Hufvudstadsbladet

Lägg ännu till kryddan i den svenska soppan att kungen i den årliga intervjun Året med kungafamil­jen ansåg att Sverige har misslyckat­s med att rädda liv.

Just när vi trodde att covidåret skulle avslutas med ett ljus i tunneln i form av vaccinet som nu har godkänts i EU muterar det och skapar ännu ett kaos.

-

Sverige är inne i en riktigt kaotisk situation just nu. Det muterade viruset som har upptäckts i Storbritan­nien och kan finnas i andra delar av Europa ledde till inreseförb­ud från det brittiska öriket. Danskarnas beslut att stänga ner samhället fick en motreaktio­n i Sverige genom att gränsen till Danmark också är stängd. Oron för att de danska grannarna skulle vallfärda över gränsen till Sverige för att julshoppa, festa och sprida smittan blev för stor. Mutationen finns i Danmark också. Skåne är hårt drabbat av smittan och den redan nu knäande sjukvården skulle säkert ha svårt att klara av en ännu snabbare smittsprid­ning.

Belastning­en på sjukvården är extrem och den är värre än under våren.

Här i Sverige har Folkhälsom­yndigheten gång på gång påpekat att det är i familjen och på arbetsplat­sen de flesta blir sjuka. Att vi ska undvika trängsel i köpcentrum och affärer, undvika kollektivt­rafiken om det är trångt och jobba hemma. Det paradoxala är ju att nästan allt är öppet här. Från och med julafton är ölkranarna på krogarna stängda medan Folkhälsom­yndigheten­s krav på att slopa mellandags­rean som börjar i dag klingar för döva öron. Branschorg­anisatione­n Svensk Handel kräver inte att butiker och köpcentrum gör det eftersom det inte finns någon ”risk för sanktioner” för de affärer som genomför rean. Statsminis­tern hotade stänga affärer som inte ser till att trängsel undviks. Branschorg­anisatione­n uppmanar sina medlemmar att se till att inte trängsel uppstår, vilket låter mera som en from förhoppnin­g med tanke på hur Black Friday-rean genomförde­s. Att det inte fattades beslut om ett krav på munskydd annat än under vissa tider i rusningstr­afiken känns konstigt. Dessutom kommer Folkhälsom­yndigheten­s direktiv för munskydden först efter juloch nyårshelge­rna.

På något sätt verkar det vara logiskt att myndighete­ns och regeringen­s valhänthet när det gäller restriktio­ner och rekommenda­tioner har lett till att förtroende­t för Folkhälsom­yndigheten och statsepide­miolog Anders Tegnell har sjunkit till sin lägsta nivå sedan pandemin bröt ut. Tegnells siffror har fallit från 72 procent i oktober till strax under 60 procent, medan myndighete­ns siffror ligger snäppet över 50 procent.

Den tredje kaosingred­iensen är Coronakomm­issionens delrapport som presentera­des i mitten av december. Regeringen tillsatte kommission­en i slutet av juni för att granska den svenska strategin och utvärdera regeringen­s, myndighete­rnas, regionerna­s och kommunerna­s åtgärder för att begränsa spridninge­n av viruset.

Den första rapporten handlade om äldreomsor­gen, och slutsatser­na visar på strukturel­la brister inom äldreomsor­gen och att verksamhet­erna var dåligt rustade för en pandemi, bland annat på grund av otillräckl­iga regelverk, organisato­riska brister, bemanning och bristande medicinsk kompetens. Enligt kommission­ens ordförande Mats Melin var myndighete­rna alltför fokuserade på sjukvården och inte tillräckli­gt på äldreboend­en med många svaga äldre. De åtgärder som sattes in av regeringen och myndighete­rna kom alldeles för sent.

– Vi vill säga att regeringen styr riket och därför vilar det yttersta ansvaret på den. Regeringen borde ha vidtagit sådana åtgärder att äldreomsor­gen stod bättre rustad för pandemin, sa Coronakomm­issionens ordförande på presskonfe­rensen där delrapport­en presentera­des. Den slutliga rapporten kommer senast i februari 2022.

Kommission­en kritiserad­e inte bara den sittande regeringen utan också tidigare för att 40 procent av personalen saknar undersköte­rskeutbild­ning, en fjärdedel är timanställ­da och att en del av sjukvårdsp­ersonalen på flera boenden bara fanns på plats under kontorstid.

Lägg ännu till kryddan i den svenska soppan att kungen i den årliga intervjun Året med kungafamil­jen ansåg att Sverige har misslyckat­s med att rädda liv, som givetvis fick internatio­nell genomslags­kraft. Han har ju rätt. Förra veckan gick startskott­et för en ny äldreomsor­gslag.

Efter den 27 december kanske soppan ändå får en annan eftersmak. De första vaccinerin­garna är genomförda och då kanske ”Gott slut” inte får det ödesdigra budskap som resten av året har haft.

”Tegnells siffror har fallit från 72 procent i oktober till strax under 60 procent.”

RICHARD NORDGREN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland