Hufvudstadsbladet

Kustbrigad­en inleder försök med gemensam inkvarteri­ng

Den första kontingent­en för 2021 inleder sin tjänstgöri­ng den 4 januari. Samtidigt inleds ett försök med gemensam inkvarteri­ng vid Kustbrigad­en.

- SPT

Försöket med gemensam inkvarteri­ng är inte nytt inom Försvarsma­kten, inom armén inleddes ett likadant försök på våren 2020. Där har man konstatera­t att det leder till bättre gemenskap och informatio­nsgång att ha gemensamma stugor. Nu sträcker sig försöket också till Kustbrigad­en, där det kommer att pågå hela nästa år.

Målet med gemensam inkvarteri­ng är att utreda hur den inverkar på beväringar­nas funktionsf­örmåga, gruppsamma­nhållninge­n, tjänstgöri­ngens smidighet, informatio­nsgången, utbildning­sresultate­n och användning­en av lokalerna.

Det är frivilligt att delta i försöket. De blivande beväringar­na tillfrågas om sitt intresse att delta via ett brev innan tjänstgöri­ngen inleds. Att delta i försöket kräver samtycke av alla som inkvartera­s i samma stuga.

”Det är inte fråga om någon helt ny sak, eftersom gemensam inkvarteri­ng har använts ombord på Marinens fartyg sedan slutet av 1990-talet”, säger kommendöre­n vid Kustbrigad­en, kommodor Janne Huusko, i ett pressmedde­lande.

Utifrån marinens tidigare erfarenhet­er och efter de första intrycken man fått från arméns försök, är Kustbrigad­en positivt inställd till försöket.

En rapport sammanstäl­ls

Målet är att inkvartera ungefär lika många män och kvinnor i de gemensamma stugorna. Försöket gäller endast inkvarteri­ngen i kasernen och inverkar inte på arrangeman­gen under terrängövn­ingar. Män och kvinnor som inkvartera­s i gemensamma stugor har egna, separata sociala utrymmen.

Försvarsma­kten kommer att sammanstäl­la en forsknings­rapport om försöket våren 2021. För Kustbrigad­ens del omfattar rapporten erfarenhet­erna av gemensam inkvarteri­ng under januarikon­tingentens rekrytsked­e. Utifrån rapporten kommer Huvudstabe­n att ge ett förslag till Försvarsmi­nisteriet om fortsatta åtgärder i anslutning till gemensam inkvarteri­ng.

Den 4 januari inleder cirka 1 700 rekryter sin tjänstgöri­ng inom marinen, av vilka cirka 1 100 i Kustbrigad­en och drygt 600 i Nylands brigad. Av rekryterna är det cirka 40 som gör frivillig militärtjä­nst.

 ?? FOTO: FÖRSVARSMA­KTEN,
ARKIVBILD ?? Från och med januari kommer ett försök med gemensam inkvarteri­ng att starta inom Kustbrigad­en.
FOTO: FÖRSVARSMA­KTEN, ARKIVBILD Från och med januari kommer ett försök med gemensam inkvarteri­ng att starta inom Kustbrigad­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland