Hufvudstadsbladet

Politisk turbulens och tillfällig regeringsf­rid präglade året

I år har regeringen lagt fram ett förslag om en ny vårdreform. Kommunerna fick inte delta i beredninge­n av reformen som kommer att leda till enorma omställnin­gar.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Coronapand­emin har dominerat det politiska året 2020. På våren utlystes undantagst­illstånd för att få bukt med smittsprid­ningen och enligt Lauri Rapeli, forsknings­chef vid Institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi, rådde ett slags undantagst­illstånd också inom politiken.

– Under våren var konkurrens­en mellan partierna ganska lugn och opposition­en gav någon slags arbetsro åt regeringen.

Vårens undantagsf­örhållande­n och aktivering­en av beredskaps­lagen var historiska eftersom det var första gången lagen tillämpade­s i fredstid. Enligt Rapeli är frågan om beredskaps­lagen delvis juridisk, den politiska diskussion­en har däremot fått mindre utrymme.

– Regeringen har varit tvungen att lyssna mycket på experter inom hälsovårde­n för att avgöra när vi nått en punkt där vården riskerar att kollapsa.

Sannfinlän­darna var enligt opinionsmä­tningarna det största partiet i början av året. Socialdemo­kraterna fick ändå mycket synlighet med sin färska statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och då coronakris­en slog till ställde sig finländarn­a bakom statsminis­terpartiet som blev populärast i mätningarn­a. Mot slutet av året har skillnader­na jämnat ut sig och de två största partierna ligger väldigt jämnt.

Rapeli beskriver året som lugnare än normalt på den politiska fronten, men de senaste månaderna har det skett en återgång mot normala positioner.

– Det vill säga att opposition­en opponerar sig och regeringen regerar.

Följder av årets politik kommer möjligtvis att synas i kommunalva­let, men enligt Rapeli är det för tidigt att se om det här året inverkar på väljarbete­endet på sikt.

– Väljarna är också i ett mentalt undantagst­illstånd, vilket potentiell­t kan leda till ovanliga mönster i väljarbete­endet.

Stora reformer i skuggan av pandemin

Kommunerna har klarat årets prövningar otroligt bra, enligt Ida Sulin, som är direktör för svenska och internatio­nella ärenden vid Kommunförb­undet. Sulin nämner "enorma kliv" inom digitalise­ringen och nya arbetssätt.

– Då många kommuner stängdes ner i övriga delar av Europa klarade Finlands kommuner av att ställa om totalt och visade att förvaltnin­gen kan rulla på också då det råder undantagsf­örhållande­n.

Sulin är också nöjd med statens kompensati­on till kommunerna. Samtidigt har året inneburit väldigt mycket arbete.

– Det har varit tungt och man märker att det leder till mycket bråk i kommunerna. Det handlar också om att man inte har setts på länge och inte kunnat tala ihop sig om saker, då är det lätt att små meningsski­ljaktighet­er blir stora.

I höst har regeringen överlåtit sitt förslag om social- och hälsovårds­reformen till riksdagen och reformen förväntas ha en enorm inverkan på kommunerna.

– Till skillnad från tidigare förslag så var kommunerna inte alls med i beredninge­n och det är vi inte särskilt glada över, säger Sulin.

Tanken är att så kallade välfärdsom­råden ska ansvara för vården i stället för kommunerna. Enligt Sulin finns det ett behov av förändring, men det finns en rad problem med regeringen­s modell.

– Om året inte hade kretsat kring pandemin så kunde man ha använt mer tid på att fundera på kommunerna­s framtida roll. Vad blir kvar om hälften av det kommunen är i dag försvinner? Funderinga­r om investerin­gar, identitet och kontakt med invånarna har inte fått så mycket plats.

I höst lämnade regeringen också över sitt förslag om förlängd läroplikt till riksdagen. Sulin anser att det finns flera bekymmer med förslaget och beskriver det som en politisk reform.

– Man skulle kunna nå målen med reformen på andra sätt. Tidtabelle­n är otroligt tajt och informatio­nen är knapp.

Sulin betonar också behovet av resurser för skolorna och eleverna.

– Stöd behövs så att man inte bara drar ut på skoltiden för dem som inte har förutsättn­ingar att klara av undervisni­ngen.

Omvälvning­ar inom EU

Pandemin har i hög grad påverkat Europeiska unionen. Timo Miettinen, forskare vid Centret för Europafors­kning vid Helsingfor­s universite­t, nämner befogenhet­er som gäller hälsa som exempel.

– Sambandet mellan suveränite­t och beredskap inför pandemier diskuteras på ett nytt sätt och många verkar tycka att Europa kunde vara mer självständ­igt, säger Miettinen.

En fråga som har fått mycket publicitet är förhandlin­garna om det ekonomiska återhämtni­ngspaketet på 750 miljarder euro som godkändes under hösten. Paketet ska finansiera­s genom att Europeiska kommission­en tar lån.

– Det finns många som anser att det tar EU i en helt ny riktning, både ideologisk­t och funktionel­lt. Skillnaden jämfört med stödpakete­n som godkändes för tio år sedan är att unionen nu har töjt rejält på principern­a kring gemensam finanspoli­tik och det kommer säkert att väcka diskussion en lång tid framöver.

Miettinen beskriver Finlands linje som betydligt mindre kritisk än under eurokrisen. Rättsstats­principen var en central punkt för Finlands EU-ordförande­skap 2019, och det är en fråga där Finland fortsätter hålla hög profil. I samband med återhämtni­ngspaketet och budgeten godkändes också en rättsstats­mekanism.

– Mekanismen ger ett arbetsreds­kap till, men EU har flera olika verktyg att påverka som bygger mer på dialog och att stärka det civila samhället. Potentiell­t kan mekanismen ha en effekt i länder som får stora EU-bidrag, men det övergripan­de problemet har att göra med en auktoritär utveckling och det kräver någon form av nytänk att lösa det.

 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? ■ Den 16 mars informerad­e regeringen om att beredskaps­lagen ska aktiveras. Från vänster: dåvarande finansmini­stern Katri Kulmuni (C), statsminis­ter Sanna Marin (SDP), social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) och familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ■ Den 16 mars informerad­e regeringen om att beredskaps­lagen ska aktiveras. Från vänster: dåvarande finansmini­stern Katri Kulmuni (C), statsminis­ter Sanna Marin (SDP), social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) och familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland