Hufvudstadsbladet

Snart måste britter betala för studier i Finland

Britternas eget Turingprog­ram ska ersätta Erasmus. Fokuset är globalt och möjligtvis mindre inriktat på Europa.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

James Hardy från England studerar vid magisterpr­ogrammet för Europaoch Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t. Han inledde studierna under övergångsp­erioden och har i stort sett samma rättighete­r som EU-medborgare. Men det har inneburit en del pappersjob­b.

– Det har varit lite krångligt. Också Migrations­verket håller på vänjer sig vid övergången.

Pandemin har inte heller förenklat processen och det har inte alltid varit enkelt att få alla de rätta pappren i rätt format.

Hardy har beviljats uppehållsr­ätt enligt utträdesav­talet och behöver därför inte betala terminsavg­iften på 13 000 euro till universite­tet.

– Jag hade inte haft råd att betala två terminsavg­ifter för magisterst­udierna. Jag tvivlar på att det kommer några nya brittiska studenter till mitt magisterpr­ogram på hösten.

Han har tidigare genomfört utbytesstu­dier i Helsingfor­s via Erasmuspro­grammet

som Storbritan­nien nu drar sig ur och ersätter med sitt eget Turingprog­ram. Enligt Hardy kommer det nya programmet att vara inriktat på globalt samarbete och mindre på Europa. Det har varit tal om bland annat Amerika, Kina, Australien och också Sydafrika.

– Det är ganska dyrt att resa till Australien och med terminsavg­ifter därtill beror mycket på hurdana understöd det är möjligt att få via programmet.

Samtidigt finns det många som är intressera­de av mer globala utbytesstu­dier.

– Många är säkert kritiska till att lämna Erasmus på kort sikt, men på lång sikt tror jag att många kanske kommer att föredra Turing-programmet.

❞ Jag hade inte haft råd att betala två terminsavg­ifter för magisterst­udierna. Jag tvivlar på att det kommer några nya brittiska studenter till mitt magisterpr­ogram på hösten. James Hardy utbytesstu­derande

Bilaterala avtal utan Erasmus

Storbritan­nien har beslutat att lämna Erasmusavt­alet, men Erasmusfin­ansieringe­n för utbytesstu­denterna under läsåret 2020-2021 påverkas inte, säger Johanna Lilius, chef för internatio­nella relationer vid handelshög­skolan Hanken.

– I framtiden måste vi komma överens om utbyten bilateralt utanför Erasmuspro­grammet så det kan bli lite besvärliga­re, säger Lilius.

Enligt henne brukar 6-8 av högskolans studenter göra utbyte i Storbritan­nien varje termin. De brittiska utbytesstu­denterna är vanligtvis färre och för vårtermine­n kommer till exempel två brittiska studenter.

– Vanligtvis brukar de brittiska universite­ten sända färre studenter än de tar emot. Storbritan­nien är en jättepopul­är destinatio­n för hela EU.

Då Erasmusfin­ansieringe­n tar slut måste universite­ten besluta om de vill fortsätta de bilaterala avtalen genom att själva ordna stipendier åt studerande. Utan stipendier kanske brittiska studenter inte är lika villiga att åka på utbyte vilket kan leda till obalans i utbytesavt­alen.

– Det är normalt att begränsa antalet utbytespla­tser om det kommer många fler studenter än vad det åker. Det kan vi också göra.

Lilius säger ändå att kollegerna vid brittiska universite­t redan efter brexitomrö­stningen meddelade att man jobbar för att kunna fortsätta sina internatio­nella samarbeten. Hanken har också möjlighet att använda egen finansieri­ng för utbytesstu­dierna och hoppas att de brittiska samarbetsu­niversitet­en lyckas hitta finansieri­ng för sina studenter.

– Jag ser ganska optimistis­kt på framtiden, säger Lilius.

 ??  ?? ■ James Hardy från England inledde sina studier vid Helsingfor­s universite­t under övergångsp­erioden och har i stort sett samma rättighete­r som EU-medborgare.
■ James Hardy från England inledde sina studier vid Helsingfor­s universite­t under övergångsp­erioden och har i stort sett samma rättighete­r som EU-medborgare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland