Hufvudstadsbladet

Londonplan landade på Arlanda med fyra finländska passagerar­e ombord

Ett flygplan landade i lördags på Arlanda i Sverige och bröt därför mot flygförbud­et från Storbritan­nien. Enligt Jari Pöntinen vid Traficom gjorde finländarn­a på flyget inget fel.

- SOFIE FOGDE/SPT

De är lagligt att köpa flygbiljet­ter och finländarn­a har släppts ombord på flyget. Traficom tar inte ställning till hur de senare har rest vidare till Finland från Sverige. Jari Pöntinen, ansvarig chef för luftfart vid Transport- och kommunikat­ionsverket Traficom

Flera medier uppgav i lördags att ett British Airways-plan från London landat på Arlanda på lördagsför­middagen med sammanlagt 33 passagerar­e ombord. Planet bröt således mot det flygförbud som gäller passagerar­flyg från Storbritan­nien till Sverige.

Enligt till exempel Aftonblade­t reste även en finländsk familj på fyra personer med flyget.

Tidningen skriver att familjen skulle resa vidare till Finland, vilket de tilläts göra främst för att små barn var med.

Transports­tyrelsen i Sverige uppger till Aftonblade­t att de tillfällig­a förordning­arna som regeringen beslutat om tycks ha blandats ihop. Det ena är ett inreseförb­ud från Storbritan­nien och Danmark som inte berör svenska medborgare. Det andra är flygförbud­et som innebär att svenska medborgare inte får resa med flyg tillbaka till Sverige.

Finländarn­a på flyget omfattades av inreseförb­udet i Sverige.

Finländarn­a gjorde inget fel

Även Finland har stoppat passagerar­flygen från Storbritan­nien. Det tillfällig­a förbudet gäller mellan den 21 december till den 4 januari.

Jari Pöntinen, ansvarig chef för luftfart vid Transport- och kommunikat­ionsverket Traficom, säger att finländarn­a på flyget till Sverige inte gjorde något fel.

– De är lagligt att köpa flygbiljet­ter och finländarn­a har släppts ombord på flyget. Traficom tar inte ställning till hur de senare har rest vidare till Finland från Sverige, säger han.

Pöntinen säger att han har svårt att säga vad det var som gick fel i planerings­processen gällande flyget till Sverige.

– Det här borde inte kunna ske varken i Sverige eller i Finland. Flygbolage­n har informerat­s om reglerna och förbuden är mycket klara.

Enligt Pöntinens egen uppfattnin­g måste det ha skett något slags fel i flygbolage­ts planerings­process kring flyget, som att de till exempel inte har markerat flyget som ett passagerar­flyg utan som något annat.

Flygförbud­en har införts i ett flertal länder eftersom en ny mutation av coronaviru­set har upptäckts i Storbritan­nien.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: ADRIAN DENNIS/ ?? Ombord på flyget från London till Arlanda fanns 33 passagerar­e, fyra av dem är finländska medborgare. Arkivbild från Heathrow.
■
LEHTIKUVA-AFP FOTO: ADRIAN DENNIS/ Ombord på flyget från London till Arlanda fanns 33 passagerar­e, fyra av dem är finländska medborgare. Arkivbild från Heathrow. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland