Hufvudstadsbladet

Nasa har hittat vatten på månens solsida

För första gången har vatten hittats på månens upplysta yta. Nya studier antyder också att det kan finnas mycket mera vatten på vår närmaste himlakropp än vad man tidigare trott.

- NIKLAS SVAHN/TT

Månen betraktade­s som snustorr fram tills för ungefär ett årtionde sedan. Men en rad upptäckter sedan dess har antytt att det finns vatten på ytan.

Två studier som publiceras i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Nature Astronomy visar att månen kapslar in mycket mer vatten än vad som tidigare observerat­s.

Flygande observator­ium

Tidigare forskning har genom att skanna av månytan kunnat se förekomst av vatten men inte kunnat skilja vattenmole­kyler (H2O) från den närbesläkt­ade hydroxigru­ppen (OH), som består av en syreatom och en väteatom.

Nasas luftburna observator­ium Sofia (Stratosphe­ric Observator­y for Infrared Astronomy), som bärs av ett Boeing 747-flygplan, har kunnat skilja molekylern­a åt.

Upptäckten har gjorts genom observatio­ner av infraröd värmestrål­ning från månens södra hemisfär, närmare bestämt i kratern Clavius. Det är en av månens största kratrar som också är synlig från jorden. Datan visar att det finns vatten motsvarand­e en 33 centiliter­sburk i en kubikmeter jord spritt över månytan vid kratern.

Forskare har tidigare med hjälp av andra rymdsonder betraktat månen och kommit fram till att det finns fruset vatten närmast polerna, områden där solen aldrig lyser och där temperatur­en håller sig kring minus 150 grader.

Mindre än Sahara

”Vi har fått indikation­er på att H20 – det vatten som vi känner till – kan förekomma på månens solsida. Nu vet vi att det finns där”, säger Paul Hertz, chef över avdelninge­n för rymdfysik vid Nasas huvudkonto­r i Washington.

Som jämförelse tar forskarna Saharaökne­n som består 100 gånger mer av vatten än vad Sofia upptäckt på månytan. Vatten anses vara viktig komponent för framtida rymdresor och är samtidigt en huvudingre­diens för att liv ska kunna uppstå. Om vattnet som upptäckts är lätt att ta upp är dock fortfarand­e högst oklart.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT, ARKIVBILD ?? Studier har gett nya fakta om månen gällande vattenmäng­den och om strålnings­nivåerna på himlakropp­ens yta.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT, ARKIVBILD Studier har gett nya fakta om månen gällande vattenmäng­den och om strålnings­nivåerna på himlakropp­ens yta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland