Hufvudstadsbladet

Strålning på månen 200 gånger starkare

- TT

Strålninge­n på månen är 200 gånger starkare än på jorden, visar mätningar från den kinesiska månroboten Chang'e 4, rapportera­r CNN. Nivåerna kan bli en utmaning för de amerikansk­a astronaute­r som ska stanna en vecka på månen under 2024.

Strålnings­nivåerna på månen har visserlige­n uppmätts tidigare, när amerikansk­a astronaute­r reste till månen genom Apolloprog­rammet under 1960- och 70-talen.

Men det var först i samband med Kinas obemannade resa till månen i januari 2019, som det genomförde­s en systematis­k dokumentat­ion av strålninge­n på himlakropp­ens yta, enligt en studie i tidskrifte­n Science Advances som CNN hänvisar till.

Studien slår fast att astronaute­r på månen utsätts för en genomsnitt­lig strålnings­dos på 1 369 mikrosieve­rt per dygn, motsvarand­e 2,6 gånger så hög som på Internatio­nella rymdstatio­nen (ISS).

Jordens atmosfär skyddar oss till stor del från den galaktiska kosmiska strålninge­n, som på månen utgör ett av de största hoten mot astronaute­rnas hälsa, då de i kombinatio­n med sporadiska solpartike­lhändelser (när partiklar som utsänds av solen accelerera­r) även utsätts för gammastrål­ning.

USA:s rymdmyndig­het Nasa planerar att på nytt skicka astronaute­r till månen under 2024, då också en kvinna för första gången ska sätta sin fot på dess yta. Astronaute­rna ska stanna i en vecka och genomföra minst två månpromena­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland