Hufvudstadsbladet

Portugal tar över EU-ordförande­klubban vid årsskiftet

Sociala frågor står i centrum med Portugal som EU:s ordförande­land under våren 2021. "Snittriket" utlovar en uppföljnin­g av det sociala toppmötet i Göteborg 2017.

- WIKTOR NUMMELIN/TT nyheter@hbl.fi

Inte äldst, men inte bland de yngsta. Inte störst, men inte bland de minsta. Och varken rikast eller fattigast.

Portugal är rena genomsnitt­slandet av de 27 i EU – anslutet som medlem nummer 11, på plats 12 när det gäller både folkmängd och area och nummer 15 i fråga om bnp.

När regeringen i Lissabon nu tar över ordförande­skapet i EU:s ministerrå­d från bjässen Tyskland hoppas man kunna vara en lagom medlare mellan stor och liten i unionen.

Normaliser­ing?

Mycket hänger naturligtv­is på coronaläge­t.

– Ta i trä, men den första delen av året kan leda till början av en sorts normaliser­ing när det gäller EU:s agenda och arbetsmeto­der, hoppas Nuno Brito, Portugals EU-ambassadör, på ett seminarium via webben om landets planer för våren 2021.

Till en början räknar han ändå med samma svårstyrda EU som under 2020: med nedstängni­ngar, webbmöten, reseproble­m och annat som kraftigt inverkar på möjlighete­rna att förhandla och besluta om viktiga frågor.

Klimat och migration

Ordförande­skapet i EU:s ministerrå­d roterar mellan medlemslän­derna med sex månader i taget. Ordförande­landet har inte lika stort inflytande som förr i tiden, men ska ändå leda merparten av alla ministermö­ten, sköta kompromiss­förhandlin­gar med EU-parlamente­t och driva på för beslut i de frågor som man prioritera­r.

Under våren 2021 lär mycket handla om att få igång alla processer när det gäller EU:s stora coronastöd med lån och bidrag till medlemslän­derna. Den nya klimatlage­n ska tas i mål, liksom de reformer av jordbruksp­olitiken som stötts och blötts i flera år.

En annan långkörare är migratione­n där medlemslän­derna fortsatt står långt ifrån varandra kring förslagen i den migrations­pakt som inrikeskom­missionär Ylva Johansson lade fram i september.

Socialt möte

Portugals senaste ordförande­skap, under hösten 2007, blev historiskt för den enighet som då nåddes kring EU:s nya grundlag – känt som Lissabonfö­rdraget.

Nu får i stället landets näst största stad stå i centrum. I maj ska Porto vara värd för ett toppmöte om sociala frågor.

– Vi måste se till att ingen lämnas bakom när vi rör oss framåt och att EU kan bidra till ett stabilt socialt ramverk för sina medborgare, säger Nuno Brito.

Mötet är en sorts fortsättni­ng på det sociala toppmöte som Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven höll i Göteborg 2017 och som då landade i en ”social pelare” med 20 principer om vad EU:s invånare bör ha rätt till när det gäller arbetsvill­kor och sociala förhålland­en.

– Vi bygger vidare på resultaten därifrån och ser vad vi kan göra för att förstärka den sociala pelaren. Mötet kommer att fokusera på arbetstill­fällen, rättvisa villkor, exklusion och inklusion, socialt skydd och hälsa, säger Nuno Brito.

 ?? FOTO: FRANCISCO SECO/TT-AP-ARKIV ?? ■
Portugal och premiärmin­ister António Costa gör sig redo för att ta över som ordförande­land i EU:s ministerrå­d.
FOTO: FRANCISCO SECO/TT-AP-ARKIV ■ Portugal och premiärmin­ister António Costa gör sig redo för att ta över som ordförande­land i EU:s ministerrå­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland