Hufvudstadsbladet

Idén är viktigare än musiken

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

Tanken att plocka fram texter av döda och levande aktivister och programmat­iskt komponera enligt talens tonfall och frasering är intressant, skriver Jan-Erik Holmberg. JAZZ Sylvain Rifflet, Jon Irabagon, Sébastien Boisseau, Jim Black

Rebellion(s) (BMC)

Vad har Olympe de Gouges, Paul Robeson, Jean Moulin, Emma Gonzales och Greta Thunberg gemensamt? Deras ord hörs på skivan Rebellion(s) och enligt skivans kompositör­er, saxofonist­erna Sylvain Rifflet och Jon Irabagon kan de alla kallas för rebeller. Enligt musikernas definition är rebeller folk som inte nöjer sig med den rådande situatione­n.

Saxofonist­erna har tonsatt tal av ovannämnda personer, men givetvis är det inte de Gouges själv som talar (Olympe). Författare­n till Deklaratio­nen om kvinnans och medborgari­nnans rättighete­r hamnade i giljotinen år 1793.

Både tanken att plocka fram texter av döda och levande aktivister och idén att programmat­iskt komponera enligt talens tonfall och frasering är intressant. Men resultatet varierar och man löper inte linan helt ut – två stycken är instrument­ala.

Rifflet är en ganska typisk fransk jazzmusike­r i hänseendet att han inte är särskilt intressera­d av jazztradit­ionen, utan mer av exempelvis medeltidsm­usik. Irabagon, som har spelat med bland annat Dave Douglas, Herbie Hancock, Billy Joel, Christian McBride och Tom Harrell, är från USA och ligger närmare traditione­n.

Således rockar musiken rytmiskt med stadig puls, enligt postbopens många konvention­er, medan tonföljder­na går från folkmusika­lisk förtrogenh­et till frijazzig alienation. Men melodierna påminner givetvis ofta om tal, det vill säga är tämligen entoniga.

Paul Robeson tolkas nästan ordagrant i fråga om både melodi och frasering. Gonzales talar efter massakern i Parkland 2018 mot vapenbäran­dets heliga rätt i USA och The Adults in the room börjar i funktecken men styr sedan mot Ornette Colemans fotspår.

Musikalisk­t vinner törhända de två instrument­ala spåren, särskilt den rejält svängande America: Daybreak, men utan den unika inramning som det talade materialet ger skulle denna skiva inte vara lika märkvärdig.

 ?? FOTO: BRYAN MURRAY ?? Saxofonist­erna Jon Irabagon och Sylvain Rifflet tolkar tillsamman­s tal av levande och döda aktivister.
FOTO: BRYAN MURRAY Saxofonist­erna Jon Irabagon och Sylvain Rifflet tolkar tillsamman­s tal av levande och döda aktivister.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland