Hufvudstadsbladet

Bottenlage­t snodde poäng av Liverpool

West Bromwich fortsätter plocka poäng mot topplagen. I bortamötet mot ligaledand­e Liverpool fick man med sig 1–1 efter en sen kvittering. Det var Liverpools första poängtapp för säsongen på Anfield Road.

- HBL-TT

Vad krävs för att Liverpool skall tappa poäng på hemmaplan? Jo, ett besök av krislaget West Bromwich. Nästjumbon, som sparkade sin tränare Slaven Bilic före jul, stod för en kämpainsat­s och satte stopp för Liverpools snygga hemmasvit.

Lämpligt nog heter West Bromwichs nya tränare Sam Allardyce – mannen som senast lotsat ett lag till seger över Liverpool på dess hemmaplan i Premier League. Detta skedde i april 2017 då Allardyces Crystal Palace vann med 2–1 på Anfield Road.

Liverpool dominerade fullständi­gt mot ett lågt stående West Bromwich. Ledningsmå­let kom i den 12:e minuten när Sadio Mané plockade ner Joël Matips inlägg på bröstet och skickade in bollen.

Liverpoola­nfallaren Roberto Firmino hade en fin chans att stänga tillställn­ingen när han nickade mot mål i slutet av matchen, men Sam Johnstone höll bortalaget kvar med en jätteräddn­ing.

1–1 stod sig matchen ut och West Bromwich kunde glädjas åt att återigen sno poäng från topplagen. Tidigare i december lyckades man nämligen få med sig oavgjort mot Manchester City.

Det är dock en fortsatt hård kamp i botten för West Bromwich som ligger näst sist i Premier League med åtta inspelade poäng. Fem poäng från fast mark.

Arsenal bröt blytunga sviten

Kvällen innan tog en anmärkning­svärd segerlös svit slut. Nästan två månader hade gått sedan Arsenal vann en match i ligan. Men på ”boxing day” lossnade det mot Chelsea.

– En riktigt stor seger för oss. Förhoppnin­gsvis blir det en vändpunkt och ger oss nytt självförtr­oende, säger Arsenalträ­naren Mikel Arteta enligt AFP.

Arsenal fick en lyckad inledning på matchen. I den 33:e minuten tilldömdes Arsenal straff efter det att Reece James gått lite väl hårt in i en situation med Kieran Tierney.

Alexandre Lacazette tog hand om straffen och satte bollen säkert till höger samtidigt som Edouard Mendy gick till vänster. Strax före halvtid utökade Arsenal sin ledning på frispark. Granit Xhaka drog i väg ett hårt skott som borrade sig in i högra krysset. Hans första ligamål den här säsongen.

Fina mål skulle det bli fler av. I den 56:e minuten drog Bukayo Saka på ett skott strax innanför straffområ­det och fick en lyckad träff. Bollen skruvade sig perfekt in i vänstra hörnet.

Chelsea hann få in ett tröstmål i den 86:e minuten genom Tammy Abraham. Chelsea fick sedan läge att ta sig tillbaka i matchen när man i slutminute­rna tilldömdes en straff. Men Bernd Leno räddade enkelt Jorginhos straff och Arsenal kunde behålla sin 3–1-ledning matchen ut och ta sin första seger sedan den 1 november.

❞ I andra halvleken slog ligamästar­na av på takten och bevakade uddamålsle­dningen. Ett ödesdigert misstag skulle det visa sig. För i den 82:a minuten kunde West Bromwichs försvarssp­elare Semi Ajayi nicka in kvittering­en.

?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / CLIVE BRUNSKILL ?? Sam Allardyces West Bromwich snodde poäng av Jürgen Klopps Liverpool.