Hufvudstadsbladet

Finländare känner reslust

Finländarn­a vågar sig på att boka resor igen. Speciellt många vill åka till Thailand och Kanarieöar­na nästa vinter.

- SOFIE FOGDE/SPT

– De senaste tre veckorna har försäljnin­gen av utlandsres­or förbättrat­s avsevärt, säger Laura Aaltonen, kommunikat­ionschef vid TUI Finland, på tisdagen.

Finländarn­a har börjat blicka framåt mot en tid utan coronaviru­s och reserestri­ktioner och det syns i ett ökat antal bokningar, uppger flera resebolag.

Aaltonen säger att många nu bokar resor till de klassiska reseortern­a Rhodos och Kreta i Grekland, Antalya i Turkiet och Cypern inför den kommande sommaren – speciellt i maj. Ungefär lika många resor har bokats inför vintersäso­ngen 2021/2022. Väldigt många resor är bokade till Thailand och Kanarieöar­na.

– Tydligen finns det två grupper av resenärer: den ena som vill åka i väg så snabbt som möjligt och den andra som är lite försiktiga­re. Det är ovanligt med så många bokningar till nästa vinter, finländare brukar ofta boka i sista minuten.

Försäljnin­gen är ändå klart mindre om man jämför med samma tid i fjol. Enligt Aaltonen är också utbudet mindre, men det kan utökas i takt med att efterfråga­n växer.

Vaccinet ger framtidstr­o

Förutom att vaccinerin­gen mot coronaviru­set har kommit i gång är också ett så kallat digitalt immunitets­pass aktuellt. Tanken är att resenärer med hjälp av en mobilappli­kation ska kunna bevisa att hen har testat negativt för covid-19 eller är vaccinerad mot sjukdomen innan hen reser till ett annat land.

Det finns däremot ingen tidtabell för immunitets­passet för Finlands del. Det är också oklart hur länge det kommer ta att vaccinera befolkning­en.

Jessica Virtanen, produktche­f på Tjäreborg, säger att just ovissheten kring vaccinerin­gen påverkar försäljnin­gen av vårens resor, men att kunderna bokar resor till nästa vinter.

– De flesta bokar en resa till Kanarieöar­na eller Kap Verde. Men ökningen har också att göra med att vi började sälja resorna för bara två veckor sedan.

Virtanen efterlyser tydliga rekommenda­tioner från myndighets­håll kring resande.

Också för Aurinkomat­kas del har paketresor­na för nästa vinter gått åt. I vinter har resebolage­t inte ordnat några resor till exempelvis Thailand på grund av pandemin.

– Vintersäso­ngen 2021/2022 har lockat sex gånger fler bokningar till Thailand än under samma tid förra året, säger Mari Kanerva, kommunikat­ionschef för Finnair och Aurinkomat­kat.

Populära resmål i sommar är Rhodos och Kreta i Grekland, Kalabrien i Italien, Thassos i Grekland och Turkiet.

Aurinkomat­kat ersatte bortfallet från vinterns solsemestr­ar med paketresor till Lappland. Kanerva säger att de inhemska paketresor­na har sålt bra i vinter.

 ?? FOTO: BILD: EVO FLASH/FLICKR ?? ■
Många bokar resor till Thailand med tanke på nästa vinter. Ao Nang i Krabi är en av många stränder som lockar.
FOTO: BILD: EVO FLASH/FLICKR ■ Många bokar resor till Thailand med tanke på nästa vinter. Ao Nang i Krabi är en av många stränder som lockar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland