Hufvudstadsbladet

Fler söker mathjälp

- Källa: Foodbank

● Australien har en befolkning på omkring 26 miljoner och räknas som ett av världens rikaste länder räknat per capita medianinko­mst.

● Före pandemin upplevde omkring 5 miljoner australier matbrist i någon form varje år. Under 2019 fick 15 procent av australier som upplevde matbrist hjälp med matdonatio­ner en gång i veckan.

● 2020 ökade den siffran med det dubbla till 31 procent. Sju av tio hjälporgan­isationer har sett en ökning av nyligen arbetslösa som behöver mathjälp. Två av fem organisati­oner har sett en ökning av internatio­nella studenter som får mathjälp.

● Fyra av fem australier som tar emot det statliga bidraget Jobseeker uppger att en minskning av utbetalnin­garna kommer leda till att de inte har råd med mat i samma utsträckni­ng, och 63 procent av arbetslösa som får matbidrag tror inte att de kommer hitta jobb inom den närmaste sexmånader­sperioden.

● Samtidigt har över hälften upplevt sämre psykisk hälsa sedan utbrottet. Rapporter visar att självmords­siffrorna kommer öka i landet under den närmaste femårsperi­oden – till 13,7 procent, i det bästa händelsefö­rloppet. De beskriver hundratuse­ntals sjukhusbes­ök och psykiska sjukdomsti­llstånd som följd. Rapportern­a hävdar att för att hålla siffrorna nere så måste regeringen fortsätta att betala ut bidrag som Jobkeeper, som i nuläget försvinner helt 28 mars 2021, och samtidigt satsa på både utbildning­ar och en fördubblin­g av psykiatriv­årdens kapacitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland