Hufvudstadsbladet

Nu börjar kampen om gruppseger­n

Slovakien i kväll, Kanada på nyårsafton. På spel står inget mindre än förstaplat­sen i grupp A och det bästa möjliga utgångsläg­et till JVM-slutspelet – åtminstone på pappret.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Finlands U20-landslag har ett utmärkt utgångsläg­e inför den andra halvan av sitt gruppspel i junior-VM. Två segrar och inga poängtapp betyder att juniorlejo­nen i högsta grad är med i kampen om gruppseger­n. Det finns tre kandidater som slåss om förstaplat­sen i grupp A: Finland, Slovakien och Kanada.

I kväll finsk tid ställs Finland mot slovakerna som ligger sämst till i gruppseger­kampen på grund av förlängnin­gsförluste­n mot Tyskland. Finland är favorit och hoppas kunna fortsätta sin segersvit.

– Nu tänker vi bara på matchen mot Slovakien. Vi siktar på att fortsätta utveckla vårt samspel. Vi har skapat bra med chanser men då vi sätter in puckarna så blir det ännu roligare, säger anfallaren Roni Hirvonen i en videointer­vju på Ishockeyfö­rbundets hemsida.

Finland och Slovakien har mötts i gruppspele­t i JVM tre år i följd. Resultatra­den är smickrande: 8–1, 5–1 och 5–2 till Finland. Senast Finland förlorat mot Slovakien var i JVM 2015 då Slovakien tog sin senaste medalj, ett brons.

Om allt går enligt planen avgörs alltså gruppseger­n på nyårsafton då Finland utmanar hemmanatio­nen, regerande världsmäst­aren Kanada.

– Kanada har visat att de helt klart kan göra mål. När vi möter dem så är det bara att se till att de inte lyckas med det, säger Hirvonen.

Juniorkron­ornas svit står på spel igen

Kommande natt blir det ett toppmöte i grupp B då obesegrade Sverige ställs mot Ryssland. På spel står också Sveriges mäktiga gruppspels­svit på 54 raka vunna matcher.

Natten till i går höll juniorkron­orna sitt mål rent då laget tog en enkel 4–0-seger över Österrike.

Sverige har senast förlorat en gruppspels­match i JVM på nyårsafton 2006. Om Sverige slår Ryssland blir det USA:s tur att försöka sätta stopp på den svenska sviten i gruppspele­ts sista match – exakt 14 år efter förlängnin­gssegern i Leksand.

 ?? FOTO: PASI MENNANDER/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET ?? Roni Hirvonen och Finland tar sig an Slovakien i kväll klockan 21.00 finsk tid.
FOTO: PASI MENNANDER/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET Roni Hirvonen och Finland tar sig an Slovakien i kväll klockan 21.00 finsk tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland