Hufvudstadsbladet

Vart försvann 70 euro?

Formel 1-året 2020 var en underlig säsong. Coronaviru­set slog till mot alla sporter och livet i största allmänhet.

- KJELL-ÅKE VIKHOLM Tenala

är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet, tidigare utrikesmin­ister och medlem i Amnesty Internatio­nal.

ERKKI TUOMIOJA

INSÄTTNING En lördag i november besökte vi med sonen en insättning­sautomat för att sätta in hans sparade mynt. Två burkar räknades in, men då tredje tömdes gick automaten sönder. Luckorna stängdes, programmet gjorde en omstart, men automaten förblev så att säga död.

Ett samtal till Automatia gav som svar: ”Jag ser att bandet gått sönder, vi skickar en reparatör i början av veckan.” På frågan om mynten som då delvis hade räknats in fanns i tömningsfa­cket och i nedre uppsamling­sfacket var svaret: ”Du kan kontakta din bank.” Luckan till uppsamling­sfacket låses inte lika väl så den kunde man delvis pressa in och med bara fingrarna ta ut de närmaste mynten.

Efter två veckor var sonen tvungen att framställa en begäran om att få pengarna insatta på kontot, trots att uppgifter om vem mynten tillhör torde ha funnits i automatens data. Sonens resterande besparinga­r hade vi satt in i en annan automat fem dagar senare så i begäran nämndes den saknade summan mellan genomförda transaktio­ner och den summa till vilken sonen ett flertal gånger räknat mynten.

Automatias insättning var knappa 70 euro mindre. En ny förfrågan till banken: ”Vi begär Automatia granska, men bifoga dokumentat­ion”. Vilken dokumentat­ion? Förväntas man i fortsättni­ngen be två utomståend­e personer komma med och räkna samt övervaka att alla de räknade medlen läggs i automaten för att ha till handa skriftlig dokumentat­ion av insättning?

Ingen rättelse, men ett råd av banken att polisanmäl­a saken. Banken hänvisar till Automatia och de i sin tur till banken, så vem skall anmälas? Då polisen i dagens läge är tvungen att lägga ner större fall på grund av brist på resurser skulle det kännas överdrivet och ansvarslös­t att försöka belasta dem eller använda skattemede­l till en dylik sak, delvis skulle det nog också kännas löjligt. Det är väl så att om jag förskingra­r medel av banken är det ett brott, men om banken förskingra­r medel av kunden verkar det vara legal bankverksa­mhet.

Så nu återstår endast att tacka Aktia för de huvud- och värdelösa svaren samt lyfta hatten för att banken lever upp till sin slogan: ”Vi ser (den betalande) människan i varje kund.”

I år var det VM-seriens 70-årsjubileu­m och planen var att det skulle man fira med 22 lopp. I stället blev det bara 17 stycken intryckta på 161 dagar.

Under säsongen gjorde man drygt 80 000 coronatest. Tre förare, Lewis Hamilton, Sergio Perez och Lance Stroll testade positivt.

VM-seriens sportchef Ross Brawn förklarade nog det bäst:

– Jag tycker att hur vi fungerat i den här krisen är ett mycket bra exempel på hur F1 fungerat som en familj. Under största delen av våra liv har vi kämpat mot varandra. Jag är stolt över hur alla har lyckats göra vad de gjort, för det såg ut som en omöjlig uppgift.

Säsongen skulle ha startat i Melbourne i mars men tävlingen ställdes in i sista minuten på grund av coronafall hos McLaren. Sedan hände inget förrän i juli i Österrike. Många lopp ströks och det var tomma läktare som gällde. FIA och Liberty Media var tvungna att improviser­a. Tre gamla banor – Nürburgrin­g, Imola och Turkiet – kom tillbaka. Tre nya banor: Mugello, och Portimao i Portugal – två banor som ingen skulle ha något emot om de blev permanenta – samt Bahrain togs med.

Fantastisk­a Lewis Hamilton

Fick F1 en värdig mästare? Utan tvekan. Lewis Hamilton var oslagbar. Vann 11 av de 16 lopp han körde, 14 gånger på pallen och 10 pole positions. Missade ett lopp för att han blev smittad av coronaviru­set. Vilka vinster minns man bäst? Silverston­e. På sista varvet fick Hamilton punktering men lyckades ändå rädda sig i mål på tre hjul.

Turkiet. Det regnar. Många snurrar. Hamilton var tidvis 20 sekunder efter täten men vinner med ett försprång på en halv minut.

Kan man bli mer överlägsen än så? Knappast.

– Men det var ett av de svåraste åren för mig personlige­n, säger Hamilton.

– På grund av viruset har många gått bort. Livet har inte varit normalt.

Hamilton införde också något helt nytt. Han och några andra förare ställde sig på knä innan loppen. Några ville inte göra det men stöttade ändå Lewis i hans kamp mot rasism och i kampanjen Black Lives Matter. Den sjufaldige mästaren lyckades också övertala Mercedes att lackera bilarna svarta i stället för silverfärg­ade och att han och Valtteri Bottas skulle ha svarta overaller.

Russell och Gasly också vinnare

Det finns ytterligar­e två vinnare. Och tyvärr en förlorare, som drog en lättnadens suck då säsongen äntligen tog slut.

De två som skapade positiva rubriker är utan tvekan George Russell och Pierre Gasly.

Engelsmann­en ersatte Lewis i det andra loppet i Bahrain och imponerade stort. Enligt många skall Valtteri Bottas vara glad att han har ett giltigt kontrakt för 2021 – så bra var Russell. Men han hade också maximal otur. Russell hade kunnat vinna tävlingen men mekanikern­a gjorde bort sig vid depåstoppe­t och sedan fick han dessutom en punktering.

Gasly slog alla på Monza och vann klassikern med en bil som det egentligen inte borde gå att vinna med.

Får nog lägga till en vinnare. En förare som var ute i kylan men kom in igen. Sergio Perez. Mexikanen fick sparken från Racing Point men imponerade så mycket att Red Bull skrev kontrakt.

Stackars Vettel

Förloraren? Tyvärr utan tvekan Sebastian Vettel. 2020 var tyskens sämsta säsong i F1 och det är nog inte med större saknad som den fyrfaldige mästaren lämnar Ferrari. Det som svider är att han inte lyckades upprepa idolen Michael Schumacher­s bravad och vinna VM-titeln med Scuderia. Delvis hans eget fel men också teamets som tog många synnerlige­n underliga och dåliga beslut under loppen.

En anledning till att det här var en av de sämsta säsongerna på 40 år för det legendaris­ka teamet var motorn. Den var enkelt sagt urusel. Och det drabbade också kunderna Alfa Romeo och Haas.

Vilken kategori tillhör Romain Grosjean? Vinnare eller årets lyckligast­e? Han platsar i båda kategorier­na. Fransmanne­n överlevde vad som såg ut att bli en katastrof i Bahrain. Han kraschade illa och bilen började brinna. Efter drygt 25 sekunder kunde han hoppa ur sittbrunne­n. De enda skadorna han ådrog sig var lätta brännskado­r på bägge händerna.

Mercedes rykteskaru­sell och Ricciardos ”shoey”

Årets förnekelse som nästan blev sann? Mercedes försäljnin­g.

Mercedes meddelade att ryktet, som cirkulerad­e i höstas, att man skulle sälja hela eller delar av teamet hörde hemma i sagornas värld. Och vad hände i december? Mercedes moderbolag Daimler sålde hälften av sin andel till sponsorn Ineos. Det enda som inte stämde var att Toto Wolff skulle sluta som teamchef. Österrikar­en, som också är likvärdig delägare, har förlängt sitt kontrakt med minst tre år. Årets present? En sko. Daniel Ricciardo har en härlig vana. Att dricka champagne ur sin sko varje gång han står på pallen. En ”shoey” kallas tricket som är populärt i Australien. Men det var så länge sedan sist att han glömde att göra det efter tredjeplat­sen på Nürburgrin­g. Han kom dock ihåg det i Imola.

– I år har det hänt underliga saker, säger Ricciardo.

– Lewis sa en gång att han aldrig skulle dricka ur min sko. Men i Imola gjorde han det. Och det helt frivilligt.

Ricciardo signerade den skon och skänkte den till världsmäst­aren.

– Jag tror att den betyder mer än hans sjunde titel, säger Ricciardo som var en välkommen färgklick under ett märkligt F1-år 2020.

 ?? FOTO: MIGUEL MEDINA/LEHTIKUVA-AFP ?? Den sjufaldige världsmäst­aren Lewis Hamilton får en lektion av Daniel Ricciardo hur man gör en regelrätt "shoey". En av några höjdpunkte­r på ett märkligt 2020 i F1-världen.
FOTO: MIGUEL MEDINA/LEHTIKUVA-AFP Den sjufaldige världsmäst­aren Lewis Hamilton får en lektion av Daniel Ricciardo hur man gör en regelrätt "shoey". En av några höjdpunkte­r på ett märkligt 2020 i F1-världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland