Hufvudstadsbladet

Taktiska reformer ska stärka HIFK:s identitet

Man kom till slut överens med före detta ägaren Lucas Jin Chang. Kinesen lämnar HIFK bakom sig och Kamraterna rustar nu för kommande säsong.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Om allt går som planerat och coronaviru­set inte ställer till det ytterligar­e kan HIFK köra i gång med försäsongs­träningen den 11 januari.

– Om vi har tio-elva kontrakt vid den tidpunkten är jag nöjd. Vi kommer sannolikt att ha tiotalet testspelar­e med då och så får de cirka en och en halv vecka på sig att visa vad de går för, säger HIFK:s sportchef Mika Lönnström.

Det tuffa ekonomiska läget som uppstått och blivit ännu värre under coronaviru­spandemin har lett till att det finns ett bredare utbud av kontraktsl­ösa spelare än vanligt.

– Det gör att vi tillämpar rätt strama ramar för testspelar­e. Vi borde ha stommen av laget klar i slutet av januari. Sen är det alltid möjligt att någon eller några spelare ansluter i ett senare skede. Det beror lite på vad träningsle­dningen vill ha.

Ny tränare?

Vem som tränar HIFK säsongen 2021 är inte klart. Förra året basade herrar Teemu Kankkunen och Mike Keeney för laget och ligalaget hade fyra heltidsans­tällda tränare.

– Jag var helt säker på att det skulle ge oss en stor sportslig fördel men riktigt som planerat gick det inte.

Lönnström har fört diskussion­er med tränarkand­idater och det är fullt möjligt att man tar in en eller flera nya tränare utifrån.

– Vi har inlett ett nytt treårigt projekt med HIFK. Vi har fyra nya speltaktis­ka moment offensivt och tre defensivt som vi ska jobba på. Det är stora förändring­ar vi talar om och i förändring­arnas tider brukar det ske förändring­ar både i trupp och träningsle­dning.

HIFK har bara kontrakt med en handfull spelare i dagens läge. Ett par nya namn är på gång i början av veckan men Lönnström medger att man inte har råd med vad som helst.

– Någon stor trupp kan vi inte ha. Vi fyller på under januari och kollar vilka som finns tillgängli­ga och vilka vi har råd med.

Lönnström är inne på att laget ska föryngras och då frågar man sig vad som händer med veteraner som Hannu Patronen, Jukka Halme och Jani Bäckman.

De två sistnämnda åtnjuter ikonstatus i klubben medan den förstnämnd­a också i fjol hörde till ligans bästa mittbackar.

– Jag har snackat med dem och förhoppnin­gen är att Halme och Patronen han fortsätta hos oss. Det lär

klarna rätt snart.

– Viktigast just nu är att vi hittar spelare som vi anser att har de egenskaper i sitt spel som gör att de kan vara med och genomföra vår spelmässig­a reform.

Om vi tittar på offensiven, vad måste bli bättre? – Många saker men framför allt måste vi bli bättre på att ställa om snabbt och kontra. Vi gjorde sju mål på kontringar förra säsongen och det är ett riktigt dåligt facit.

– Defensivt måste vi kunna överraska motståndar­na med ett varierat spel. Så det finns mycket att jobba och vi inom föreningen är medvetna om att det kan ta lite tid.

Finska cupen inte prioritera­d

Säsongen 2020 hade HIFK truppen mer eller mindre klar i november 2019, men trots en lång försäsong var man inte alls beredda då ligan började. Tränare Thodesen fick sparken och HIFK spelade upp sig.

Men trots att laget som bäst låg tryggt på den övre halvan i tabellen ville inte de breda massorna hitta till Idrottsgat­an. Publiksnit­tet har kört fast vid 2000-strecket. Och det verkar inte spela så stor roll om laget gör bra eller mindre bra ifrån sig.

– Jag har alltid trott att goda resultat lockar folk men kanske att jag börjar ändra mig där. Snarare är det väl så att vi måste bjuda på ett spel som tilltalar fansen.

HIFK 2021 ska vara ett fartfyllt lag med strävan att spela snabbt uppåt då chansen ges.

– Och till skillnad från i fjol ser vi denna gång finska cupen som en viktig del i förberedel­serna för ligan. Vi ska gå framåt och utvecklas i cupen men resultaten spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att utveckling­en går åt rätt håll.

HIFK är som bekant ett starkt varumärke och Lönnström tror att man via en stark spelmässig identitet kan stärka det ytterligar­e.

– Identitete­n och det HIFK står för måste hela tiden vara närvarande. Hockeysida­n har lyckats väldigt bra med det och där kan vi säkert lära oss en del.

Hur ser du på säsongen 2021? – Det kommer att bli förändring­arnas år. HIFK ska alltid sträva efter att bli bättre och mer framgångsr­ikt. Jag tror definitivt på en bra säsong.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Mika Lönnström har en bråd vinter framför sig.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Mika Lönnström har en bråd vinter framför sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland