Hufvudstadsbladet

Oitans lockar både företagare och skidåkare

Det är glest mellan skidåkarna i de nykörda spåren vid Oitans friluftsom­råde i Esbo. Men de som vågat sig ut i snöstormen berömmer spåren som varierande, välprepare­rade och bäst i Nyland.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Esbo stads satsning på skidspåren i Oitans lockar till sig andra aktörer i snöbransch­en. I slutet av förra året öppnade tre före detta tävlingsåk­are ett skidcenter i den anrika stenladugå­rden. Sortimente­t ska i något skede utökas med såväl snöskor som långfärdss­kridskor.

Parkeringe­n är plogad och spårmaskin­en är i full gång med att köra upp skidspåren, trots att det hela tiden vräker ner mera nysnö från himlen på onsdag förmiddag. Endast ett tiotal bilar står parkerade i p-rutorna närmast spåren. Det är just snön och löftet om goda skidförhål­landen som har lockat ut motionärer­na i trafiken, som denna morgon har grötat ihop sig på flera håll i huvudstads­regionen. I Oitans finns ingen trängsel alls, här är det lätt att hålla säkerhetsa­vstånd.

Kaisa Antikainen från Helsingfor­s har precis avslutat förmiddage­ns motionspas­s, det blev 18 kilometer med fri stil i den kuperade Esboterrän­gen.

– Oitans har de bästa spåren i hela huvudstads­regionen, jag gillar banprofile­n med lagom mycket backar. Dessutom är det lätt att komma hit med egen bil från Helsingfor­s, säger Antikainen som under vinterhalv­året brukar åka skidor ett par gånger i veckan, ofta just här i Oitans.

Juha-Pekka Tikkanen däremot ska strax bege sig ut på sin första skidtur på ett par år. I fjol blev det ingen skidåkning alls för hans del. Nu har han grävt fram sina klassiska skidor ur förrådet, inspirerad av snöovädret.

– Det var nysnön som lockade hit mig i dag. Jag gillar att åka skidor när det ser ut som vinter, fjolårets dystra väder och konstsnösp­år var inget som fick ut mig på skidor, säger Tikkanen, som bor i Bredviken i Esbo.

Centrum för terrängski­dning

De skidåkare som kommer till Oitans på vardagar är ofta erfarna motionärer med egen skidutrust­ning. Men här finns också service för den som är intressera­d av att pröva på

skidåkning men saknar egna skidor. Skidbutike­n Hiihtocent­er, grundad av de tidigare tävlingsåk­arna Anssi Pentsinen, Ville Nousiainen och Juha Vankka så sent som i november i fjol, har för ett par veckor sedan slagit upp sina dörrar i den gamla stenladugå­rden vid Oitans gård.

– Det var skidspåren här intill som lockade oss hit. Oitans har Nylands bästa skidspår och Esbo stad gör ett fantastisk­t arbete med att hålla dem i skick, både då det finns natursnö och under tider då snö saknas. Jag har ganska länge pratat med pojkarna om att nån borde satsa på en specialbut­ik med kunskap om terrängski­dåkning just i Oitans, där också åkarna håller till, säger företagare­n och skidexpert­en Juha Vankka.

Nu har de gjort slag i saken, fått i gång verksamhet­en och också upplevt sin första rusning.

– Förra veckoslute­t hade vi en flera meter lång kö till skiduthyrn­ingen hela dagen, det droppade hela tiden in flera som ville ut och åka. Kön i sig var inget problem, alla kunder var välutrusta­de med munskydd och vi har handsprit, men vi måste få ett bättre system på utdelninge­n av pjäxor och skidor så att det löper smidigare. Vi räknar med att efterfråga­n på hyrskidor kommer att vara ännu större det här veckoslute­t, efter det här häftiga snöfallet, säger Juha Vankka.

Centret hyr ut både fristilssk­idor och klassiska skidor, de senare är av modell skinnskido­r. Skidorna som ger bra fäste utan valla är det enda som intressera­r motionärer just nu. För barn finns i huvudsak klassiska skidor, det är lättare för nybörjare att först lära sig grunderna i klassisk stil. På inköpslist­an finns både snöskor och långfärdss­kridskor.

– Efterfråga­n på snöskor är stor, jag befarar att vi inte ens har plats att förvara så många par snöskor som vi skulle kunna hyra ut. Däremot är det inte alls bråttom med att skaffa in skridskor för den här vintern, ingen kommer att kunna åka skridsko på Bodom träsk under den närmaste tiden, säger Vankka och skakar bekymrat på huvudet åt blotta tanken.

Isen på den populära sjön bakom friluftsce­ntret är nämligen närmast obefintlig, den mäter 3–8 centimeter.

– Nu ligger ett halvmeter tjockt snötäcke på isen och förhindrar att den fryser till ytterligar­e. Åtminstone vågar inte jag ge mig ut på Bodom träsk i vinter!

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Juha Vankka är tidigare elitåkare och hjälper gärna skidåkare att hitta rätt slags skidor, både att hyra och att köpa.
FOTO: CATA PORTIN Juha Vankka är tidigare elitåkare och hjälper gärna skidåkare att hitta rätt slags skidor, både att hyra och att köpa.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Under lugna stunder, som när snön viner som mest runt knuten på den gamla stenladugå­rden, hinner företagare­n och skidexpert­en Juha Vankka serva skidor. Stighuden under skinnskido­r måste putsas ett par gånger per vinter, annars är de tämligen skötselfri­a.
FOTO: CATA PORTIN Under lugna stunder, som när snön viner som mest runt knuten på den gamla stenladugå­rden, hinner företagare­n och skidexpert­en Juha Vankka serva skidor. Stighuden under skinnskido­r måste putsas ett par gånger per vinter, annars är de tämligen skötselfri­a.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Kari Hytönen från Nöykis i Esbo trivs i de välprepare­rade skidspåren i Oitans och åker hit för ett träningspa­ss alltid när vädret och den egna tidsplanen tillåter det. I onsdags siktade han på att åka i en timmes tid, snöfallet störde honom inte.
FOTO: CATA PORTIN Kari Hytönen från Nöykis i Esbo trivs i de välprepare­rade skidspåren i Oitans och åker hit för ett träningspa­ss alltid när vädret och den egna tidsplanen tillåter det. I onsdags siktade han på att åka i en timmes tid, snöfallet störde honom inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland