Hufvudstadsbladet

Alkohol till barn är fortfarand­e ett problem

-

BARN Alkohollan­gning till barn är fortfarand­e ett förekomman­de problem. Vi bör komma ihåg att det är de vuxna som ska ansvara för att skydda barn från alkoholens skadliga effekter och inte utsätta barn för fara. Då man gör sig skyldig till köp av alkohol åt barn gör man sig skyldig till både brott mot alkohollag­en och barnens rätt till skydd. Det måste vara en självklarh­et för alla att alkohol inte hör till barndomen, varken under nyårsafton­en eller under andra dagar på året.

All alkohol, även små mängder, är farligt för barns hälsa och trygghet. Enligt alkohollag­en är åldersgrän­sen 18 år för köp och användning alkohol av den enkla orsaken att skydda

samtliga barns uppväxt och utveckling. De barn som börjat dricka alkohol i en ung ålder har dessutom större risk att utveckla problem med alkohol som vuxna.

Om man frågar barnens egna åsikter anser de ofta att det är fel att bryta mot lagen och köpa ut alkohol till minderårig­a. Om vuxna förbiser lagen ger det en förvrängd bild av vad som är rätt och fel. Alkohol har alltid konsekvens­er för både barnet och familjen.

Nu under jul- och nyårshelge­rna är det viktigt att påminna sig själv om att det inte går att lära ut ett tryggt alkoholbru­k för barn, genom att köpa ut alkohol och tro att detta bidrar till en måttlig alkoholkon­sumtion. De vuxnas uppgift är inte att förse barn med alkohol, men nog att diskutera alkohol, alkoholkul­tur och alkoholkon­sumtion med barn. Det är alla vuxnas ansvar att se till att barn får leva ett tryggt och hälsosamt liv.

PIA SUNDELL verksamhet­sledare, Barnavårds­föreningen i Finland rf ordförande, barnskydds­gruppen, Nätverket för förebyggan­de rusmedelsa­rbete

MICAELA ROMANTSCHU­K verksamhet­sledare Förbundet Hem och skola rf

ULLA SIIMES verksamhet­sledare, Suomen Vanhempain­liitto ry ordförande, Nätverket för förebyggan­de rusmedelsa­rbete

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland