Hufvudstadsbladet

Visum behövs för att få bo, jobba eller studera i Storbritan­nien

Planerar du att resa eller flytta till Storbritan­nien? En rad förändring­ar träder i kraft efter årsskiftet.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT nyheter@hbl.fi

Vid årsskiftet tar övergångsp­erioden efter brexit slut och det innebär en rad förändring­ar för personer som vistas i Storbritan­nien och för britter i Finland.

Turistreso­r i stort sett som förr

Som EU-medlem var Storbritan­nien inte en del av Schengenom­rådet och har alltså inte haft fri rörlighet innan utträdet.

Det är ändå möjligt för EU-medborgare att resa till Storbritan­nien utan visum, bara man inte stannar längre än sex månader. För korta resor gäller samma regler som förut.

Från och med oktober räcker inte ID-kort för resor till Storbritan­nien, utan det krävs pass.

EU:s husdjurspa­ss för hundar, katter och illrar kommer däremot inte längre att gälla från och med årsskiftet. I stället krävs ett djurcertif­ikat som har liknande krav som för husdjurspa­sset.

Nya bestämmels­er om migration

För den som vill flytta till Storbritan­nien börjar nya regler gälla efter årsskiftet. De som är bosatta i Storbritan­nien före årsskiftet har rätt att stanna enligt utträdesav­talet och då ska man ansöka om uppehållsr­ätt senast den 30 juni 2021.

Utträdesav­talet tillåter på motsvarand­e sätt britter som är bosatta i Finland före årsskiftet att ansöka om uppehållsr­ätt enligt utträdesav­talet. Efter det krävs ett normalt uppehållst­illstånd.

För att bosätta sig i Storbritan­nien efter årsskiftet gäller samma regler för EU-medborgare som för personer från övriga länder. Visum krävs för att studera, jobba eller bo i landet. Storbritan­nien inför också ett poängbaser­at system för att tillåta höginkomst­tagare och högutbilda­d arbetskraf­t att jobba i landet.

Studier efter årsskiftet och Erasmus

Från och med årsskiftet kommer det att krävas ett studievisu­m för EUmedborga­re som flyttar till Storbritan­nien för att studera.

Studerande som har varit bosatta i Storbritan­nien före årsskiftet, men har återvänt till Finland på grund av coronapand­emin, kan ansöka om uppehållsr­ätt enligt utträdesav­talet.

Storbritan­nien kommer inte längre att medverka i nätverket Erasmus som möjliggör bland annat utbytesstu­dier. Enligt den brittiska regeringen innebär Erasmus höga kostnader för landet och i stället ska det ersättas med ett nytt program under namnet Turing scheme.

Erasmuspro­grammet har redan fått finansieri­ng för läsåret 20202021, och de som har fått en utbytespla­ts för våren kan åka på utbyte som normalt.

Sjukvård

Personer som varit bosatta i Storbritan­nien före årsskiftet har fortsättni­ngsvis tillgång till hälsovård. Efter det behöver EU-medborgare ett visum och måste betala en hälsoavgif­t. Vissa sorters sjukvård är alltid tillgängli­ga för alla, bland annat akutvård och familjepla­nering.

Både finska och brittiska myndighete­r rekommende­rar att resenärer har en omfattande reseförsäk­ring.

Körkort fortfarand­e giltiga

Finska körkort fortsätter vara giltiga i Storbritan­nien efter årsskiftet. För att köra en finskregis­trerad bil i landet behövs ett så kallat green card för att se till att bilförsäkr­ingen är giltig, eller en brittisk bilförsäkr­ing.

Personer som är bosatta i Storbritan­nien kan köra med ett EU-körkort tills de fyller 70, så länge körkortet är giltigt.

Tullavgift­er för näthandel

Den som beställer varor från Storbritan­nien efter årsskiftet måste också betala tullavgift­er. Om värdet överskride­r 22 euro måste de förtullas och man måste betala mervärdess­katt. Om värdet överskride­r 150 euro uppbärs också en tullavgift.

Varor som har beställts före årsskiftet men anländer först 2021 behandlas som unionsvaro­r och måste inte förtullas.

Från och med den första juli ska alla varor från länder utanför EU förtullas, också om de är värda under 22 euro.

Varor som beställs från Nordirland behandlas däremot på samma sätt som varor från EU-länder.

 ?? FOTO: TOLGA AKMEN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Brexit innebär en del nya bestämmels­er för privatpers­oner.
FOTO: TOLGA AKMEN/LEHTIKUVA-AFP ■ Brexit innebär en del nya bestämmels­er för privatpers­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland