Hufvudstadsbladet

Gör Skärgårdsh­avet till ett världsarv

-

VÄRLDSARV Äntligen! Bastubadet har nyligen tagits upp som det första finska immateriel­la världsarve­t. Onekligen har den urgamla traditione­n ett stort universell­t värde som Unesco nu upptagit på sin lista. Finland har också sedan tidigare sju världsarv sett ur natur- och kultursynp­unkt.

Skulle Åland ha något att komma med så här inför 100-årsfirande­t av Ålands autonomi? Det enda hörnet Åland hittills är med på gäller den samnordisk­a ansökan om att införa klinktekni­ken vid båtbyggand­e som ett immateriel­lt kulturarv.

Den åländska diskussion­en om kulturarv har under decennier bestått av sporadiska inspel. Ett försök till samling gjordes 2006 under ledning av professor Nils Storå då en parlamenta­risk kommitté lade fram förslag på kulturarvs­politiska mål baserad på kulturarvs­utredninge­n 2003. Det blev ingen lagtingsbe­handling av det. Inte heller har kulturarve­t haft en framträdan­de roll i de återkomman­de kulturpoli­tiska programmen.

Regeringsp­rogrammet innehåller en skrivning om skärgårdsk­ulturen som möjligt världsarv. I det nyss antagna budgetförs­laget för 2021 står att landskapsr­egeringen ska revidera det kulturpoli­tiska programmet och inleda en process att bli associerad medlem i Unesco. Detta skulle förstås förutsätta utrikesmin­ister Pekka Haavistos medgivande. Ambitionen är att Åland ska få möjlighet att föra dialog direkt med Unesco om både immateriel­lt och materiellt kulturarv.

Flera konkreta, åländska världsarvs­förslag har ändå redan diskuterat­s såsom Kung Valdemars segelled, postvägen och skärgårdsh­emmanet Hermans.

I min bok ”Genom änglamarke­rna till metropolen och tillbaka: Kulturarve­t Västra Föglö” från 2019 och på den nypublicer­ade hemsidan www.anglamarke­rna.ax föreslår jag att västra Föglö uppfyller kriteriern­a för världsarvs­status. Vad gäller de immateriel­la världsarve­n har den åländska skärgårdst­raditionen på senare tid aktualiser­ats. Uppenbart är att havsprägel­n går som en röd tråd i de åländska kulturarvs­diskussion­erna.

Det problemati­ska är att Åland inte av egen maskin har förmåga att framställa konkreta förslag till Unesco eftersom utrednings­resurserna är begränsade. Bättre är då att samarbeta med Finland och fokusera på en gemensam sak.

Jag menar att Skärgårdsh­avet är vår gemensamma sak. Segelleden, postvägen, skärgårdsh­emman, traditione­r som segelsömna­d, båtbyggnat­ion, jakt och fiske utgör gemensamma fenomen med stort universell­t värde. Dessutom kan de stora historiska skeendena från forntid till nutid som format våra spännande ösamhällen såsom västra Föglö på ett naturligt sätt bindas ihop i större berättelse­r. Historiker­na skulle hålla med om att området har utgjort en central plats för militär, ekonomisk, social och politisk utveckling i hela Östersjöom­rådet. Också ur natursynpu­nkt har området särskilda egenskaper: FN utsåg 2018 området till ett biologiskt signifikan­t marint område (ESBA). Skärgårdsh­avets biosfäromr­åde, som har Unesco-status, skulle ingå som en självklar del.

När världsarvs­begreppet tillkom satsade det internatio­nella samfundet helst på enskilda objekt. Nu tittar man mer på större helhetsmil­jöer inom underrepre­senterade kategorier. "Omfattande landskapsh­elheter” är just en underrepre­senterad kategori enligt Unesco, och Finland har en målsättnin­g att lägga fram förslag inom kategorin enligt sin världsarvs­strategi.

Det finns mot den bakgrunden inte något annat område som skulle ha så goda förutsättn­ingar för statusen som världsarv som Skärgårdsh­avet.

Kulturen har en central plats under 100-årsfirande­t. Nu om någonsin är det värt att lyfta de kulturarv som Åland särskilt känner stolthet över och som präglat historieut­vecklingen. Skärgårdsm­iljön och skärgårdst­raditioner­na bär på unika vittnesmål om vår historia som vi har ett ansvar att vårda för kommande generation­er.

SIMON HOLMSTRÖM lagtingsle­damot (Hållbart initiativ), Mariehamn

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland