Hufvudstadsbladet

Två medlemmar i Hells Angels dömda för mord

Västra Nylands tingsrätt har dömt två medlemmar i Hell's Angels till livstids fängelse för ett mord i Esbo i juli i år. Offret var en man som sökt medlemskap i gruppen, men råkat i onåd.

- SPT

De dömda männen, Heikki Juhani Härkönen och Lauri Petteri Kiviniemi, träffade offret i Storåker i Esbo klockan 20.30 den 7 juli i år. Männen satt i en bil medan offret stod utanför. Härkönen satt på passagerar­sidan medan Kiviniemi satt bakom ratten.

När offret lutade sig mot bilen på passagerar­sidan sköt Kiviniemi offret i bröstet. Offret snurrade runt varpå Kiviniemi sköt honom i ryggen. Därefter körde männen bort från platsen. Offret, som också var beväpnat, hann skjuta ett skott mot bilen innan han segnade ner och dog.

Vid tidpunkten för dådet var Härkönen så kallad vapenserge­ant i Hell’s Angels medan Kiviniemi var vanlig medlem och därmed underställ­d Härkönen. Härkönen var också offrets beskyddare och ansvarsper­son när han sökte medlemskap i gruppen.

Ur tingsrätte­ns dom framkommer inte hur offret råkade i onåd i gruppen. Däremot framkommer det att offret i första hand uppmanades att flytta bort från huvudstads­regionen, vilket han vägrade.

Både Härkönen och Kiviniemi hävdade att skottlossn­ingen handlade om nödvärn. Enligt dem angrep offret dem innan de gjorde något. Båda männen bestred att dådet hade något att göra med Hell’s Angels.

Efter dådet körde männen till klubblokal­en i Stensvik i Esbo. Där gjorde de sig av med mordvapnet och Härkönens klubbtröja. Därefter övergav de bilen på en parkerings­plats en bit bort.

Polisen kom männen snabbt på spåret och kunde gripa dem på Bruksbron i Stensvik när de var på väg från parkerings­platsen tillbaka till klubblokal­en. I samband med gripandet försökte Härkönen göra sig av med en revolver som han bar på genom att slänga den från bron.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland