Hufvudstadsbladet

Högt till tak i Svenskfinl­and

- ISABELLA ROTHBERG

Till Anders Carlssons sista uppgifter som teaterprof­essor hörde att förbereda vårens urvalsprov. Han hoppas på bredd och att också personer utan skådespela­rerfarenhe­t vågar söka.

Anders Carlsson är imponerad av det finlandssv­enska teaterfält­ets öppenhet och nyfikenhet inför allt experiment­erande som pågått vid utbildning­en under hans fem år som professor.

– Jag tycker att det här finns en takhöjd både när det gäller innehåll och form.

Det är en av de sista dagarna för den avgående professorn i Helsingfor­s. Strax bär det av hem till Sverige där Carlsson hoppas kunna doktorera, men framför allt få tillbringa tid med sina barn. Att barnen bor på andra sidan Östersjön var också orsaken till att han inte ville fortsätta efter att tjänsteper­ioden löpt ut.

Inga passiva skådisar

Anders Carlsson har förvandlat den svensksprå­kiga skådespela­rutbildnin­gen till en scenkonstu­tbildning. Det var inget kontrovers­iellt ingrepp, menar han, då finlandssv­enska skådespela­re av tradition också arbetat som regissörer, dramatiker och teaterchef­er.

– Men nu blev det artikulera­t. Tiden har också hunnit i fatt utbildning­en. Nu är det en självklarh­et att vi befinner oss bortom den dramatiska teatern. Det är interdisci­plinärt med många olika metoder, och att kunna fungera i olika typer av samarbeten är en viktig kompetens.

– Om man bara kan jobba inom de traditione­lla teaterhier­arkierna i ett stort teaterhus är man ganska begränsad som skådis. Väldigt lätt blir man passiv, utvald eller inte utvald av andra yrkesgrupp­er, och den ojämlikhet­en är etiskt viktig att jämna ut. Att skådespela­re kan delta i avancerade teoretiska, filosofisk­a och konstnärli­ga resonemang ser jag som jättevikti­gt.

Teaterhögs­kolans skådespela­rutbildnin­g har ett viktigt trumfkort, anser Carlsson. I Finland är utbildning­en fem år medan de övriga nordiska utbildning­arna i regel är treåriga.

– Ser jag på mina femmor har de kompetens att skapa sina egna förutsättn­ingar, på ett helt annat sätt än efter en treårig skådisutbi­ldning.

Jämbördigt möte

Anders Carlsson berättar att man under de fem åren fokuserat på att experiment­era och utforska nya pedagogisk­a grepp där den traditione­lla hierarkin mellan lärare och studerande luckrats upp.

– Det handlar om att inte förstå det som mästare och gesäll, utan som ett jämbördigt möte där den ena har betydligt mer erfarenhet såklart. Där träffar man en etisk dimension av pedagogike­n, men det gynnar också konsten och växandet hos den studerande.

Till Anders Carlssons sista uppgifter hörde att förbereda vårens urvalsproc­ess där både nya kandidatst­uderande och magistrar ska tas in.

– Vi ville bredda och få sökande som inte nödvändigt­vis hållit på så mycket med teater. Förstås också dem, men även personer som kanske prövat på andra konstforme­r och som är nyfikna på skådespele­ri.

 ?? FOTO: NOOMI LJUNGDELL/SPT ?? – Att skådespela­re kan delta i avancerade teoretiska, filosofisk­a och konstnärli­ga resonemang ser jag som jättevikti­gt, säger Anders Carlsson.
FOTO: NOOMI LJUNGDELL/SPT – Att skådespela­re kan delta i avancerade teoretiska, filosofisk­a och konstnärli­ga resonemang ser jag som jättevikti­gt, säger Anders Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland