Hufvudstadsbladet

Vi får hoppas att Sputnik biter

I Ryssland hann redan nyheten att Finland öppnar sin östgräns till nyår spridas. Nyheten var falsk, först måste coronapand­emin fås under kontroll.

- är redaktions­chef. KATARINA KOIVISTO

Handeln med Ryssland är viktig för många finländska företag. De ryska turisterna är också viktiga för den finländska turistnäri­ngen, den överlägset största mängden turister som besöker Finland kommer just från vårt östra grannland. Hade det inte varit för coronapand­emin som drabbat området kring S:t Petersburg extra hårt så hade många på bägge sidor om gränsen säkert gärna sett att den öppnats.

För ekonomin och utrikeshan­deln har tagit stryk under pandemin. Den finländska ekonomin har visserlige­n backat mindre än befarat, men många branscher har ändå hamnat i stora svårighete­r.

Bland de värst drabbade finns just turismen, hotellen och restaurang­erna. Inhemska turister har inte på långt när kunnat ersätta de utländska besökarna även om orden staycation och hemester blivit bekanta för de allra flesta.

Med coronavacc­inet har ändå hoppet om att småningom kunna återgå till livet som vi levde det före pandemin vaknat. Också i Ryssland är vaccinatio­nerna med det egna vaccinet Sputnik V redan i gång, men de ryska myndighete­rna räknar med att en fjärdedel av befolkning­en trots det kommer att insjukna i corona. En viss skepsis mot vaccinet finns också i Ryssland, där antalet smittade redan överstiger 2,5 miljoner.

Pandemin kommer att påverka både de enskilda hushållen och den ryska statens ekonomi. Och i förlängnin­gen också handeln med Finland och ryska turisters vilja och möjlighet att resa hit.

Ryssland är trea på listan över länder Finland har störst handel med. Exporten dit är viktig. Under första halvan av 2020 minskade vår export till Ryssland med över 20 procent. Och då är januari, februari och mars, månaderna innan pandemin, inräknade. Östhandels­experter varnar nu för att den spirande protektion­ism som pandemin och sanktioner­na mot Ryssland gett upphov till kan försvåra handeln ytterligar­e.

Ser man till privatekon­omin skriver tidningen Kommersant att mer än hälften av de ryska hushållen räknar med att ekonomin fortsätter att backa 2021. Färre än var tionde konsument i Ryssland tror på ett ekonomiskt uppsving. Och när fler än en tredjedel räknar med att få en försämrad köpkraft bådar det inte gott vare sig för turism eller försäljnin­g relaterad till den. De som inte drabbats av arbetslösh­et eller permitteri­ng sparar i stället för att spendera.

Under pandemin har dessutom livsmedels­priserna i Ryssland stigit samtidigt som rubelns kurs har försvagats. Det har fått den ryska regeringen att avtala om begränsnin­gar av prishöjnin­gar på vissa basförnöde­nheter som socker och solrosolja.

Det ser alltså inte ljust ut för den ryska ekonomin, vare sig för den statliga eller för den privata. Även om vi nu småningom börjar skönja ett litet ljus i coronatunn­eln så kommer inte heller livet i Ryssland att återgå till tiden före pandemin särskilt snabbt, om någonsin.

Det här kommer utan tvekan att få återverkni­ngar också på de ekonomiska relationer­na mellan Finland och Ryssland. Många finländska företag, speciellt sådana med verksamhet eller produktion på den ryska marknaden, vittnar visserlige­n om att det går bra, men minst lika många har problem.

Turistbran­schen

kan inte heller räkna med att de ryska turisterna väller in över östgränsen när den väl öppnas. Det trots att släktingar och vänner på var sin sida om gränsen säkert snabbt vill besöka varandra igen. Eller trots att Finland är ett populärt resmål för de ryska turisterna.

Troligen kommer ingenting att återgå till tiden före corona vare sig då det gäller handel eller turism. Pandemin har utvecklat alternativ för väldigt mycket.

Men för att ens kunna drömma om att kunna gå till åtminstone friare rörlighet krävs att vaccinen är bra, oberoende av var de tillverkat­s och var de getts. För att komma i gång med kontaktern­a österut igen är det bara att hoppas att Sputnik biter.

”Troligen kommer ingenting att återgå till tiden före corona vare sig då det gäller handel eller turism.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland