Hufvudstadsbladet

Politiska svängar 2020

-

● Finlands nya och relativt unga statsminis­ter Sanna Marin (SDP) väckte internatio­nell uppmärksam­het i början av året.

● I mars nådde coronapand­emin Finland på allvar. Beredskaps­lagen aktiverade­s för första gången i fredstid.

● I maj föreslog Tyskland och Frankrike en återhämtni­ngsfond inom EU för att motverka den ekonomiska krisen som hade orsakats av pandemin. Senare i maj lade Europeiska kommission­en fram sitt förslag om ett återhämtni­ngspaket på 750 miljarder euro.

● Centerns ordförande och finansmini­ster Katri Kulmuni avgick som minister i juni efter uppståndel­sen kring konsulttjä­nster för att uppträda offentligt som hade betalats av staten.

● Ett par dagar efter publicerin­gen drog Sannfinlän­darnas tankesmedj­a Suomen Perusta tillbaka den kvinnofien­tliga publikatio­nen "Totuus kiihottaa" efter omfattande kritik.

● Centern valde Annika Saarikko till ny ordförande i september.

● I november meddelade Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) att han inte ställer upp för omval.

● Paavo Väyrynen blev åter en del av Centerns partistyre­lse i november, efter att ha valts till ordförande för partiets svenska distrikt. Väyrynen återvände till Centern i början av året efter att ha startat en rad nya partier åren innan.

● I december gav grundlagsu­tskottet ett betänkande om utrikesmin­ister Pekka Haavistos (Gröna) behandling av en tjänsteman efter en konflikt om hanteringe­n av finländare på flyktinglä­gret al-Hol. Enligt utskottet gjorde sig Haavisto skyldig till brott, men det var inte tillräckli­gt allvarligt för att väcka åtal. De grönas agerande i samband med behandling­en väckte kritik om att partiet försökte politisera processen.

● EU-länderna godkände EU:s budget och återhämtni­ngspaketet, tillsamman­s med en rättsstats­mekanism som ska skydda budgetmedl­en från missbruk.

● Regeringen överlät sitt förslag om vårdreform till riksdagen. Under flera regeringsp­erioder har man försökt genomföra vårdreform­er, hittills utan framgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland