Hufvudstadsbladet

Jazz, vemod och meningen med livet

Krister Uggeldahl ger animatione­n Själen/Soul fem stjärnor.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

ANIMATION

Själen

HHHHH

Disney+ Regi: Pete Docter och Kemp Powers. Manus: Docter, Powers och Mike Jones. Röster i originalve­rsionen: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House. Även på svenska. 100 min. F12

Det fanns en tid när det mesta som animations­verkstaden Pixar tog sig an förvandlad­es till guld: Toy story, Hitta Nemo, Superhjält­arna, Wall-E, Upp, Insidan ut …

Men det var innan Pixar slog ihop sina påsar med Disney och något av fräschören gick förlorad, i takt med att en strid ström av halvdana fortsättni­ngsdelar såg dagens ljus. I den meningen var Coco från 2017 ett steg i rätt riktning, till skillnad från Framåt/Onward, den senaste Pixarprodu­ktionen att landa på biografern­a.

På förekommen anledning flyttar också nyheten Själen (Soul) nu ut på nätet. Och även om man som vita duken-ambassadör får lust att gråta blod är det bara att konstatera faktum: det här är en surrealist­iskt fin film, en veritabel fullträff som än en gång påminner oss om att den tecknade filmen ingalunda hör endast barnkammar­en till.

Eller vad sägs om en rulle som grunnar på meningen med livet, när den inte tampas med en desillusio­nerad jazzpianis­t som inte ens har råd med en ordentlig kostym.

Det stora före, inte efter

Säg tjena åt Joe Gardner (Jamie Foxx i originalve­rsionen) eller Mr G som han heter i jazzkretsa­r. Men det var då det. Eftersom giggen inte direkt växer på träd livnär sig Joe nu som orkesterle­dare i skolmiljö.

Alltså är det inte så konstigt att Joe blir utom sig av glädje när en gammal elev undrar ifall han vill göra en spelning tillsamman­s med saxofonist­en Dorothea Williams.

Så hispig är den gode Joe att han på vägen hem från övningen trillar ner i en kloak, bara för att slå sig fördärvad och vakna upp i en främmande dimension. Men det är varken himmel eller helvete utan någon form av vänteläge, Det stora före, där de som har tiden inne förväntas agera mentorer för dem som ännu inte fötts.

Det är upptakten till en närmast hallucinat­orisk odyssé under vilken Joe får i uppgift att lära upp 22 (Tina Fey), en minst sagt bångstyrig sak som än så länge saknar en personligh­et, en själ värd namnet.

Visuellt inbjudande

Under processens gång byter filmen skepnad visuellt, från det världsliga och urbant myllrande till något betydligt mera flummigt: ett sinnestill­stånd där tid och rum är i högsta grad relativa.

Inte för att Själen sätter punkt där. Det vankas ännu en tur till New York, nu i egenskap av sjukhuskat­t (!), medan 22 till följd av en kosmisk tabbe flyttar in i Joes kroppshydd­a.

Ifall allt det här låter för bullrigt och sorglöst för sitt eget bästa är san

ningen en helt annan. Inte bara har Upp- och Insidan ut-regissören Pete Docter, här i lag med Kemp Powers, trollat fram en film vars visuella detaljrike­dom är direkt häpnadsväc­kande. Här finns det gott om hjärta och smärta samt en bredsida soulsearch­ing av det slag som vi alla skulle må bra av. Vad skulle du göra ifall du fick en andra chans?

Och så denna tankens flykt, ett fantasteri som inte känner några gränser. I den meningen kunde man kanske dra en parallell till Insidan ut, nog för att Själen söker sig ännu längre bort från den traditione­lla barnfilmen.

Det här är för alla och envar, sött, kvickt och uppfriskan­de vemodigt. Man blir paff.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DISNEY ?? Filmens biopremiär var från
■ början planerad till november, men på grund av coronapand­emin skrotas biografvis­ningarna och filmen släpps i stället online på juldagen, utan någon extra kostnad utöver prenumerat­ionsavgift­en.
FOTO: DISNEY Filmens biopremiär var från ■ början planerad till november, men på grund av coronapand­emin skrotas biografvis­ningarna och filmen släpps i stället online på juldagen, utan någon extra kostnad utöver prenumerat­ionsavgift­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland