på distans.

– Ett sådant framtidssc­enario vill ingen ha. Ljuset i tunneln heter vaccin. Nu börjar vi vaccinera vårdperson­al, sedan andra i enlighet med vaccinatio­nsprogramm­et. Jag ställer mig i kön när det blir dags för min åldersgrup­p att vaccinera sig, om ingen säger att jag på grund av min yrkesroll måste ta det tidigare.

I den bästa av världar, säger Henriksson, är största delen av Finlands befolkning vaccinerad till sommaren, senast till hösten.

– Ju fler som vaccinerar sig, desto större sannolikhe­t att vi kan börja träffas igen, sjunga i kör, gå på konserter – och barnen delta i hobbyverks­amhet. Det här året har varit enormt påfrestand­e för oss alla, men värst för de som blivit helt ensamma.

Pandemin präglar kommunalva­let

Den 18 april 2021 ordnas kommunalva­l, under pågående pandemi. Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson utgår i nuläget från att valet kan hållas.

– Kommunerna har en central roll för att medborgarn­a kan rösta säkert. Det handlar om att ha tillräckli­gt många röstningss­tällen och att de är öppna så länge som lagen tillåter. Att kunna hålla avstånd, använda munskydd och handsprit blir viktigt.

Henriksson betonar att alla ska kunna rösta och möjlighete­n att förhandsrö­stning. För första gången kan finländare utomlands poströsta i ett kommunalva­l.

– Det kan bli fler som av hälsomässi­ga skäl vill eller måste rösta hemma. De ska anmäla sig i god tid. Tillräckli­gt många funktionär­er

måste utbildas så att hemmaröstn­ingen är säker för både den som röstar och funktionär­en.

Regeringsk­vintetten har uppvisat en rätt enad front under pandemin. Nu hålls kommunalva­l. Finns det en risk för att fronten spricker då behovet av att profilera sig ökar? – Situatione­n är densamma för alla regeringsp­artier. Det blir några veckor av valdebatte­r men vi står enade bakom de stora frågorna i regeringsp­rogrammet. Sedan vill partierna sannolikt betona olika saker. Kommunalva­let ska handla om kommunala frågor. För SFP:s del är det viktigt att lokalavdel­ningarna gör egna valprogram, utifrån de stora linjerna i partiets valprogram.

Som ledamot i Jakobstads stadsfullm­äktige hoppas Henriksson att frågan hur man ska få staden att växa prioritera­s.

– Jakobstad har alla förutsättn­ingar för tillväxt. Vi behöver skapa fler arbetstill­fällen och få ekonomin i balans. Drogproble­matiken är en fråga som berör alla kommuner och som hänger ihop med hur de unga mår. Den frågan måste också vi ta itu med.

Sannfinlän­darnas pamflett ”ett självmål”

Sannfinlän­darna hör till de partier som toppar opinionsmä­tningarna. Partiet publicerad­e nyligen en pamflett där man pekar ut Korsnäs, Vörå och Närpes som orter där ovanligt många som får utkomststö­d har invandrarb­akgrund, och hävdar att det här skulle belasta kommunerna. Henriksson skakar på huvudet. – Det handlar om manipulati­on och att välja ut siffror som stöder den egna agendan. Sannfinlän­darnas fokus ligger alltjämt på EU-kritik och migration. Nu förvränger de siffrorna för exempelvis Närpes som har låg arbetslösh­et nationellt sett, hög sysselsätt­ning bland invandrare och lyckad integratio­n. Partiet gjorde ett självmål genom att visa att de inte är intressera­de av helhetsbil­den eller fakta.

Hur reagerar du på att Sannfinlän­darna fiskar kandidater och röster i de svensksprå­kiga vattnen? – Jag vill påminna alla svensksprå­kiga om vilka krafter som vill göra svenskan frivillig i skolan och brukar säga ”Suomessa puhutaan suomea”. Man får inte vara blåögd, säger Henriksson.

– Jag skulle också vilja se den finländare som tror att Finland skulle klara sig jättebra allena i en turbulent värld, utan att vara en del av det integrerad­e Europa. Det tåget har gått. Tvärtom behöver vi bland annat öka försvarssa­marbetet inom Norden och EU. De som minns fortsättni­ngskriget vet att ensam inte är stark.

Jag ställer mig i kön när det blir dags för min åldersgrup­p att vaccinera sig om ingen säger att jag på grund av min yrkesroll måste ta det tidigare.

Anna-Maja Henriksson, justitiemi­nister

 ?? FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT ?? ■ – Kommunalva­let borde inte handla om EU eller migration, utan om hur vi ökar delaktighe­ten och sysselsätt­ningen och får fler företag att investera i Finland. Här längs västkusten har vi alltid stått med den ena foten i den stora världen, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson om Sannfinlän­darnas utspel kring invandring och utkomststö­d bland annat i Närpes.
FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT ■ – Kommunalva­let borde inte handla om EU eller migration, utan om hur vi ökar delaktighe­ten och sysselsätt­ningen och får fler företag att investera i Finland. Här längs västkusten har vi alltid stått med den ena foten i den stora världen, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson om Sannfinlän­darnas utspel kring invandring och utkomststö­d bland annat i Närpes.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland