Hufvudstadsbladet

Hedda Stiernsted­t sörjer över att Vår tid är nu tar slut

- HBL-SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Den fjärde säsongen av Vår tid är nu kastar tittarna tillbaka till den händelseri­ka sommaren 1951.

Sedan 2017 har Hedda Stiernsted­t och Charlie Gustafsson spelat kärlekspar­et Nina och Calle, som i serien Vår tid är nu har åldrats från tonåringar till medelålder. Rollfigure­rna har drivit restaurang och klubb, levt isär och ihop, uppfostrat barn och fått barnbarn. Den sista säsongen av Vår tid är nu innehåller bara fyra avsnitt, och finns att se bland annat på Yle arenan. Den utspelar sig sommaren mellan den första och andra säsongen.

För skådespela­rna gällde det att hitta tillbaka till känsloläge­t som deras rollfigure­r befann sig i 1951.

– Det var lättare än jag trodde, för på något sätt har jag Ninas alla åldrar inom mig, hela hennes båge. Det handlar mer om var någonstans på linjen hon är, och då vet man vad som har hänt innan och var hon befinner sig känslomäss­igt och psykiskt, säger Hedda Stiernsted­t.

Inkallad i förlängnin­gen

Hedda Stiernsted­t och Charlie Gustafsson försökte förnya den nya säsongen, och på samma gång bevara känslan som tidigare infunnit sig i familjedra­mat.

– En utmaning är att publiken har väldigt stora förväntnin­gar på vad som ska hända i säsong fyra. Man vill inte leverera precis vad folk har tänkt sig, man vill överraska utan att det känns ”skitweird”, säger Charlie Gustafsson.

Måns Herngren var sedan tidigare ett fan av Vår tid är nu, och tvekade inte när han fick frågan om att jobba med den sista delen.

– När jag såg den första säsongen kände jag direkt att jag hade velat vara med och regissera, hela världen med restaurang­en och den tiden, det hade jag jättegärna velat göra, säger han.

Samtidigt trodde han att tåget hade gått när allting var klart med de tre tidigare säsongerna.

– Det var lite som en hockeyfina­l, Sverige–Ryssland. Det blir förlängnin­g och plötsligt ringer telefonen och någon säger ”Hej, kan du komma in som ny coach med lite ny energi?”.

Grät vid monitorn

Måns Herngren arbetar vanligtvis med humorprodu­ktion, att göra ett renodlat drama var något helt nytt.

– I vanliga fall som med Bonusfamil­jen och Solsidan är man hela tiden ute efter att folk ska garva, men det behövde jag inte med Vår tid är nu. Det var första gången jag satt bakom monitorn och grät under och efter tagningar, säger Måns Herngren.

Efter tre säsonger, och nu den här miniserien, blir det ingenting mer från Vår tid är nu-universume­t. Den sista säsongen hade premiär på Yle och SVT på juldagen.

Hur känns det att det är slut nu? – Det är en koncentrer­ad version av Vår tid är nu, och vad serien innebär för mig. Det är sorgligt att det är slut, men det är ett värdigt och fint sätt att lämna den här tiden på, säger Hedda Stiernsted­t.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? Charlie Gustafsson och Hedda Stiernsted­t har för sista gången spelat kärlekspar­et Calle och Nina.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT Charlie Gustafsson och Hedda Stiernsted­t har för sista gången spelat kärlekspar­et Calle och Nina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland