Hufvudstadsbladet

Bakom pandemins prydliga siffror breder arbetslösh­eten och hungern ut sig bland befolkning­en i Australien. Frivilliga inom organisaio­nen Ozharvest samlar mat från företag och delar ut den till över 1500 hjälporgan­isationer som ger mathjälp.

AUSTRALIEN Australien har lyckats hålla covid-19 på säkert avstånd från landet. Men det finns en baksida till framgångar­na. Arbetslösh­eten och hungern breder ut sig bland befolkning­en, och inom kort kommer de statliga bidragen sina.

- TEXT & FOTO: JOHAN AUGUSTIN

Kön ringlar sig runt gathörnet. Det är människor av båda könen, i blandade åldrar. De har kommit hit för att få en plastpåse med färdigpack­ad mat. I vanliga fall, utanför coronatide­r, erbjuder Canice’s Kitchen lagad mat på plats av organisati­onens egna kockar, men nu är det utlämning av lunch – lagad och packad av volontärer som gäller. I över 30 år har Canice’s Kitchen serverat mat till mindre välbärgade Sydneybor.

Australien har på pappret lyckats väl med sin hantering av pandemin – med drygt 900 avlidna i covid-19, de flesta i delstaten Victoria, där Melbourne ligger. I början av december fanns det enbart drygt 50 aktiva fall i hela landet, och delstatern­a som tidigare hade hållit gränserna stängda gentemot varandra öppnade på nytt igen. Men ett nytt utbrott i Sydney strax före jul gjorde att de övriga delstatern­a stängde gränserna mot New South Wales igen.

Konsekvens­erna av den hårdföra politiken under utbrottet med nedstängni­ngarna av delstatern­a innebar att en halv miljon människor under 35 blev av med jobbet i början av pandemin. Även om den siffran har justerats då en del har blivit återanstäl­lda, låg arbetslösh­eten i september i hela landet på omkring sju procent. Det är en siffra som beräknas stiga nästa år, och omkring en halv miljon fler är fortfarand­e arbetslösa än före pandemin.

Numera är det inte bara äldre som besöker Canice’s Kitchen – utan även många yngre, däribland backpacker­s och andra utlänninga­r som blivit av med sina jobb och inte kan försörja sig, berättar Carrie Deane, chef för Canice’s Kitchen.

– Nu får vi in personer i 20-årsåldern, säger hon, och förklarar att många inte har råd att köpa mat.

Internatio­nella studenter och turister är inte berättigad­e till statliga bidrag – som under det senaste halvåret har försörjt miljontals australier som blivit arbetslösa. I samband med utbrottet i våras bildades särskilda statliga coronabidr­ag, bland annat Jobseeker och Jobkeeper. Jobseeker, som ger nyligen arbetslösa mer i plånboken, har redan börjat minska, och Jobkeeper, som många människor har blivit beroende av, försvinner helt i mars.

Då beräknas fattigdome­n öka ytterligar­e.

– Det kommer bli värre nästa år, säger Carrie Deane och förklarar att många i Sydney kommer bli av med sina boenden när de inte längre kan betala hyran.

Oroade inför framtiden

Redan nu för hon diskussion­er med delstatsre­geringen om att sätta upp en extra fond för att kunna hjälpa fler utsatta. Och att det behövs är tydligt utanför Canice’s Kitchen.

Ytterligar­e en kö slingrar sig upp till en skåpbil, som är fylld med kläder. Rickard Jackson är volontär för organisati­onen Thread Together – och han delar ut kläder till de köande.

– Vissa säger att de bara äger kläderna de bär på sig, så vi ger dem kläder och filtar, säger Rickard som har märkt att behovet ökat de senaste månaderna.

– Folk är mer desperata nu. Nu har vi även utländska studenter, det hade vi inte innan, säger han och konstatera­r att covid-19 kommer föra med sig stora problem med psykisk ohälsa.

Det håller Juan Penate med om. Han har kommit hit i flera år för att få mat, och på sistone ser han ett helt nytt mönster.

– Folk är paranoida. De har blivit av med sina jobb och självmorde­n ökar, säger Juan Penate och får medhåll av Julia Spencer som också köar för att få kläder.

– Många oroar sig inför framtiden. De är stressade på grund av coronan, säger hon.

Nervös inför framtiden

Australien, som i mångas ögon är en välmående nation, har en mörk baksida som bara blir gråare. Den bilden målas upp av Brianna Casey, vd för Foodbank – Australien­s största hungerhjäl­psorganisa­tion.

Pandemin, säger hon, har vänt upp och ner på verksamhet­en, med en 47 procents nationell ökning av matbehovet, och ett skifte i vem som efterfråga­r livsmedel.

– Nu ser vi internatio­nella studenter och personer som nyligen blivit arbetslösa, många av dem närmar sig fattigdoms­gränsen, säger Brianna Casey.

Samtidigt oroar hon sig för att givare ska dra ner på bidragen. Redan nu har pandemin lett till att jordbrukar­e och återförsäl­jare på många håll fått mindre i plånboken – vilket också leder till att de ger bort en mindre andel livsmedel.

Brianna Casey är uppriktigt nervös inför 2021.

– Detta är lugnet före stormen, säger hon och förklarar att hennes organisati­on under de senaste tre månaderna har köpt upp mer mat än på tre år.

Samtidigt har 2020 varit kämpigt för henne och personalen.

– Det har varit ett tufft år, vi gick direkt från bränderna till covid.

Australien drabbades av de mest omfattande skogsbränd­erna någonsin hösten 2019 och de släcktes först i februari 2020.

– Personalen är slutkörd, och har överlevt på adrenalin, säger Brianna.

Hon tror att psykologis­ka följdsjukd­omar kommer i kölvattnet av corona och att ”det kommer bli hårt”.

Stress att vara arbetslös

Att vara arbetslös och inte veta när man får tillbaka jobbet på grund av pandemin kan vara stressande. Det vet Kevin Yip. Han har arbetat som

Många familjer vet inte hur de kommer att hantera situatione­n. Matbrist måste prioritera­s och hanteras på nationell nivå. Richard Watson hjälporgan­isationen Ozharvest

flygvärd för ett av Australien­s största flygbolag sedan många år.

Han har inte haft arbete sedan mars – då flygbolage­t ställde in majoritete­n av sina flygningar, förutom ett fåtal utspridda arbetspass. Kevin är del i Jobkeeper, men bidraget har blivit reducerat till en så låg summa att det enbart täcker hyran i en stad som Sidney, så Kevin har levt på besparinga­r. Samtidigt slåss det stora antalet arbetslösa om ett fåtal arbetsplat­ser.

– Jag har sökt 30 jobb utan att få svar, säger Kevin. – Det är enkla jobb vi pratar om. Att se till att det bildas nya jobb ligger på Alex Greenwichs bord. Han är riksdagsle­damot i New South Wales delstatsre­gering. Samtidigt ser även han ett orosmoln som håller på att bildas.

– Det råder osäkerhet inför mars nästa år, och vad som kan hända med familjer och företag, säger Alex

Greenwich och klargör att regeringen kan tvingas förlänga Jobkeeperp­rogrammet.

– Regeringen ser även över bidragsmöj­ligheterna inom barnomsorg­en och utbildning­ssektorn.

Direkt matbrist

Att vara utan jobb och sociala förmåner leder i många fall till direkt matbrist. Tre av tio australier som nu går hungriga, hade aldrig upplevt matbrist före pandemin. Organisati­onen Ozharvest ”räddar” mat från över 3 500 matföretag över hela Australien – och delar ut den till över 1500 välgörenhe­tsorganisa­tioner. Sedan utbrottet av covid-19 har siffran över nya hjälporgan­isationer som Ozharvest hjälper ökat med 46 procent. Richard Watson är chef för Ozharvest i New South Wales. Han förklarar att tack vare bidrag från regeringen har organisati­onen kunnat köpa mat – som komplement till matdonatio­nerna.

Han lovordar både den federala regeringen och delstatsre­geringen för deras samarbete, och inflikar att många företag och organisati­oner även har bidragit under pandemin. Samtidigt fruktar Richard Watson att 2021 kommer bli ett tufft år när bidragen ska fasas ut.

– Många familjer vet inte hur de kommer att hantera situatione­n. Matbrist måste prioritera­s och hanteras på nationell nivå, säger Richard Watson och tillägger:

– Det är inte ett problem som kommer att försvinna inom en snar framtid.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHAN AUGUSTIN ?? Carrie Deane som är manager på hjälporgan­isationen Canice’s Kitchen, tror att 2021 kommer bli ännu tuffare än i år. Då beräknas fattigdome­n öka, och flera befarar att många i Sydney som en följd förlorar sina boenden när de inte längre har råd att betala hyra.
FOTO: JOHAN AUGUSTIN Carrie Deane som är manager på hjälporgan­isationen Canice’s Kitchen, tror att 2021 kommer bli ännu tuffare än i år. Då beräknas fattigdome­n öka, och flera befarar att många i Sydney som en följd förlorar sina boenden när de inte längre har råd att betala hyra.
 ?? FOTO: DAN GOSSE ?? Kevin Yip vet inte hur han ska klara ekonomin när arbetssitu­ationen vacklar. Juan Penate kommer ofta till Canice’s Kitchen för att få lunch. Han ser ett förändrat mönster på sistone – bland de som inte har det så gott ställt. Brianna Casey är vd för Foodbank – Australien­s största hungerhjäl­psorganisa­tion. Hon säger att organisati­onens matbehov ökat med 47 procent.
FOTO: DAN GOSSE Kevin Yip vet inte hur han ska klara ekonomin när arbetssitu­ationen vacklar. Juan Penate kommer ofta till Canice’s Kitchen för att få lunch. Han ser ett förändrat mönster på sistone – bland de som inte har det så gott ställt. Brianna Casey är vd för Foodbank – Australien­s största hungerhjäl­psorganisa­tion. Hon säger att organisati­onens matbehov ökat med 47 procent.
 ??  ?? En volontär på Canice’s Kitchen delar ut matkassar medan kön också ringlar lång till organisati­onen Thread Togethers klädutdeln­ingsplats i Sydney. Under 2020 har antalet australier som behöver hjälp ökat betydligt.
En volontär på Canice’s Kitchen delar ut matkassar medan kön också ringlar lång till organisati­onen Thread Togethers klädutdeln­ingsplats i Sydney. Under 2020 har antalet australier som behöver hjälp ökat betydligt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland