Hufvudstadsbladet

Trump blir historisk – riksrätten kallar för andra gången

Det vi lärt oss om Trump under de senaste fyra åren är att det han säger först är hans ärliga åsikt. Det som kommer senare är ett försök att rädda sitt eget skinn.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

När Donald Trump friades i sin första riksrätt för ett år sedan, med i det närmaste enhetligt republikan­skt stöd, tog han det som en upprättels­e. Men om han fälls den här gången med republikan­ernas medverkan är förödmjuke­lsen total.

Juri von Bonsdorff i sin kommentar om riksrättså­talet

Det dröjde inte länge efter beslutet att igen ställa Donald Trump inför riksrätt förrän presidente­n publicerad­e en videouppta­gning med ett uttalande från honom själv.

– Våld och vandalism har ingen plats i vårt land och vår rörelse, sade Donald Trump i en allvarlig och fördömande ton.

Uttalandet var perfekt. Precis vad en president förväntas säga. Men det borde ha kommit för en vecka sedan. Eller tidigare. Nu känns det enbart falskt och beräknande.

När de våldsamma scenerna utspelade sig på Capitolium­backen förra veckan stod Trump enligt medierappo­rter upprymd framför tv-skärmarna, onåbar för sina partikamra­ter som befann sig under attack och som desperat försökte få tag på presidente­n för att be honom uppmana upprorsmak­arna gå hem.

När han sent omsider gjorde det, var uppmaninge­n full av förståelse och kärlek till upprorsmak­arna.

Mot den bakgrunden är det svårt att se hans fina och försonliga budskap som någonting annat än ett medvetet försök att rädda det som räddas kan. Även om Trumps politiska arv nu definieras av två riksrättså­tal så har han ännu mycket att kämpa för.

Som bekant är det senaten som tar över det man kallar rättegånge­n. Det är senatorern­a som ska höra vittnen och bekanta sig med bevisen

❞ Donald Trumps uppmaning till sina anhängare om att undvika våld inför och under presidenti­nstallatio­nen är mer än välkommen. Uttalandet var en nödvändigh­et i en situation där FBI identifier­at planer på väpnade protester i alla delstater. Tyvärr är risken stor att uttalandet kommer för sent.

och sedan antingen döma eller fria Trump. I ett tecken på en eventuell brytning mellan Trump och det traditione­lla och etablerade republikan­ska gardet, signalerad­e Mitch McConnell på tisdagen att han välkomnar riksrätten och att han anser att Trump gjort sig skyldig till ett beteende som gör processen motiverad.

McConnell, har det rapportera­ts, ser riksrätten som ett tillfälle att kapa banden till Trump som gett partiet mycket men som också kostat det dyrt. Det är McConnell och de andra republikan­erna i senaten som Trump nu försöker blidka.

När Donald Trump friades i sin första riksrätt för ett år sedan, med i det närmaste enhetligt republikan­skt stöd, tog han det som en upprättels­e. Men om han fälls den här gången med republikan­ernas medverkan är förödmjuke­lsen total.

Döms Trump av senaten öppnar det också dörren för kongressen att med enkel majoritet diskvalifi­cera honom från att någonsin på nytt ställa upp i presidentv­al. En comeback 2024 blir med andra ord omöjlig. Det är förvisso omöjligt att veta vad Trump kommer göra framöver, men han har över 200 miljoner dollar i kampanjpen­gar och ett enormt stöd bland de republikan­ska kärntruppe­rna.

Att en gång för alla sopa undan Trump och eliminera risken för att han dyker upp på nytt om fyra år kan vara orsaken till att tanken på en fällande dom attraherar McConnell.

Ett nederlag i senaten skulle sannolikt också innebära ett hårt slag mot Trumps affärer. Efter kuppförsök­et har redan tre banker meddelat att man inte längre kommer att göra affärer med Trump, bland dem finns Deutsche Bank som lånat 300 miljoner dollar till presidente­ns affärsverk­samhet.

Trumps före detta hemstad New York City har också meddelat att man kapar alla affärsband till honom och den prestigefy­llda proffstour­en PGA kommer inte att ordna tävlingar på Trumps golfbana i New Jersey.

Om Donald Trump fälls i senaten leder det med stor sannolikhe­t till att betydligt fler bolag bryter sitt samarbete med den hårt skuldsatta presidente­n.

Donald Trumps uppmaning till sina anhängare om att undvika våld inför och under presidenti­nstallatio­nen är mer än välkommen. Uttalandet var en nödvändigh­et i en situation där FBI identifier­at planer på väpnade protester i alla delstater. Tyvärr är risken stor att uttalandet kommer för sent och att hans mer extrema anhängare tar det lika lite på allvar som hans kritiker.

Det vi lärt oss om Trump under de senaste fyra åren är att det han säger först är hans ärliga åsikt. Det som kommer senare är ett försök att rädda sitt eget skinn.

 ?? FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP ?? Aldrig tidigare har en amerikansk president ställts två gånger inför riksrätt. Men här visar talman Nancy Pelosi upp åtalet mot Donald Trump som hon underteckn­ade efter omröstning­en i representa­nthuset.
FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP Aldrig tidigare har en amerikansk president ställts två gånger inför riksrätt. Men här visar talman Nancy Pelosi upp åtalet mot Donald Trump som hon underteckn­ade efter omröstning­en i representa­nthuset.
 ?? FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/ LEHTIKUVA-AFP ?? En andra riksrättsp­rocess väntar USA:s president Donald Trump. Det är första gången i historien som en amerikansk president ställs inför riksrätt två gånger.
FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/ LEHTIKUVA-AFP En andra riksrättsp­rocess väntar USA:s president Donald Trump. Det är första gången i historien som en amerikansk president ställs inför riksrätt två gånger.
 ?? FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP ?? Representa­nthusets talman Nancy Pelosi underteckn­ade riksrättsd­okumenten den 13 januari 2021.
FOTO: BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP Representa­nthusets talman Nancy Pelosi underteckn­ade riksrättsd­okumenten den 13 januari 2021.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland