Hufvudstadsbladet

Människorä­tten måste försvaras varje dag

”I dag är det svårt att dölja människorä­ttskränkni­ngar, för att inte tala om folkmord.”

-

FN:s generalför­samling antog den 10 december 1948 deklaratio­nen om mänskliga rättighete­r. Ingen av de dåvarande FN-medlemslän­derna röstade emot, men ett tiotal länder avstod. Sedan dess har principern­a för att stärka människorä­tten kompletter­ats med många nya avtal.

En höjdpunkt i detta arbete var kanske Beijingkon­ferensen 1995 där 189 länder godkände deklaratio­nen och handlingsp­lanen om kvinnornas rättighete­r. Tjugo år senare i Beijing +25-konferense­n var det omöjligt att komma överens om några som helst nya framsteg. Tvärtom var det uppenbart att den deklaratio­n som godkändes 20 år tidigare inte längre skulle ha godkänts.

Samma gäller själva 1948 års deklaratio­n om mänskliga rättighete­r. Bland de länder som då godkände deklaratio­nen fanns Saudiarabi­en, Sovjetunio­nen och Sydafrika och flera andra länder som varken då eller ens i dag tänkte respektera dess principer.

Avtal om mänskliga rättighete­r har inte kunnat stoppa rättskränk­ningar. Men det att de finns och ännu mera det att rättighete­rna följs upp och att sanktioner kan inriktas mot de som är skyldiga till människorä­ttskränkni­ngar gör det svårare att begå sådana brott.

I dag är det svårt att dölja människorä­ttskränkni­ngar, för att inte tala om folkmord. De blir offentligg­jorda i medierna på ett sätt som ger ett intryck av att de skulle vara vanligare än tidigare i historien. Att det har blivit svårare att godkänna nya avtal om människorä­tt anses bekräfta detta.

I själva verket berättat detta om hur bevakninge­n av människorä­ttsbrott har blivit effektivar­e. Därför vill länder och ledare som ännu för 70 år sedan kunde godkänna och efteråt strunta i deklaratio­ner, utan att vara rädda för att bli ansvariga för sina kränkninga­r, inte längre skriva under sådana åtaganden. Man kan till och med bli kallad inför rätta om man bryter mot dem.

Människorä­ttens övervaknin­gsmekanism­er har förstärkts på många sätt. I Europa finns Strasbourg­domstolen för mänskliga rättighete­r där medborgarn­a från Europaråde­ts 47 medlemslän­der kan stämma sin egen stat för brott mot Europakonv­entionen om mänskliga rättighet. Samtliga FN:s medlemslän­der måste vart fjärde år underställ­a sig den så kallade UPR-processen (Universal Periodic Review) för en öppen granskning av människorä­ttsförhåll­andena i landet och svara på alla anmärkning­ar. Dessutom spelar många aktiva frivilligo­rganisatio­ner såsom Amnesty Internatio­nal och Human Rights Watch en betydande roll i människorä­ttsövervak­ande.

Mänskliga rättighete­r är inte längre så kallade interna angelägenh­eter, utan alla är ansvariga inför det internatio­nella samfundet att de respektera­s. Vi har ju också upprättat en internatio­nell kriminaldo­mstol inför vilken alla, inklusive statsöverh­uvud, som är skyldiga till krigsbrott eller människorä­ttskränkni­ngar kan ställas till ansvar – åtminstone så länge dessa brottsling­ar inte härstammar från en stormakt eller står under deras skydd.

Mänskliga rättighete­r omfattar, förutom den så kallade frihetsrät­ten, också rätt att leva fri från hunger och nöd, och rätt att bli vaccinerad mot covid-19 oberoende av om man lever i ett rikt land i Europa eller ett utveckling­sland i Afrika.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland