Hufvudstadsbladet

Soldattorp i Sverige

-

● Systemet med soldattorp härstammar från den svenska tiden. Svenska Kronan förutsatte att bönderna utrustade soldater med torp, kläder och odlingsmar­k. Soldattorp­en kom till i slutet av 1600-talet: då bildades rotar som bestod av 2-4 bondgårdar som tillsamman­s skulle rusta upp ett soldattorp.

● Soldattorp byggdes i hela svenska riket. De första torpen byggdes på 1690-talet, men många av dem förstördes i det stora nordiska kriget, som bröt ut 1700, och måste byggas upp på nytt efter kriget. Det är troligt att de torp som finns kvar i östra rikshalvan (Finland) byggdes först efter freden i Nystad 1721.

● I Finland togs soldattorp­en ur bruk 1809 då Sverige förlorade sin östra del till Ryssland. I Sverige upphörde rotesystem­et först 1901 då det ersattes med allmän värnplikt.

● I Sverige har forskare kartlagt en stor del av soldattorp­en. De är en naturlig del av samhället på många orter, många torp har renoverats och rustats upp och används som sommarstug­or och fritidshus. I Finland har soldattorp­en fallit i glömska, endast på enskilda orter på Åland och i Österbotte­n har torpen inventerat­s.

● Helsingfor­s Släktforsk­are ska under åren 2020–2025 kartlägga förekomste­n av soldattorp i Svenskfinl­and, via både fältstudie­r och arkivsökni­ngar. Målsättnin­gen är att märka ut torpens placering på en webbkarta som är tillgängli­g för allmänhete­n. Vid sidan av det arbetet samlar man också in berättelse­r om soldaterna­s familjer och deras livsöden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland