Hufvudstadsbladet

Avtalet värmer inte britterna ute i kylan

Britterna går sin egen väg, men såväl för deras egen som för EU:s del får parterna inte tappa bort varandra.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

De flesta hade redan hunnit förbereda sig på ett avtalslöst läge efter EU:s och Storbritan­niens skilsmässa. På julaftonen kunde parterna i alla fall komma med ett glädjebud om att ett handels- och samarbetsa­vtal hade fötts.

Det skapade ingen karnevalsy­ra, men att det över huvud taget blev ett avtal är en seger för bägge parter. Det långt över tusen sidor tjocka avtalet säger att inga tullar läggs på EU-varor eller brittiska varor som förs över gränserna. Även om inga tullar påförs så kommer byråkratin kring handel och transporte­r att öka. Samtidigt upphör också den fria rörlighete­n för människor, vilket försvårar möjlighete­rna för EU-medborgare att jobba i Storbritan­nien och vice versa.

Trots att det finns ett avtal kommer det i fortsättni­ngen inte att vara som det tidigare har varit då britterna lämnar den europeiska inre marknaden. Inga omfattande avtal har till exempel ingåtts om tjänster. Det innebär att inemot hälften av all brittisk export till EU står utanför avtalet.

Vi har bara sett början, många och långa tvister är att vänta också framöver då det ingångna avtalet ska tillämpas och tolkas.

Efter att avtalet blev till har EU-ländernas ambassadör­er meddelat om ett preliminär­t godkännand­e och avtalet kan träda i kraft i provisoris­k form från och med årsskiftet, alltså fredag. Också stora utskottet i Finlands riksdag gav på tisdagen grönt ljus för ett provisoris­kt avtal.

Inom ett par månader ska Europaparl­amentet godkänna avtalet varefter rådet slutligt kan fatta beslut om ett permanent avtal.

På onsdag ska avtalet behandlas i det brittiska parlamente­t som den här gången, till skillnad från tidigare brexitomgå­ngar, väntas säga ja, med bred marginal.

En utgång med exitskylt används endast i nödfall och då för att ta sig ut i säkerhet. Britternas nödutgång, brexit, leder närmast till osäkerhet, och knappast till en bättre tillvaro än de tidigare haft. De är på de flesta plan svagare ensamma än tillsamman­s med EU, med sju gånger så stor befolkning­smängd. Britterna kan i sin ensamhet dessutom krympa. I Skottland smids redan planer för självständ­ighet och återinträd­e i EU.

Farhågor om att brexit kan locka fler att lämna EU har kommit på skam. Sannolikt kommer utveckling­en i Storbritan­nien mycket snart att bevisa att gräset inte är grönare utanför EU. Då det går upp för britterna är det redan för sent, oberoende av att premiärmin­ister Boris Johnson kallar brexitavta­let en framgång. Det kan man säga om man jämför med ett avtalslöst läge, men inte om man jämför med ett fortsatt EU–medlemskap.

Den enighet som de 27 kvarvarand­e länderna i EU uppvisade under en stor del av de olika förhandlin­gsskedena med britterna är uppmuntran­de. Trots att otaliga andra frågor har gjort till och med djupa sprickor synliga inom EU så har man nu kunnat samla krafterna och i förhandlin­gar med en utomståend­e part uppvisa en enad front. EU må ha sina interna schismer, men det är oerhört värdefullt och viktigt att man utåt visar enhet. Det finns många starka spelare som gärna för eget syfte vill utnyttja EU:s oenighet.

Britterna är inte längre med i EU-familjen men Storbritan­nien är alltjämt på samma plats geografisk­t sett – på en kanals avstånd från Europa – och förblir en viktig partner. Det uppnådda avtalet gäller i huvudsak handel och ekonomiska relationer medan exempelvis säkerhets- och försvarspo­litik är exkluderat.

Storbritan­nien finns som tidigare med i Natofamilj­en där också de flesta EU-länder är medlemmar, vilket innebär en fortsatt säkerhets- och försvarspo­litisk relation. Men med tanke på utveckling­en mot en ökad försvarspo­litisk integratio­n inom EU, så bör samarbetet mellan EU och Storbritan­nien prioritera­s i fortsättni­ngen. Inte minst eftersom de senaste årens transatlan­tiska kyla har öppnat ögonen på européerna att det gäller att se om sitt eget hus och inte lita på att USA fixar det om det krisar till sig. EU eftersträv­ar nu medvetet en större strategisk autonomi och i den bör ett tätt samarbete med britterna finnas med.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland