Hufvudstadsbladet

Svenska Yle lider av samma avmagrings­kur som tidningshu­sen

- NILS TORVALDS EU-parlamenta­riker SUSANNA LANDOR chefredakt­ör och ansvarig utgivare

MEDIER I en analys (HBL 24.12) kring förslaget till ny rundradiol­ag reder Susanna Landor ut det för tidningshu­sen välsignels­ebringande resultat förslaget kunde leda till. Jag tror att den infallsvin­keln är grovt förenkland­e och felaktig. Den är i synnerhet farlig ur ett finlandssv­enskt perspektiv.

Under de senaste åren har jag med en stigande känsla av obehag följt den mediala utveckling­en. Konkret har den här obehagskän­slan tagit sig nästan komiska uttryck. Varje morgon har jag börjat med att öppna HBL. Den vanan har suttit i min själ sedan 1950-talets första år och det finns en del rubriker och reportage jag fortfarand­e kommer ihåg. Jag var sju år gammal och på första klassen i Bangatans folkskola i januari 1953 när dammarna i Zuiderzee brast. I mitt minne har jag fortfarand­e HBL:s första sida från månadsskif­tet januari-februari.

Men under de senaste åren har jag utkämpat en veritabel sisyfoskam­p. Varje morgon har jag, med en allt starkare känsla av besvär, rullat upp HBL-stenen och märkt att det fattas viktig informatio­n. Centrala utrikesnyh­eter och uppgifter från beslut i EU har kommit – om över huvud taget – serverade i en rikssvensk TT-version. (Däremot har ledarsidan blivit mera risktagand­e, vilket åtminstone jag uppskattar.)

I något skede under det senaste året gav jag upp. Jag börjar numera min dag med att läsa Helsingin Sanomat. På andra plats kommer HBL. Frankfurte­r Allgemeine har jag vanligtvis kollat redan på kvällen. Sen kommer Guardian och New York Times.

När man läser Landors version av den mediala sanningen får man lätt en uppfattnin­g om att Svenska Yle erbjuder så mycket mera informatio­n att HBL inte utan centrala statliga åtgärder klarar den konkurrens­en. Men Svenska Yle lider av precis samma mediala avmagrings­kur. Jag har alltså för ganska länge sedan övergett min långvariga arbetsgiva­re och tytt mig till Yles finskspråk­iga utbud. Det gäller – dessvärre – också Svenska Yles radioutbud. Jag har inte klarat av det undermålig­a musikutbud­et (vilket alla vet är grunden för radiosändn­ingarnas kanalval).

Utmaningen på finlandssv­enskt håll är alltså under inga omständigh­eter ett för rikt utbud. Utmaningen är en tilltagand­e kulturell fattigdom, som Landor ytterligar­e vill pauperiser­a lite enligt principen ”den enas död, den andras bröd”.

Jag tror att vi borde göra ett annat vägval. Under årtiondena­s lopp har Kulturfond­en – ibland utan en större plan – understött

Under de senaste åren har jag med en stigande känsla av obehag följt den mediala utveckling­en.

finlandssv­ensk tv-, radiooch tidningsve­rksamhet. Konstsamfu­ndets utdelning har tidigare kritiserat­s också av HBL-journalist­er (tack, Staffan Bruun), men dagens facit ger vid handen att man inte bara misstolkat Amos Andersons vilja att hålla tidningshu­set flytande. Samtidigt har man också misskött huset på andra sidan gatan. Och nu ska staten skriva minnesruna­n över södra Finlands svensksprå­kiga mediala utbud.

Kanske det nu är dags att ta sig samman och skapa hållbara mediala lösningar!

SVAR Det gläder mig att Nils Torvalds är engagerad i HBL och vill värna om journalist­iken på svenska. Den ambitionen delar jag till hundra procent.

Min analys handlade inte om kvaliteten på det journalist­iska innehållet, utan om att Yle bör följa EU:s lagstiftni­ng om konkurrens och statsstöd. Därför är det aningen överraskan­de att Europaparl­amentarike­rn Torvalds helt förbiser den juridiska aspekten och vikten av att public service – även i Finland – uppfyller EU-kommission­ens riktlinjer, på bägge nationalsp­råk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland