Hufvudstadsbladet

SVT-journalist­erna "wallraffad­e" inte

- MIKAEL BÖÖK Isnäs

JOURNALIST­IK Man kan, underligt nog, ha rätt fast man har fel. Men kan man inte också ha fel fast man har rätt? Visst kan man det. Nu tänker jag på Vaccinkrig­et. Det är en benämning som Sveriges Television har gett spridning med sin dokumentär om Vaccinkrig­arna. Eftersom vi inte får titta på SVT:s dokumentär­er i Finland har jag visserlige­n inte sett den. Men jag vet ändå ungefär var jag står i nämnda krig (om det nu är ett krig, vilket jag betvivlar). Vad jag åsyftar är att chefredakt­ör Susanna Landor antagligen har alldeles fel när hon i sitt svar till abiturient Miranda

Klockars jämför den ifrågavara­nde dokumentär­en med ”wallraffan­de” (HBL 22.12).

Jag menar att journalist­en Günther Wallraffs pressetik var närmast oklanderli­g när han, förvisso under falsk identitet, tog jobb på olika arbetsplat­ser i Tyska förbundsre­publiken varefter han skildrade arbetsförh­ållandena i storindust­rin med mera. Wallraff uppträdde också i rollerna som alkoholist på ett psykiatris­kt sjukhus, som hemlös, som student på jakt efter husrum och som potentiell napalmleve­rantör för USA:s stridskraf­ter varefter han gav ut boken ”13 icke-önskvärda reportage” (1969) och därmed blev åtalad för att i telefonsam­tal med arbetsgiva­re ha låtsats vara ”ministerrå­det Kröver från Inrikesmin­isteriet”. Domstolen frikände emellertid Wallraff och motiverade sitt beslut med allmänhete­ns rätt till informatio­n.

Däremot uppfattar jag SVT-journalist­ernas pressetik som alltför porös i fallet med ”vaccinkrig­aren” Linda Karlström från Korsholm. Att nästla sig in hos en enskild medborgare med dolda kameror för att sedan hänga ut henne och hennes kaffebords­samtal i rundradiob­olagets tv är inte rätt, man må sedan tycka vad man vill om vaccinens välsignels­er och biverkning­ar för att inte tala om Big Pharmas profiter.

Wallraff kom för övrigt in underifrån (från en ”karriär” som vapenvägra­re och industriar­betare) och han satte sig själv på spel. SVT-journalist­erna tog sig in ovanifrån, som representa­nter för statligt finansiera­d public service. Det kan hända att de hade rätt åsikt om vacciner. Men det de gjorde och hur de gjorde det var fel.

MUNSKYDD Debatten i HBL kring nyttan av munskydd har tyvärr fått en beklaglig vinkling på grund av att man tydligen kunnat missförstå det ursprungli­ga referatet av Säkerhets- och kemikaliev­erkets (Tukes) undersökni­ng (HBL 17.12.2020). Tukes test gällde uttrycklig­en effektivit­eten av tygmasker, även kallade munskydd för allmänt bruk (på finska kansanmask­it).

Vad gäller så kallade kirurgiska mun- och nässkydd för engångsbru­k har EU tydligt definierad­e krav, men på tygmasker finns däremot ännu inga sådana krav vare sig inom EU eller nationellt. Därför är Tukes undersökni­ng av just tygmasker värdefull i sig, men resultaten bör inte missförstå­s att gälla också övriga typer av ansiktsmas­ker och munskydd. Närmare informatio­n finns också på svenska på Tukes hemsida www.tukes.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland