Hufvudstadsbladet

Røiseland och Hamilton bäst i världen

Den norska skidskytte­n Marte Olsbu Røiseland är årets bästa idrottare i ansedda L’Equipes omröstning. På herrsidan var namnen de väntade: Lewis Hamilton, Rafael Nadal, LeBron James och Armand Duplantis.

- HBL-TT-NTB

Under ett idrottsår som inte blev som något annat dominerade svensken Armand Duplantis friidrotte­n och satte flera världsreko­rd. Det ger honom fjärdeplat­sen på listan som den anrika franska tidningen röstat fram.

Framför Duplantis på listan hamnar idel superstjär­nor: Lewis Hamilton som tog sin sjunde VM-titel i formel 1, Rafael Nadal, som återigen vann Franska mästerskap­en i tennis, och LeBron James som förde LA Lakers till NBA-titeln.

Coronapand­emin gjorde att det inte blev något OS och friidrotte­n fick ta ett långt tävlingsup­pehåll. Men både före efter avbrottet visade Duplantis klass. Under inomhussäs­ongen satte han dubbla världsreko­rd och noterade sedan även världens högsta stavhopp utomhus under sommaren.

Första skidskytte­n

På damsidan går utmärkelse­n till den norska skidskytte­n Marte Olsbu Røiseland. Hon blir den första skidskytte­n som får utmärkelse­n av L’Equipe.

Røiseland fick höra talas om utmärkelse­n genom fransmanne­n Siegfried Mazet, som är skytteträn­are för de norska herråkarna.

– Det var ett bra sätt att få reda på det, för jag hade aldrig trott på det om de hade ringt mig själva.

– Det är overkligt. Det är stort för

Norge och det är stort för skidskytte. Det är det finaste priset jag har fått, säger Røiseland.

Norskan får priset för att hon tog medalj, fem guld och två brons, i alla lopp i VM i vintras.

På andra plats sätter L’Equipe tennisspel­aren Naomi Osaka, Japan, med italienska utförsåkar­en Federica Brignone som trea.

❞ Det är overkligt. Det är stort för Norge och det är stort för skidskytte­t. Det är det finaste priset jag har fått. Marte Olsbu Røiseland

 ?? FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA ?? Marte Olsbu Røiseland blev historisk.
■
FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA Marte Olsbu Røiseland blev historisk. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland