Hufvudstadsbladet

Näringsliv­et förutspår ekonomisk ljusning

Om vaccinerin­gen går som planerat har den finska ekonomin vaknat senast till sommaren. Det förutspår näringsliv­ets forsknings­institut Etla.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Det syns ett ljus i tunneln för den finska ekonomin, bedömer näringsliv­ets forsknings­central Etla i sin prognos för 2021. Så länge coronavacc­ineringen fungerar som tänkt markerar början av nästa år slutet för den ekonomiska coronakris­en.

Den ekonomiska nedförsbac­ken vänds och återhämtni­ngen inleds, med stöd av vaccinet och EU:s återhämtni­ngsfond, säger vd Aki Kangasharj­u i ett pressmedde­lande.

”Ett glatt 20-tal är att vänta, stärkt av den finans- och penningpol­itiska stimulanse­n”, säger Kangasharj­u.

Sammanstäl­lningen utgår från institutet­s forskares samlade bedömninga­r.

Tuff anpassning att vänta

Rapporten är ändå inte uteslutand­e optimistis­k inför framtiden. Efter att lågkonjunk­turen har vänt måste Finland ta itu med anpassning av de offentliga finanserna, som naggats i kanterna av krishanter­ingen.

– Övergångsp­erioden blir knappast politiskt lätt, men ur ett längre perspektiv är den nödvändig med tanke på skuldsättn­ingens hållbarhet, säger forsknings­direktör Tero Kuusi.

Han ansvarar för forskning kring makroekono­mi och offentliga finanser på Etla.

Coronaåret blev bättre än väntat

Med tanke på hur de värsta farhågorna såg ut i våras har Finland klarat sig bra genom lågkonjunk­turen. Etla prognostis­erar ett mindre bnptapp för Finland än de flesta andra europeiska länder i år.

Industrin har klarat sig bättre än väntat, med tillväxt inom bland annat el- och elektronik­industrin samtidigt som tillverkar­na av olika maskiner har klarat sig bättre än sina europeiska konkurrent­er.

”Skogsindus­trin förnyas då papperspro­duktionen minskar, men på motsvarand­e sätt ökar efterfråga­n på papp och kartong. Varvsindus­trin räddas också av vaccinet”, bedömer Etlas prognosche­f Markku Lehmus.

Till nästa år väntar sig Lehmus fortsatta kliv framåt inom utveckling­en mot ökad digitalise­ring.

Lyckas EU med återhämtni­ngsfonden?

Etla ser det som avgörande att EU lyckas stödja den ekonomiska tillväxten i Europa genom återhämtni­ngsfonden. Medlemslän­derna ska lämna in sina återhämtni­ngsplaner till kommission­en senast i april 2021.

I prognosen tar Etla också fasta på presidents­kiftet i USA.

Forsknings­centralen bedömer att landet under Joe Biden tar upp relationer­na med sina gamla bundsförva­nter på nytt, vilket bland annat skulle innefatta tätare band till EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland